Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES


Travessa de la serra de Godall (NE-SO): del Camí Vell a Ulldecona passant per Godall

Ruta de 20 Km que recorre la serra de Godall de NE a SO des del Camí Vell, passant per Godall, fins a Ulldecona. Una bona sortida per a conèixer indrets destacats de la Serra com la font de l’Arboç, la font de la Serra, l’àrea de Medi Ambient, la cova de la Vil·la, la font de Cap d’Àsens, el racó del Forat, la Mola de la Torre, ...

Etiquetes   rutes, serra de godall, senderisme, montsia, godall, ulldecona

Aquest itinerari tanca el cercle d'una gran ruta circular que recorre tota la serra de Godall (vegeu la primera part «Travessa de la serra de Godall (SO-NE): d'Ulldecona al Camí Vell»).

Es tracta d'un itinerari de 20 Km que si el feu junt amb l'altre tindreu una circular de 37 Km. en total que us portarà pels indrets més rellevants d'aquesta petita però molt interessant serra entre la plana i la serra de Montsià.

Iniciem la ruta des del camí Vell, on acaba la ruta que recorre la serra de Godall SO-NE just a tocar d'una gran finca de tarongers (coordenades: 40.683095,0.493112). S'hi arriba des de Godall just abans d'entrar al poble girarem a l'esquerra on està el cementiri antic i seguirem el camí asfaltat durant 3,6 Km; també s'hi pot arribar des de la carretera de Santa Bàrbara a Ulldecona T-331, al Km 12 i seguirem el camí Vell -indicat com camí l'Arboç- durant 1,5 Km. Evidentment si la fem circular podem començar on vulguem però si la fem en un sentit haurem de deixar un vehicle al final per retornar al principi.

El camí Vell era l'antiga via de comunicació entre Godall i Amposta, passant per Santa Bàrbara i Masdenverge, actualment és un camí asfaltat d'accés a finques de secà i que és molt utilitzat per practicants de la BTT i caminants.

Seguim pel camí asfaltat amb lleugera pujada deixant a la dreta el camí del lligallo de la Galera i després a l'esquerra la pujada que porta al capdamunt de la serra de Godall i que baixa porta al poble pel camí de les Fontanes. Farem cas a uns indicadors (2,1 Km) per deixar el camí i arribar a l'àrea de pícnic de la font de l'Arboç on començarem, a l'esquerra de la font, una pujada forta i pedregosa per sender fins arribar a una zona més plana (3,4 Km) on hi ha una bifurcació on seguirem per a la dreta i una mica més endavant trobarem una nova bifurcació (3,9 Km) on agafarem el sender de l'esquerra fins arribar a una pista de terra just a la font de la Serra on podem descansar una estona a la vora d'unes grans piques de pedra picada. 

Travessa de la serra de Godall (NE-SO): del Camí Vell a Ulldecona passant per Godall | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Àrea de pic-nic de la font de l'Arboç


Seguirem en direcció SO cap a Godall per la pista de terra que rep el nom de camí de les Fontanes, que primer plajena i després baixa fort fins al Km 5,88 de la ruta quan arribarem a la bassa Alta on hi ha una bifurcació a l'esquerra baixa directament al poble de Godall mentre que a la dreta, que és on seguirem, farem cap a una zona de pícnic coneguda amb el nom de l'àrea de medi ambient des d'on baixarem al poble per un camí empedrat amb escales. 

Travessa de la serra de Godall (NE-SO): del Camí Vell a Ulldecona passant per Godall | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Godall vist des de la bassa Alta

Dins del casc urbà de Godall seguirem el carrer Pau Casals i girarem pel primer a l'esquerra (carrer Joan Tomàs) on hi ha el casal municipal, l'oficina de turisme i el centre d'interpretació de la serra de Godall; creuarem la plaça Major per a sortir del poble pel carrer Víctor Pradera.

Al primer desviament que trobem a l'esquerra (7,19 Km) seguirem pel sender dels Figuerals que puja fins arribar a un camí asfaltat (7,85 Km; camí de les Talaies o de Cap d'Àsens). Només tocar l'asfalt girem a la dreta i seguim pel camí de baixada fins al Km. 8,4 Km on girarem a l'esquerra per un sender (compte que si no agafem l'entrada del sender al cap de 150 m. sortirem a la carretera de Godall a Ulldecona), el sender comença per conreus d'olivera i garrofer per entrar en una zona de vegetació baixa fins arribar a la cova de la Vil·la (8,8 Km) on comença a pujar fins arribar a la font de Cap d'Àsens (9,6 Km) un bon lloc per a descansar (si cal). Una mica de pujada empedrada ens portarà al camí de les Talaies o de Cap d'Àsens que seguirem a la nostra dreta de pujada tot gaudint de bones panoràmiques de la serra de Montsià (a l'esquerra) i del massís dels Ports (a la dreta). Al Km. 10,2 de la ruta deixem a l'esquerra un sender molt definit que baixa a l'ermita de la Pietat i seguim per l'asfalt fins arribar a unes antenes que deixarem a la nostra dreta (per on també s'hi passa a la ruta «Travessa de la serra de Godall (SO-NE): d'Ulldecona al Camí Vell» però sense que coincideixin els camins). Al Km. 11,3 deixarem l'asfalt i seguirem per l'esquerra per un sender que planeja inicialment i que baixa al cap de pocs metres. Seguirem baixant fins al Km. 12,5 quan trobarem una bifurcació; seguirem per la dreta, pel sender del racó del Forat passant pel fons del barranc. Seguirem el sender, tot de baixada, fins arribar al mas de Patorrat (13,4 Km); al cap de 100 m. arribem a tocar de la carretera de Godall a Ulldecona però no toquem l'asfalt sinó que seguim pel sender que fa ara fa pujada fins arribar a una pista de terra (14 Km) que seguirem a l'esquerra durant 1 Km (aquest tram de pista és l'únic que coincideix amb la ruta «Travessa de la serra de Godall (SO-NE): d'Ulldecona al Camí Vell»). Deixarem un sender a l'esquerra (el que porta al tossal Redó) seguint recte les marques del PR-C94 (escasses i una mica perdudes) inicialment per una pista molt perduda que acaba en un sender pedregós de baixada que passa entre la Barqueta i la mola de la Torre fins arribar a una zona de conreu de cítrics i a un camí asfaltat (17,4 Km) que seguirem a la dreta en direcció a Ulldecona (a l'esquerra porta a l'ermita de la Pietat). Després d'uns 2 Km totalment plans creuarem la carretera de Godall de Ulldecona per a entrar al casc urbà d'Ulldecona pel carrer de la Via Augusta fins a trobar l'avinguda dels Terrers al final de la qual s'hi troba el camp de futbol on acaba la travessa de la serra de Godall en el sentit NE-SO.

Travessa de la serra de Godall (NE-SO): del Camí Vell a Ulldecona passant per Godall | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Camí d'Ulldecona pel PR-C94 a la Mola de la Torre


Àlbum de fotografies de les dues travesses de la serra de Godall.

Track de la Travessa de la serra de Godall (NE-SO): del Camí Vell a Ulldecona passant per Godall

comparteix-ho