suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES

Alt Maestrat Human Land

Alt Maestrat Human Land és una associació que posa en valor quatre pobles de la comarca: Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí i Culla.

Etiquetes   turisme, albocasser, ares, benassal, cati, culla, alt maestrat

Alt Maestrat Human Land

Facebook

Twitter

Instagram

Correu-e

Web

Alt Maestrat Human Land | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Alt Maestrat Human Land és una associació que posa en valor quatre pobles de la comarca: Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí i Culla.

A l'interior de la província de Castelló, a la Comunitat Valenciana, es troba la comarca de l'Alt Maestrat. Un enclavament per al turisme rural a Castelló amb un paisatge autèntic i primigeni, amb poblacions carregades d'història i tradició, amb una exquisida gastronomia i productes naturals que són fruit del saber fer de la seva gent.

Els seus habitants són oberts, hospitalaris i viuen en comunió sincera amb l'entorn, el llegat dels seus avantpassats que han sabut cuidar i respectar. És per aquest perfecte binomi entre territori i l'ésser humà, que aquesta terra conserva tota la seva essència i permet al visitant fer un viatge oníric a temps remots.


La comarca de l'Alt Maestrat amaga centenars de secrets i misteris

Les seues muntanyes, i les coves que en elles trobem, van ser fa milers d'anys lloc de recer dels primers homes i dones que van habitar a la Península. Tal és així, que un dels assentaments prehistòrics més reconegut a nivell internacional es troba precisament ací, a la Cova Remigia.

Ares de Maestrat guarda juntament amb Benassal i Albocàsser un dels més grans vestigis de cultura prehistòrica que ha arribat fins als nostres dies. La Cova Remígia, declarada Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, es troba a Ares, al Barranc de la Gasulla, i amaga entre els seus murs a prop de 750 pintures rupestres amb 7.000 anys d'antiguitat. L'Abric de Centelles, d'Albocàsser, descobert el 1980, mostra al visitant més de 300 figures d'una mida superior a la major part de les trobades al Parc Cultural Vallorta-Gasulla a què pertany. Per la seva banda, el Racó de Nando, a Benassal, mostra al visitant mica més d'una vintena de gravats paleolítics. Figures humanes, representades pel arquetípic arquer, animals i escenes de caça de diferent índole conformen el gruix del tresor artístic-prehistòric de l'Alt Maestrat, que també pot apreciar-se en altres punts de la comarca com Culla.

Però sens dubte, si hi ha alguna cosa que representa a aquesta última localitat, és la seua importància en l'Espanya de l'edat mitjana. Culla va ser assentament musulmà fins a la Reconquesta, quan va passar a formar part de la Corona d'Aragó i, posteriorment, a l'Ordre del Temple a qui li va ser venuda. La presència dels cavallers templers en el municipi està plena de llegendes i misteris i, sobre ells, s'assenten moltes de les edificacions que actualment podem visitar, com són l'ermita de Sant Cristòfol o el Carrer de la Font.


Alt Maestrat Human Land | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


No obstant això, l'element més representatiu de Culla i que envolta a diversos municipis de la comarca és el seu castell. L'espectacular fortalesa àrab era coneguda per la seva importància estratègica en el territori i, per això, durant segles va ser el centre de la Setena de Culla, una agrupació de localitats que englobava a les actuals Culla, Benassal, Atzeneta, Vistabella, Vilar de Canes, la Torre d'En Besora i Benafigos.

Les construccions medievals, pertanyents als segles XIII, XIV i XV tenen un gran pes en el conjunt arquitectònic del Maestrat castellonenc. Cuidades i restaurades per a la seua visita i gaudi es troben diferents edificacions a Benassal, Ares, Culla i Catí. Recórrer els seus carrers és sinònim de passejar sobre la nostra història, ja que difícil es fa trobar una cantonada en la qual no queda alguna resta medieval.

