XI Jornades Gastonòmiques de la Galera de les Terres de l’Ebre. Del 9 de febrer al 10 de març

CAT | ES


Sant Jaume d'Enveja

Un entorn on practicar múltiples activitats envoltats de natura i un paisatge únic

Etiquetes   montsia, delta ebre, parc natural delta ebre, riu ebre, ,,

Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Situat a l'hemidelt dret, el municipi de Sant Jaume d'Enveja (Montsià), inclou l'entitat municipal descentralitzada dels Muntells i part del nucli de Balada, que comparteix amb Amposta.

Sant Jaume s'estén per la vora del riu Ebre. Tant si s'hi arriba des d'Amposta o des del pont Lo Passador, el carrer Major el travessa de part a part. Avui aquesta via és l'eix principal de la població, on s'apleguen la majoria de botigues i restaurants. És el carrer de l'església, on per festes hi passen les pubilles, la banda i els bous; les processons per Setmana Santa; les carrosses per Carnestoltes… Sant Jaume té prop de 3.600 habitants.

Entre els seus edificis més destacables hi trobem «Lo Xalet», al bell mig del poble; i altres construccions d'arquitectura tradicional i que conserven alguns dels elements rurals ben lligats a la terra com els pous, les cisternes i els forns de llenya.

Bona part del poble està tocant el riu que té en el Passeig Fluvial un privilegiat lloc d'esbarjo. Des de l'embarcador, els bots del club de rem solquen les aigües de l'Ebre. Aquest indret s'ha convertit en lloc de trobada i d'esport; i també de festa quan al setembre se celebra la fira Somriu que commemora la inauguració del pont Lo Passador l'any 2010. A més és l'escenari de dues de les celebracions més importants del Delta, les festes de la Plantada i de la Sega.

Oficina de Turisme

Plaça 23 de juny, s/n

43877 Sant Jaume d'Enveja (Montsià, Delta de l'Ebre)

Tel. 977 468 165

Facebook

Correu-e

Web

A Sant Jaume hi ha una activa vida cultural, social i esportiva que duen darrera una història de més de trenta anys d'existència. Les festes també són una part important del poble. Al juliol, per Sant Jaume, la Festa Major, però n'hi ha moltes més, la de la Segregació, la de la Plantada, Somriu…

Sant Jaume té una temperatura agradable en qualsevol època de l'any. A l'hivern, el mestral bufa amb força i deixa cels nítids i clars i una llum que permet veure com les muntanyes del Montsià treuen el nas terra endins. A la primavera, amb tots els voltants negats d'aigua, el paisatge es torna irreal, ple de miratges i reflexos; a l'estiu, l'arròs va passant del verd al daurat i la tardor és el moment de la sega, una època en què els camps bullen d'activitat i a Sant Jaume es commemora amb una altra festa que cal tenir molt en compte, la Festa de la Sega.


Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El Centre d'Interpretació de Barraques

Per saber com eren les cases de pagès al Delta de l'Ebre fa més de cinquanta anys, cal visitar aquest centre on s'explica l'arquitectura popular d'aquest territori, com es construïen les barraques, els materials que es feien servir, els diferents usos que tenien… i com s'han recuperat els darrers anys. No et perdis aquest recorregut històric i cultural que mostra com era i com és el delta. Més info.Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El Passeig fluvial, l'antic Camí de Sirga

La riba del riu és un dels llocs més agradables de Sant Jaume. El sender que va des d'Amposta fins a la desembocadura és ideal per recórrer a peu o en bicicleta. Des de l'embarcador de Sant Jaume, al costat del pont Lo Passador, a dreta i esquerra, podeu passejar entre boscos de ribera, aturant-vos en àrees habilitades i gaudint de la companyia del riu. Més info.Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El pont Lo Passador

El pont ja s'ha convertit en emblema i en una infraestructura absolutament integrada en la vida del Delta. És més, passejar-hi quan cau la tarda; admirar les postes de sol des del seu punt més alt; fer un volt pel poble veí… ja forma part de la vida quotidiana dels habitants del Delta. I és una bona recomanació pels visitants. Més info.Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


L'Illa de Buda: un territori envoltat de misteri d'ocells, arròs, eucaliptus i cavalls

Un dels indrets més emblemàtics i recomanables al Delta de l'Ebre és l'Illa de Buda. La seva entrada és restringida i cal una autorització per accedir-hi, això l'ha preservat i la converteix en un lloc molt especial. Està situada a l'extrem oriental del Delta, té més de mil hectàrees de superfície i uns cinc kilòmetres de longitud. És l'illa més gran de Catalunya.

