Trans Garrotxa, la ruta dels volcans. El paradís de la btt

CAT | ES

Tret de sortida de les XXVI Jornades Gastronòmiques de la Clementina d'Alcanar

D’avui i fins al novembre al 22 de desembre, els restaurants d’Alcanar i les Cases us ofereriran els millors plats amb aquest ingredient tan especial

Etiquetes   productes km0, gastronomia km0, cítrics, turisme gastronomic, alcanar, cases alcanar, montsia, terres ebre, clementines

Publicat el22/11/2019

Tret de sortida de les XXVI Jornades Gastronòmiques de la Clementina d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Amb l'arribada del fred els clementiners s'omplin de fruita i els fogons dels restaurants d'Alcanar i les Cases comencen a dissenyar els millors plats amb aquest ingredient tan especial. D'avui i fins al novembre al 22 de desembre se celebraran les XXVI Jornades Gastronòmiques de la Clementina a nou restaurants del municipi.

Cadascun dels menús que proposaran els nou restaurants membres del Col·lectiu Gastronòmic d'Alcanar i les Cases està inspirat en el receptari de la Fundació Alícia. Com assenyala Jordi Monfort, regidor de Turisme i d'Agricultura, "és un receptari que cada any els nostres restauradors prenen com a base a l'hora de dissenyar els seus propis menús. El resultat de la seua proposta, les Jornades de la Clementina, és totalment singular arreu del país".

Per la seua banda, Maribel Fibla, portaveu del Col·lectiu, destaca les possibilitats culinàries de les clementines: "Amb aquestes Jornades ens podem permetre jugar amb els diferents plats perquè podríem dir que el gust i la textura dels grills d'aquesta fruita són com una llaminadura saludable i fresca”.

Les Jornades Gastronòmiques permetran als veïns i visitants tastar els millors plats amb un toc cítric, siguen entrants, peix, carn, arrossos, postres o begudes. Els preus dels nou menús dels restaurants participants –Café del Mar La Lluna, Can Manel, Casa Ramon, La Costa, La Marinada, Les Palmeres, Lo Taulell de M. José, Tancat de Codorniu i Espai Gastronòmic Magda– oscil·len entre els 6 i els 45 euros.

A més, l'Ajuntament d'Alcanar i el conjunt de paradistes del mercat municipal han impulsat la campanya “Vine al mercat: Compra i et convidem a les XXVI Jornades Gastronòmiques de la Clementina” amb l'objectiu que les persones usuàries del mercat puguen guanyar menús dobles per a restaurants del Col·lectiu Gastronòmic d'Alcanar i Les Cases participants a les Jornades.


Menús de les XXVI Jornades Gastronòmiques de la Clementina



Amposta. Delta de l’Ebre tot l’any


Pla d'acció dels cítrics

Un any més, les Jornades Gastronòmiques de la Clementina volen donar suport i reconeixement al sector primari, i, en concret, al citrícola, pilar fonamental de l'economia canareva. Jordi Monfort recorda que un dels objectius de les Jornades és “impulsar la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l'Ebre per a posar en valor aquest producte i incentivar el consum local de cítrics”.

En aquest sentit, Federico Tarazona, gerent de la Cooperativa Citrícola d'Alcanar, afirma que “la bona cuina, feta amb els millors ingredients de la nostra terra, arriba ràpidament a qualsevol persona i és la nostra millor ambaixadora”.

Precisament, la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, aquesta tardor va presentar a la Cambra de Comerç de Tortosa el Pla d'acció dels cítrics, un treball conjunt entre el Departament d'Agricultura i el sector per a definir les estratègies i establir els mecanismes per a fer front a la crisi que s'arrossega. "Cada català consumeix de mitjana 27 quilos de cítrics a l'hivern. Si es consumiren de les Terres de l'Ebre, el sector no n'hauria d'exportar cap", afirmava la consellera. Per aquest motiu, un dels eixos del nou Pla d'acció és evitar que es consumisquen cítrics importats.

Tarazona conclou que “la IGP Clementines de les Terres de l'Ebre vol visibilitzar el producte amb una marca de qualitat. Està dirigida a un consumidor català que busca un producte de proximitat bo i amb respecte al medi ambient. És aquesta via la que estem treballant amb l'objectiu de crear valor i poder pagar millor als nostres productors”.

D'altra banda, la Taula per a la Innovació i la Qualitat dels Cítrics de l'Ebre serà un eix de reforç, juntament amb les mesures de millora de la qualitat a partir de la IGP com a espai central i del reconeixement del producte i la seua qualitat.


Tret de sortida de les XXVI Jornades Gastronòmiques de la Clementina d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...



Per: Redacció

Foto: Cedida


Pics Mont Caro. Especialistes de la muntanya