Un viatge a Benassal sense visitar el Castell de la Mola, el qual acull actualment el Museu Arqueològic de l'Alt Maestrat, o el Forn de Dalt seria un viatge incomplet. A Culla hem de visitar el Molí de l'Orde per a conèixer com vivien els nostres avantpassats però tampoc hem de perdre ull de les rajoles dels carrers, ja que parets i sòls amaguen frases d'antany. En Ares cal endinsar-se a La Mola. Aquesta cova que creua, de banda a banda, la muntanya del mateix nom alberga hui dia un museu en el qual s'arrepleguen peces i moments de la història del municipi des de la prehistòria fins a les Guerres Carlistes. I ens queda Catí. Cada pas que dónes ho fas igual que ho feien els antics pobladors. Les cases i carrers mantenen intacte el traçat medieval del municipi fent de cada moment una experiència única.


Alt Maestrat Human Land | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Mentre que aquests municipis amaguen en els seus cascos urbans i històrics trossos de cultura, els seus boscos guarden alguns dels últims racons de flora mediterrània més bells i millor conservats de la Comunitat Valenciana. El Barranc dels Horts aAres, pertanyent a la Fundació Caixa Castelló, conserva intacte l'esplendor dels boscos de carrasques i roures. Benassal ens delecta amb el Bosc del Rivet, 16 hectàrees de roure mediterrani que han sobreviscut al pas del temps i la desforestació. Un gran arbre ens dóna la benvinguda a Culla. La Carrasca mil·lenària ens deixa perplexos per la seua gran envergadura i, es conta, que sota la seua frondosa copa es refugiaven un escamot de soldats durant les Guerres Carlistes. I que seria de Catí sense l'Avellà. Aquest bell paratge, dedicat a la Mare de Déu de l'Avellà qui es diu li va retornar la vista i la salut a una anciana amb les aigües de la deu, envolta al viatger en calma i tranquil·litat. Una pau que es veurà augmentada si es decideix entrar a la Casa de Banys i gaudir de les propietats curatives de l'aigua de la deu de les quals parla la història popular.

Una relaxació sense igual de la qual també es pot gaudir a Benassal. Es diu que les seues aigües, les quals es comercialitzen per al seu ús, són immillorables per a les persones amb dolències de rinyó. En la deu de Benassal, la Font d'en Segures, també ens trobem amb un cuidat balneari, un lloc perfecte per a perdre's i gaudir d'una jornada diferent.


Alt Maestrat Human Land | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Una gastronomia arrelada al paisatge

La rica gastronomia de l'Alt Maestrat es basa en productes obtinguts del camp, la ramaderia i la caça. La seua cuina és de caràcter rural, amb plats tan representatius com el corder, el conill amb caragols, el ternasco o l'Olla del Maestrat. També són destacables els embotits i, sobretot, els formatges d'excel·lent qualitat i varietat. Dels avellaners i ametlers s'obté la millor matèria primera amb la qual elaborar torrons artesans i llaminera rebosteria. L'oli d'oliva, la quallada, el mató, la mel, els bolets… són solament alguns dels tresors gastronòmics que amaga aquesta terra. De les seues nombroses fonts brollen aigües que posseeixen reconegudes propietats minero-medicinals que són embotellades per al consum i utilitzades en balnearis. A més, el territori és especialment privilegiat per a la proliferació de la trufa, tant la d'hivern com la d'estiu. L'altitud, la climatologia i la composició del terreny converteixen a la zona en un dels majors i millors productors del món del diamant negre de la gastronomia Castelló.Alt Maestrat Human Land | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Coneix més de l'Alt Maestrat:


Un passeig per la història de la humanitat des de l'Alt Maestrat Human Land

Hi ha racons a l'Alt Maestrat que funcionen com a una xicoteta màquina del temps, on els anys no penetren entre les pedres i arcs que formen les seues estructures.


L'Alt Maestrat Human Land, de la prehistòria als nostres dies passant per l'Edat mitjana

Un recorregut per l'Alt Maestrat Human Land és un recorregut per la història dels primers pobladors i totes les civilitzacions que s'han assentat, al llarg dels anys, a la província de Castelló


Els 10 imprescindibles al patrimoni i la història de l'Alt Maestrat

El llegat que les generacions han deixat al llarg dels segles als pobles de l'Alt Maestrat resulta d'un patrimoni cultural, social i arquitectònic amb difícil comparació