D'origen al·luvial, ja que s'ha format pels sediments que deixa el riu Ebre a la seva desembocadura, té forma d'un triangle invertit i està envoltada pels dos braços del riu, el principal és la gola de Llevant, que la separa de l'illa de Sant Antoni, i el secundari, que és la gola de Migjorn. A l'interior de l'illa hi ha les llacunes del Calaix Gran i el Calaix de Mar que són l'hàbitat d'un gran nombre d'ocells.

Actualment encara s'hi conrea arròs i s'hi poden veure cavalls adaptats al terreny que procedeixen de la regió francesa de la Camarga, el delta del Roine.

L'Illa de Buda forma part del Parc Natural del Delta de l'Ebre i es pot visitar per Sant Pere (a finals de juny), quan l'entrada és lliure i els habitants de Sant Jaume hi van en romeria.

Els creuers pel riu Ebre que arriben a la desembocadura permeten vorejar part de l'illa i veure els seus altíssims eucaliptus, també s'organitzen excursions amb caiac. Més info.Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La gola de Migjorn

És una de les antigues desembocadures del riu Ebre, actualment obstruïda per una barrera de sediments. La gola s'obre a l'hivern per tal que l'angula entri riu amunt. Migjorn està situada enfront de l'Illa de Buda i forma una extensa platja equipada amb barbacoes i un xiringuito que obre els mesos d'estiu.

Allà mateix hi trobem el Mirador de Migjorn, un observatori privilegiat del Delta des d'on s'obté una perspectiva única de tot el territori i les millors vistes de la llacuna de l'Alfacada i de l'Illa de Buda. Les característiques i l'alçada del Mirador el converteixen en lloc perfecte per a l'observació de les nombroses especies d'aus que hi habiten i que sobrevolen el lloc anant i tornant de l'Illa de Buda a la llacuna de l'Alfacada.


Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Les platges

El Delta de l'Ebre està envoltat per més de cent kilòmetres de platges, totes elles poc concorregudes i un punt salvatges. A la sortida i a la posta de sol es produeixen instants únics amb llums extraordinàries que queden per sempre a la memòria. Però hi ha un fet que les fa del tot especials, les seves dimensions gairebé inabastables i l'absència de gent que dóna la possibilitat de gaudir en solitud d'un entorn màgic i exclusiu.

Les platges del terme municipal són la de Migjorn, del Serrallo i la Platjola. Més info.
Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Els voltants

El territori de Sant Jaume és bàsicament rural i l'activitat principal és l'arròs, tot i que s'hi poden trobar horts, camps d'oliveres i arbres fruiters amb abundància. El passeig pels voltants del poble mostra grans extensions d'arrossars que defineixen el paisatge segons les estacions de l'any i determinen les activitats del municipi. Si voleu saber més coses del cultiu de l'arròs, us convidem a participar a la festa de la Plantada que se celebra cada mes de maig i la de la Sega que té lloc el mes de setembre.


Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Activitats

Sant Jaume i el seu entorn ens ofereix l'oportunitat de practicar múltiples activitats envoltats de natura i un paisatge únic que canvia a cada estació: rutes a cavall, rutes en bicicleta, observació d'aus, activitats aquàtiques al riu i a la platja, ...

En aquest enllaç trobareu algunes de les rutes que podeu fer i en aquest altre enllaç el calendari festiu.Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La Gastronomia. Productes autèntics; infinitat de sabors

L'experiència gastronòmica arriba a cotes elevadíssimes al territori del Delta de l'Ebre. A la gran varietat i qualitat dels productes de la terra, cal afegir unes mans d'artista a l'hora d'elaborar els plats. Cada temporada aporta els seus productes que són mimats i combinats per obtenir gustos i matisos diferents. Els arrossos, per descomptat, són l'estrella de la cuina deltaica i, a més de la clásica i deliciosa paella, cal tastar l'arròs de galeres, amb carxofes, arrossejat, l'arròs col i fesols…

Quina gran aventura pels sentits es deixar-se portar pels sabors intensos de peixos com l'anguila, en «xapadillo» o en suc; o regalar-se una cassoleta d'angula. El mar és inspirador i ens ofereix uns musclos del «terreno» sabrosos i plens, marisc fresc, acabat de pescar, moixarres, pelaies i llobarros; grumols, catxels i tellerines… Deixeu que la gent del Delta us expliqui que és cada cosa i quina és la millor manera de menjar-la. Tasteu les baldanes d'arròs i l'ànec ferèstec cuinat a la cassola, amb arròs, rostit. Però, sobretot, deixeu-vos portar per l'autenticitat d'aquesta cuina i dels seus productes. Més info.


Sant Jaume disposa de 60 allotjaments envoltats dels millors paisatges del Delta de l'Ebre, diversos restaurants de cuina deltaica i tota mena de comerços que faran que la vostra estada sigui inoblidable.


Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Sant Jaume d’Enveja | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

comparteix-ho