Venda online productes de la Terra

CAT | ES

Assut de Xerta

Etiquetes   riu ebre, xerta, tivenys, baix ebre, terres ebre

Assut de Xerta | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Assut de Xerta

C-12 Eix de l'Ebre

43592 Xerta (Baix Ebre)

Google Maps

Accés per Tivenys, carretera T-301

Google Maps

Entre els municipis de Xerta i Tivenys, en un dels paratges més espectaculars del curs baix de l'Ebre, hi trobem una important obra d'enginyeria hidràulica que va transformar l'activitat econòmica de la zona i ha deixat un testimoni monumental de patrimoni industrial. Es tracta d'una presa amb un assut (mur de contenció que desvia l'aigua) d'uns 310 metres de llarg construïda en diagonal de banda a banda del riu.

Sembla que l'origen d'una resclosa en aquest punt es podria remuntar a l'època islàmica i que s'hauria restaurat al segle XII, després de la conquesa de Tortosa. Tot i així, no es va acabar fins el 1411, sota la direcció de Mussà Alamí. Va ser al segle XIX quan es va condicionar l'assut per conduir l'aigua cap als canals de la dreta i de l'esquerra de l'Ebre que, encara avui, serveixen per regar el Delta i les hortes interiors de la vall. Malgrat aquestes obres, una resclosa permet el pas de les embarcacions que naveguen per l'Ebre.

A més de la presa amb l'assut, el conjunt patrimonial consta d'unes construccions annexes: els espigons, l'antiga fàbrica de farina –de la qual només resten dempeus les façanes-, i el molí. Aquest conserva una làpida esculpida amb la data de la seva construcció, 1575, i es mantenen elements (el canal de captació, el de sortida i les rodes dentades) que pertanyen a aquesta cronologia. Ha estat reformat moltes vegades fins que a finals del segle XIX va usar-se com a central elèctrica. Tot i així, es considera un dels pocs edificis industrials de l'època del Renaixement de Catalunya.


Font: Patrimoni Gencat

Assut de Xerta | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...