butlletí EbreActiu

CAT | ES


Agricultura restringeix l'accés als Ports i a la serralada de Montsant per l'elevat risc d'incendi

[actualització 27/6/2019 a les 15:30]. Els Agents Rurals informen que s’ha avançat a avui (27/6/2019) al migdia el tancament dels accessos a la serralada del Montsant i al Parc Natural dels Ports.
En cas de detectar una columna de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d’incendi forestal comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112

Etiquetes   entorn, incendi, parc natural ports

Publicat el26/6/2019

Agricultura restringeix l’accés als Ports i a la serralada de Montsant per l’elevat risc d’incendi | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


[actualització 27/6/2019 a les 15:30]. Els Agents Rurals informen que s'ha avançat a avui (27/6/2019) al migdia el tancament dels accessos a la serralada del Montsant i al Parc Natural dels Ports.

Davant l'onada de calor i a causa de l'increment de risc d'incendi, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, i Alimentació ha decidit restringir els accessos, a partir de demà, 27 de juny, a la serra del Montsec i a partir de divendres, 28 de juny, també a la serralada del Montsant i als Ports.

S'ha activat el nivell 3 del Pla Alfa ja aquesta mateixa tarda a la comarca de la Noguera (i als municipis adjacents de l'Urgell la Segarra i el Segrià) i demà s'activarà a un total de quinze comarques catalanes. En concret, seran Alt Urgell, Anoia, Baix Ebre, Conca de Barberà, Garrigues, Montsià, Noguera, Pallars Jussà, Priorat, Ribera d'Ebre, Segarra, Segrià, Solsonès, Terra Alta i Urgell.

Avui els municipis afectats per l'activació del nivell 3 del Pla Alfa són 40 mentre que demà seran 144 en total. Es farà un control pel molt alt risc d'incendi forestal i en aquestes zones han quedat suspeses totes les activitats que poden generar perill d'incendi.

Es poden consultar els municipis en el següent enllaç: http://www.gencat.cat/medinatural/incendis/mapes/alfa3.pdf

Està previst que el Pla Alfa 3 es mantingui activat com a mínim fins dissabte en funció de l'evolució de l'onada de calor. El cos d'Agents Rurals conjuntament amb Mossos i ADF efectuaran la vigilància en els espais on el Pla Alfa 3 es mantingui activat.

En el cas d'efectuar treballs de recol·lecció de cereal, és obligatori que cada recol·lectora o embaladora porti quatre extintors amb base d'aigua.

La previsió és que el dia més crític de l'onada de calor sigui divendres, ja que s'atura la marinada, pugen les temperatures i baixa la humitat relativa. Dijous i sobretot divendres s'activa Situació Meteorològica de Perill (SMP) per a calor, amb temperatures mínimes molt altes. Les previsions per a dissabte son d'una certa millora de la situació.

Demà divendres s'activa la fase d'alerta del Pla especial d'emergències per Incendis Forestals a Catalunya (Infocat).

El Pla Alfa i el nivell d'actuació del cos d'Agents Rurals corresponent es motiva en funció del mapa diari del perill d'incendis forestals i altres eines d'anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals.

L'activació del nivell 3 del Pla Alfa pot comportar la restricció d'accessos als massissos forestals afectats i zones predeterminades

A aquestes zones el Cos d'Agents Rurals porta a terme les següents actuacions: 

 • Control de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 m de zones forestals. 
 • Control d'activitats de risc, identificació de les persones que en realitzin i verificació d'autoritzacions. 
 • Control de llocs predeterminats d'especial risc.
 • Control de circulació de vehicles per zones forestals predeterminades. 
 • Posada en servei de punts de guaita estratègics i predeterminats. 
 • Establiment d'un comitè de crisis a la seu de la unitat operativa.

S'amplien els horaris de serveis als Agents Rural de les Comarques de la campanya de la sega i demà i divendres s'activarà un segon helicòpter per a tasques de vigilància d'incendis forestals.


Consells i recomanacions:

Els 90% dels incendis forestals s'originen com a conseqüència de l'activitat humana, ja sigui de forma accidental o per imprudències. Per minimitzar el perill d'incendi des del Departament d'Agricultura s'aconsella:

 • Evitar la freqüentació de les zones forestals durant les hores de màxima insolació.
 • Evitar la circulació de vehicles a motor i l'ús de maquinaria por de zones forestals en la franja horària compresa entre les 13 i les 18 hores. 
 • No utilitzar bufadors, serres radials o altres eines que puguin general guspires o sobreescalfaments. 
 • En els treballs de la sega.
 • En cas de detectar una columna de fum prop del bosc o qualsevol conducta que pugui comportar perill d'incendi forestal comunicar-ho de forma immediata a través del telèfon 112.

comparteix-ho