iProjecta. Educació ambiental i guiatges

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#11/30/2021#) AND (caducitat>=#11/30/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Vintena campanya d'excavacions al jaciment ibèric de l'Assut de Tivenys

Hi participen un equip de 18 persones, entre arqueòlegs professionals i estudiants. er a poder consolidar i museïtzar el seu treball, GRESEPIA ha iniciat una campanya de mecenatge

Etiquetes   entorn, tivenys, baix ebre, URV

Publicat el9/7/2019

Vintena campanya d’excavacions al jaciment ibèric de l’Assut de Tivenys | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Arqueòlegs del Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV acompanyats d'estudiants del Màster d'Arqueologia Clàssica i dels graus d'Història i Història de l'Art i Arqueologia de la URV estan excavant aquests dies al jaciment ibèric de l'Assut, a Tivenys (Baix Ebre)

Les excavacions van començar la setmana passada i finalitzaran aquest divendres. Hi ha participat un equip de 18 persones, entre arqueòlegs professionals i estudiants. Es tracta de la vintena campanya d'excavacions de la URV a l'Assut i aquests dies treballen en treure a la llum la muralla exterior que marca el perímetre del jaciment. Per a poder consolidar i museïtzar el seu treball, GRESEPIA ha iniciat una campanya de mecenatge.


Col·labora amb la intervenció arqueològica al jaciment protohistòric de L'Assut de Tivenys

Des de l'any 2000, els esforços del Grup i el de tots aquells que hi han col·laborat, s'han destinat a treure a la llum els vestigis de més de 600 anys d'ocupació al turó de L'Assut. Això ha permès datar amb seguretat el moment en que els seus primers habitants van decidir instal·lar-s'hi, al segle VII anE, com poc després van fortificar el seu habitat, construint una torre espectacular -T3- mentre maduraven políticament, establint-s'hi els primers cabdills. Com al segle V abans de Crist, noves gents s'unien a les que ja hi eren i organitzaven un poblat que no deixaria de créixer fins al seu abandó, ja avançada la presència romana, a principis del segle I anE.

El 2019 fa 20 anys que s'excava a L'Assut. S'han localitzat cases, carrers, torres, muralles, places, escales, parets, paviments i vestigis de la vida dels seus habitants. S'ha distingit les fases d'ocupació i s'ha esbrinat com fenicis primer, grecs després i cartaginesos i romans, hi van passar.

I les excavacions continuaran. El treball no s'ha acabat, i es pretén continuar extraient dades que permetran avançar en el coneixement de la protohistòria ebrenca. Que ajudaran a reconstruir les societat ibèriques que van triar aquest territori per establir-se. Però el que s'excava, cal consolidar-ho. L'arqueologia és indispensable per a recuperar el passat, però alhora desprotegeix allò que la terra ha mantingut cobert durant segles. Els murs que s'hantrobat, les cases i carrers, cal protegir-los, i sobre tot, ara toca adequar-ho tot, per a que la societat en pugui gaudir.

PARTICIPA


Vintena campanya d’excavacions al jaciment ibèric de l’Assut de Tivenys | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...
Bodegas Crial. Quatre generacions cultivant vinyes i elaborant vi de LledóFotos: GRESEPIA