CAT | ES
Població: Comarca Els Ports
Alçar la vista la vista al cel. Contemplar els núvols i les estreles. Veure avions, helicòpters o parapentistes solcar l’aire. Als Ports tot això és possible, però hi ha molt més. Quan alcem la vista, trobem antigues fortaleses que han sobreviscut al pas del temps. Centenars d’anys d’història i records d’aquells que les van habitar ens esperen al seu interior.
A Ares del Maestrat, a la comarca de l’Alt Maestrat, trobem el Castell àrab que va ser assentament de musulmans i cristians. A l’alt de la ‘Mola’ apareix la que va ser la primera peça de l’antic Regne de València conquistada pel rei Jaume I. Encara que les primeres dades sobre civilització coneguda pertanyen a l’època musulmana, gràcies a les diferents excavacions realitzades s’han trobat restes iberes i romanes. Ferm baluard guerrer, la seua torre guaita es va utilitzar per última vegada en la Guerra Civil. Gran part de l’antic castell es troba derruïda i deteriorada pel pas del temps però encara podem, i devem, visitar les entranyes de la gran mola rocosa. I és que, a l’interior de la ‘Mola’ es troba el Museu de la Cova del Castell amb restes des de la prehistòria fins als nostres dies.
D’especial rellevància és també el Castell d’Olcaf. Pertanyent al terme municipal d’Olocau del Rey, es troba a una altura de 1.203 metres. Davant de nosaltres tenim una construcció antiga, sense data de construcció, però de la qual trobem els primers escrits en el segle X en relació amb els enfrontaments entre els descendents d’Al-Muctácir de Saragossa, senyors àrabs de Saragossa i Tortosa, ocorreguts, aproximadament, l’any 1084. Actualment encara contemplem les restes de part dels seus murs i torres. Espais de gran importància en el transcurs de la història de la comarca.
Entre Vilafranca i Mosquerola, els musulmans van decidir en el segle X alçar una fortalesa allunyada de les places principals en Mosquerola o Morella que queien a les mans dels cristians. Així va nàixer el Castell del Majo, pràcticament desaparegut, del qual a penes es conversen els metxinals dels accessos a la penya de les Estaques i restes de la construcció que, amb el pas dels segles, es mimetitzen amb el paisatge rocós de la muntanya.
No podíem recórrer algunes de les històriques fortaleses medievals dels Ports sense posar la vista a Morella. A l’alt del municipi, amb unes vistes d’impressió, apareix el Castell. La Mola sobre la qual s’assenta la fortificació va estar habitada des de l’inici de la humanitat, havent-se trobat restes del Neolític, de l’Edat del Bronze i del Ferro, així com d’ibers, romans, visigots o àrabs. Els cristians ho van conquistar de mans d’aquests últims i entre els segles XIII i XIV es van succeir diverses remodelacions marcades pels avanços en l’art de la guerra. Abderraman III, El Cid, Jaume I, el rei Ferran d’Antequera, el Papa Lluna, Sant Vicent Ferrer, el príncep de Viana o el general Cabrera són alguns dels noms que formen part de la història del Castell de Morella. El seu bon estat de conservació aconsegueix que la visita estiga plena de màgia i implicada en el misticisme d’aquells que el van habitar en segles passats.
Visitar Els Ports és visitar la història. Antigues fortificacions que continuen presents. Trossos del passat plens de vida i secrets fins i tot per conéixer. Vine a descobrir-los!
Més informació a info@mancomunitatelsports.es
Organitza: Els Ports és autèntic
Més informació:
Tipus activitat: activitat turística
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu.cat
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: