butlletí EbreActiu

CAT | ES


Les visites a les pintures rupestres d’Human Land, protagonistes del cap de setmana

El Museu de la Valltorta organitza visites guiades a les pintures rupestre de quatre abrics i coves de l’Alt Maestrat

Etiquetes   vida activa, turisme cultural, activitats, art rupestre, alt maestrat, albocasser, culla, ares, cati, benassal

Publicat el9/6/2022

Les visites a les pintures rupestres d’Human Land, protagonistes del cap de setmana | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Abric Centelles, a Albocàsser


Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí i Culla, municipis que componen el territori Human Land, tenen un component cultural i patrimonial a l’abast de pocs llocs. Ja no sols per l’arquitectura urbana de cada poble, amb les seues esglésies, castells o ermitoris històrics que han vist passar a generacions des de fa segles. Human Land destaca per posseir centenars d’exemples i referències corresponents a l’art rupestre llevantí, considerat com a Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Són escenes desenvolupades en abrics i coves a l’aire lliure que representen episodis de guerra, vida quotidiana, caça o rituals. Mostres dels pobladors de fa milers d’anys del territori Human Land.

Així doncs, a Albocàsser hi ha diversos jaciments amb escenes de caça o recol·lecció, on arquers i animals apareixen amb gran dinamisme. El Museu de la Valltorta, organisme vinculat amb la protecció i difusió de l’art de la comarca, ha organitzat una visita guiada a l’Abric Centelles, on apareixen representades més de 150 figures, on predominen arquers, figures femenines i escenes de caça. La visita s’ha fixat el diumenge 12 de juny, amb punt de partida des de la Plaça de l’Ajuntament a les 16.30h.

Altres visites a l'art rupestre de la comarca seran a l'Abric de la Serradasa de Vistabella (dissabte 11 de juny a les 11 h), a la Cova Pere Tomàs d'Atzaneta del Maestrat (dissabte 11 de juny a les 16.30 h) i a les Coves de la Saltadora de les Coves de Vinromà (diumenge 12 de juny a les 16.30 h).

El Barranc de la Gassulla d’Ares del Maestrat correspon amb un dels grans jaciments d’art rupestre llevantí de tota la Comunitat Valenciana i d’Espanya. A la Cova Remígia s’identifiquen més de 750 figures en un bon estat de conservació. Descobertes a principis de segle XX, predominen les escenes de caça amb una extensa representació de fauna amb cabres, bous, senglars o cérvols en diferents estats i situacions. A la Cova Remígia cal sumar-li les escenes del Cingle de la Mola Remígia, que augmenten el nombre fins a superar el miler d’exemples d’art rupestre llevantí. El Museu de la Valltorta organitza, tots els caps de setmana, visites guiades amb eixida des de La Montalbana per a visitar tots dos jaciments del Barranc de la Gassulla.


Més ciclisme en Human Land

Els alts del territori Human Land s’han convertit en autèntics desafiaments esportius per a ciclistes i corredors de tota Espanya. Per això, s’ha convertit en una zona on assíduament se celebren proves i competicions de primer nivell. Aquest dissabte 11 de juny, passa per Benassal i per Culla la segona etapa de la Volta a Castelló 2022, amb un recorregut que travessa tota la província de Castelló des de la platja fins al punt més alt de Penyagolosa.


Esport aquàtic a Albocàsser

L’arribada de l’estiu significa l’obertura progressiva de les piscines municipals en cada localitat d’Espanya. A Albocàsser ja estan obertes les instal·lacions per a tota aquella persona que desitge nadar, jugar o relaxar-se. A més, pròximament s’obriran inscripcions per a tots aquells xiquets i xiquetes que desitgen perfeccionar les seues habilitats de natació. Tot l’estiu es podrà gaudir d’aquesta opció fresca, perfecta per a suportar la calor de l’estiu.


Per: Redacció

Foto: Cedida