Sant Jaume d´Enveja, harmonia natural

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#12/2/2021#) AND (caducitat>=#12/2/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Tot a punt per a la celebració de Sant Antoni 2018, patrimoni immaterial d'Alcanar

Els actes centrals de la Festivitat de Sant Antoni d’Alcanar, inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, tindran lloc el cap de setmana del 20 i 21 de gener

Etiquetes   turisme, festes, alcanar, montsia, terres ebre

Publicat el10/1/2018

Tot a punt per a la celebració de Sant Antoni 2018, patrimoni immaterial d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Un any més, l'Ajuntament d'Alcanar presenta la Festivitat de Sant Antoni, esperada per grans i menuts. Durant el cap de setmana, i en diferents horaris, tindrà lloc el tradicional ball popular, en el qual els balladors i balladores lluiran la vestimenta típica de la gent canareva de fa més d'un segle. I tothom qui ho vulgui podrà participar en les activitats paral·leles.

Entre els actes que tindran lloc el cap de setmana, destaca la tradicional Despertada, en honor de Sant Antoni. El diumenge, 21 de gener, a les quatre de la matinada, els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo cantaran cançons tradicionals en els encreuaments de diferents carrers d'Alcanar. En acabar, a les vuit del matí, tindrà lloc la popular xocolatada preparada pels veïns i veïnes del carrer de Sant Antoni.

Altres actes emblemàtics, que se celebraran el 20 i 21 de gener, són la cercavila a càrrec de la Banda Municipal de Música d'Alcanar, la missa i processó en honor de Sant Antoni, la benedicció dels animals, el sorteig del mantó i la faixa, i la cursa de cintes i trencada d'olles. El programa complet es pot consultar en paper o al web de l'Ajuntament d'Alcanar.

La Festivitat de Sant Antoni d'Alcanar està inscrita en el Catàleg del patrimoni festiu de Catalunya, un reconeixement que posa en valor el patrimoni immaterial d'Alcanar i la faena ben feta de la Comissió de Sant Antoni. Aquesta celebració té més de 100 anys d'història i gaudeix de molt bona salut. Actualment hi ballen més de 600 persones, la qual cosa representa un increment molt gran de la seua pràctica, ja que als anys setanta la participació es reduïa pràcticament a una desena de parelles. També cal destacar que l'afluència de visitants augmenta, malgrat les baixes temperatures del gener, any rere any. La festa està organitzada per la Comissió de Sant Antoni amb el suport de la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament d'Alcanar.

Aquest cap de setmana, 13 i 14 de gener, comencen els actes amb la inauguració de l'exposició fotogràfica La petjada de Sant Antoni i la projecció del vídeo recopilatori de totes les entrevistes enregistrades, en el marc del projecte d'etnologia sobre la tradicionalitat de la Festivitat de Sant Antoni, d'Alcanar, que està patrocinat per l'Ajuntament d'Alcanar i el Museu de les Terres de l'Ebre. La inauguració tindrà lloc el pròxim dissabte, 13 de gener, a les 19 h, al Casal Cívic, i romandrà uns mesos oberta per als visitants. A més, el grup de teatre Gresol presentarà la seua obra Políticament incorrecte, que representarà dissabte i diumenge en diferents horaris.

Per tal que els nous balladors i balladores aprenguen el ball i els veterans refresquen la tècnica, avui comencen els assajos, que se celebraran els dies 10, 11, 12, 15, 16, 17, 18 i 19 de gener de 19.30 a 21 h. Abans de començar la sessió es farà un repàs de la història de la festivitat.


Tot a punt per a la celebració de Sant Antoni 2018, patrimoni immaterial d’Alcanar | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...