suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES


Travessa de la serra de Godall (SO-NE): d'Ulldecona al Camí Vell

Aquesta ruta descriu la travessa de la serra de Godall (SO - NE) des d’Ulldecona al Camí Vell. Passa per indrets característics com la serra Grossa (el Molló), el tossal Redó, l’ermita de la Pietat, el corral de la Serra i el sender del racó de la Fernanda. Es tracta d’una ruta lineal tot i que en una altra entrada publicarem una altra travessa en sentit contrari per si voleu fer-la circular.

Etiquetes   rutes, serra de godall, senderisme, montsia, godall, ulldecona

Publicat el1/5/2014

La serra de Godall és un espai natural relativament petit, sovint desconegut tot i que darrerament hi ha diverses iniciatives de senyalització de rutes per part d'organismes públics i d'organització d'activitats a peu i amb BTT per part d'entitats de la comarca del Montsià. Aquesta serra està entre la serra de Montsià i el massís dels Ports envoltada de dos grans planes (la foia d'Ulldecona i la plana interior del Montsià).

Us proposem una travessa de la serra de Godall en sentit SO-NE des d'Ulldecona fins al camí Vell. Al tractar-se d'un itinerari lineal haureu de deixar un cotxe al punt final (40.683095°, 0.493130°) per a tornar al lloc d'inici. En una propera entrada a EbreActiu.cat publicarem una altra travessa d'aquesta serra en sentit contrari per tal que pugueu fer una volta completa, o sigui una ruta circular per la serra de Godall.

La travessa comença dins d'Ulldecona, just al camp de futbol on heu de seguir el camí dels Terrers, des del que podreu veure, de lluny, l'imponent castell d'Ulldecona. Passareu a tocar de la carretera que va a Sant Joan del Pas, Sant Rafel del Riu i La Sénia, fins que arribeu a l'alçada del restaurant les Moles (1,5 Km) moment en el que passareu per una pedrera (la pedra d'Ulldecona és coneguda arreu per la seva qualitat) per a començar la pujada per un sender local (marques verdes i blanques) que pel barranc de les Moles cap a la serra Grossa i el Molló (un dels punts més alts de la "modesta" serra de Godall). Mentre seguiu pujant podreu veure el poble d'Ulldecona, el seu castell, la serra de Montsià, la plana i el massís dels Ports.

Travessa de la serra de Godall (SO-NE): d’Ulldecona al Camí Vell | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Castell d'Ulldecona


Arribareu a les antenes que hi ha al capdamunt del Molló (378 m., 4,1 Km) des d'on començareu a baixar, seguint marques de PR (blanques i grogues), passant per una cisterna molt ben conservada feta amb la tècnica de pedra en sec situada a la vora del mas del Dengo, fins arribar al coll de les Bruixes (5,66 Km, carretera d'Ulldecona a Godall) que heu de creuar per continuar per una pista de terra seguint les marques de PR fins que arribeu a un sender molt ben definit que ve de la vostra esquerra que heu de seguir (6,7 Km). Aquest sender, de pujada, us portarà fins al tossal redó el punt més alt de la ruta (390 m, 7,5 Km), des d'aquí heu de vigilar no anar fins a les antenes que teniu a pocs metres sinó que heu de seguir per la dreta (vessant SE). Seguireu aquest sender, anomenat de les Talaies,  que va planejant tota l'estona fins que trobareu un sender que el creua (9,12 Km). Aquí podeu desviar-vos de la travessa per arribar-vos a l'ermita de la Pietat (compteu uns 30 minuts entre baixar i tornar a pujar per a seguir la ruta). 

Travessa de la serra de Godall (SO-NE): d’Ulldecona al Camí Vell | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...El Molló a la serra Grossa


La travessa segueix planejant pel sender de les Talaies des d'on tindreu unes vistes privilegiades de la foia d'Ulldecona, Freginals i la serra de Montsià. Al Km 11,7 trobareu una pujada (molt curta) aneu tingueu cura de fer la pujada i no agafar un sender a la vostra dreta que us portaria cap a les Ventalles per la zona de les Palometes. Després de la brevíssima pujada, deixareu una casa en rutes a la vostra esquerra, i just en passar-la heu de girar a la dreta (si seguiu recte fareu cap al camí de la Solsida) per a seguir pel sender conegut com "JB" (no sigueu malpensats, el van batejar així els dos que van "descobrir-lo" i netejar-lo perquè justament son les inicials de tots dos). El sender puja i baixa sense cap dificultat, passa per un petit pinar (de les poques zones d'ombra que tindreu) fins arribar a un tram amb molt poca vegetació que amb una lleugera pujada us portarà a la zona del corral de la Serra (14, Km) des d'on només us baixar, durant 2,5 Km, pel sender del racó de la Fernanda (també conegut com "dels tarongers" per la finca que hi ha al final) fins arribar al camí Vell (d'Amposta a Godall).

Travessa de la serra de Godall (SO-NE): d’Ulldecona al Camí Vell | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Corral de la Serra


Aquesta ruta enllaça amb una la travessa de la serra de Godall (NE-SO) del Camí Vell a Ulldecona passant per Godall.

Àlbum de fotografies de les dues travesses de la serra de Godall.


Dades tècniques:
Tipus: ruta a peu
Distància: 17 Km
Desnivell acumulat: 768 m
Dificultat: mitja

Track de la Travessa de la serra de Godall Ulldecona - Camí Vell

comparteix-ho