Buda & Bike 2024, l’illa de Buda a cop de pedal. 13 i 14 de juliol, el 3, 4, 17, 18 i 31 d’agost i l’1 de setembre

CAT | ES


Màxim històric de polls de flamenc al delta de l’Ebre aquesta temporada

La colònia de flamencs ha produït enguany 3.260 polls de 4.303 parelles, amb un èxit reproductor de 0,74 polls per parella, el tercer valor més alt de tot el registre

Etiquetes   natura entorn, fauna, flamencs, parc natural delta ebre, amposta, delta ebre, terres ebre

Publicat el3/8/2020

Màxim històric de polls de flamenc al delta de l’Ebre aquesta temporada | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El flamenc s'està reproduint amb molt èxit al delta de l'Ebre, en una única colònia situada a les salines de la Trinitat de la Punta de la Banya. A finals de maig es van recomptar 4.303 parelles mitjançant un vol fotogràfic, gràcies a la col·laboració de la Unitat RPAS del Cos d'Agents Rurals. Aquest 23 de juliol s'ha realitzat un altre vol per recomptar els polls i avaluar l'èxit reproductor. Les dades indiquen que, en aquestes dates, sobreviuen un total de 3.260 polls, xifra que representa una productivitat de 0,74 polls per parella.

La població reproductora de flamenc d'enguany ha assolit el màxim històric des que aquesta au es va establir a les salines de la Trinitat, a Sant Carles de la Ràpita, el 1992. A partir del 2006, es va iniciar una tendència a l'alça en la reproducció d'aquesta espècie, amb un màxim històric de 3.139 parelles el 2009, que es va trencar el 2013. Llavors va començar un període advers de quatre anys -amb valors inferiors a les 1.000 parelles-, relacionat amb problemes amb el gavià argentat (Larus michahellis) i la guineu (Vulpes vulpes).

A partir de l'aplicació d'accions de control dirigides a ambdues espècies s'han tornat a recuperar i, fins i tot, ultrapassar, els valors del període 2006 -2012.


Una de les espècies més emblemàtiques

El flamenc és una de les espècies més emblemàtiques del Parc Natural del Delta de l'Ebre. De fet, és l'únic lloc de Catalunya on es reprodueix i un dels pocs punts de la Mediterrània on ho fa de manera regular. La població total de flamencs -adults i immadurs no reproductors- presenta fortes fluctuacions estacionals, amb una presència màxima a l'hivern, amb uns 12.500 exemplars de mitjana, i una mínima a la primavera-estiu, amb uns 5.000-6.000 exemplars de mitjana, precisament en el període durant el qual es reprodueix.

Tot i que va fer alguns intents al Delta a les dècades de 1970-80, no és fins al 1993 que el flamenc aconsegueix reproduir-se amb èxit en aquest indret. Al 1992, s'hi van instal·lar 251 parelles, per bé que un vol d'una aeronau a baixa altitud va fer abandonar tota la colònia. Fins al moment, la reproducció ha tingut èxit en 25 ocasions.


Anul·lat l'anellament de polls de flamenc

El delta de l'Ebre forma part la Mediterranean and West African Greater Flamingo Network, entitat que aplega set països de la conca mediterrània, des de Mauritània fins a Turquia, que coordinen el seguiment i l'anellament de flamencs. Fins al 2020, al Parc Natural del Delta de l'Ebre s'han anellat 4.370 exemplars de flamenc, la qual cosa ha permès observar-los en un total de 14 països, com ara França (36% de les observacions), Espanya (21%) i Itàlia (19%), encara que també s'han registrat observacions a indrets molt més llunyans com ara Mauritània, Senegal, Montenegro i Turquia.

L'anellament de flamencs és una activitat científica que requereix la participació d'unes 250 persones, entre personal tècnic i voluntari. Les característiques d'aquesta activitat (reunions multitudinàries, transport per accedir a la zona d'anellament...) fan que en l'escenari de crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 no sigui aconsellable la seva realització. Per aquest motiu, el Parc Natural del Delta de l'Ebre ha pres la decisió de suspendre l'anellament de flamenc de 2020, que previsiblement s'havia d'haver portat a terme aquest passat mes de juliol.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu

comparteix-ho