Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda

CAT | ES


Realitzada per onzena vegada l'anellament de flamencs al delta de l'Ebre

L’onzena edició de l’anellament de polls de flamenc al delta de l’Ebre es va dur a terme el passat diumenge 12 d’agost en la que es van anellar 400 exemplars, amb la participació d’unes 250 persones, entre voluntaris i tècnics. Aquest any, entre els voluntaris va estar el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

Etiquetes   delta ebre, famencs, sant carles de la rapita, natura

Publicat el13/8/2018

El dia abans, al pavelló de Sant Carles de la Ràpita es van reunir tots els participants per rebre indicacions i resoldre dubtes perquè el dia de l'anellament calia anar per feina. A les 4 de la matinada va començar l'activitat els voluntaris i tècnics van acudir a les salines de la Trinitat, al final del Trabucador, per anar a les diferents zones de la Punta de la Banya per, en total silenci, conduir els polls dels flamencs a la zona on després es faria l'anellament.

Realitzada per onzena vegada l’anellament de flamencs al delta de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Anellament d'un flamenc nascut al delta de l'Ebre al 2018


Poc abans de les 7 del matí, ja de dia, els polls ja estaven tancats al corral i començava l'anellament. Els 200 voluntaris i els 50 tècnics, van formar 5 grups de treball per recollir els polls del corral, anellar-los, pesar-los, mesurar-los i, finalment, deixar-los al terra perquè tornessin a la colònia. Aquest procés es va repetir fins a unes 80 vegades per grup fins arribar a anellar 400 polls, poc menys d'una tercera part dels nascuts enguany, ja que els tècnics del parc natural del delta de l'Ebre han censat el naixement de 1.545 polls.

Realitzada per onzena vegada l’anellament de flamencs al delta de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...El Conseller, Damià Calvet, va ser un dels 200 voluntaris.


El delta de l'Ebre és l'únic lloc de Catalunya, i dels pocs de la Mediterrània, on es reprodueixen els flamencs (Phoenicopterus roseus) amb una colònia estable, que ha passat dels 250 parelles al 1992, a les 2.176 del 2018. La xifra d'enguany està per sobre la mitjana, però per sota de la de l'any passat quan es van comptar 2.711 parelles. Les accions de control dels principals predadors dels flamencs, el gavià argentat de potes grogues i la guineu van permetre, a partir de 2013 es recuperessin el nombre d'individus que viuen i es reprodueixen a la Punta de la Banya.

Realitzada per onzena vegada l’anellament de flamencs al delta de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...A més d'anellar-los també es prenen mesures dels polls de flamenc.


L'anellament de flamencs, va començar a fer-se al delta de l'Ebre al 2004, havent-se anellat fins ara 4.150 exemplars. Aquest anellament permet identificar individualment a cada individu, per tal de fer-los un seguiment, donant suport a diferents projectes científics, divulgatius i de sensibilització. Gràcies a l'anellament s'han observat flamencs anellats al delta de l'Ebre fins a 14 països, com França, Espanya, Itàlia, Mauritània, Senegal, Montenegro i Turquia.


Totes les imatges de l'anellament de flamencs al delta de l'Ebre (12/8/2018)

comparteix-ho