Benissanet, turisme a la Ribera d´Ebre

CAT | ES

Tivissa comptarà amb un nucli zoològic a l'antic Mas del Maco

Es rehabilitarà l’antic mas i es respectarà l’estructura de bancals agrícoles amb murs de pedra seca, així com les pinedes de la finca

Publicat el29/11/2016

Tivissa comptarà amb un nucli zoològic a l’antic Mas del Maco | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


La Comissió territorial d'urbanisme de les Terres de l'Ebre, presidida pel director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, ha aprovat definitivament avui el projecte per construir un nucli zoològic al Mas del Maco, a Tivissa (Ribera d'Ebre).

L'àmbit que acollirà la instal·lació és una parcel·la de 143.018 m2, situada al sud del terme municipal, lluny del nucli urbà, i a tocar del terme de l'Ametlla de Mar. Es tracta d'un paisatge rural de muntanya, amb arbres de secà avui abandonats, estructurat amb bancals de murs de pedra seca per adaptar el desnivell als usos agrícoles. En part de la finca també es troben pinedes amb un frondós sotabosc i elements patrimonials com un pou de reg, una bassa petita i una barraca de pedra seca.

Entre les edificacions que s'hi poden trobar hi ha l'originària, el Mas del Maco, de 257 m2 i que ha sofert ampliacions i afegits amb el temps. Actualment, té diverses construccions annexes al seu cos principal, de planta baixa amb planta primera. En conjunt, la superfície construïda suma 812 m2. L'accés a la finca es pot fer des de la C-44, sortint de Tivissa, o des de l'N-340 al seu pas per l'Ametlla de Mar.


Conservació de la finca i els bancals

El projecte preveu implantar un nucli zoològic rehabilitant i adequant el mas i els seus annexos, així com mantenint les masses forestals i els antics bancals agrícoles. Aquests serviran per allotjar i exhibir els animals, aprofitant la topografia. En concret, es preveu dividir el recinte en cinc zones:

  • Conjunt edificat de Mas del Maco (728 m2): destinat a habitatge familiar, restauració, administració i petit comerç. 
  • Entorn d'instal·lacions (810 m2): noves edificacions destinades a magatzem, zona de quarantena, clínica veterinària i aparcament. 
  • Entorn forestal (160 m2): correspon a les pinedes, que acolliran un circuit de natura i els animals de granja. 
  • Nucli zoològic (1.825 m2): recintes i coberts dels animals, àrees del circuit d'exposició i per als descans dels visitants. 
  • Espais lliures (25 m2): accés públic al parc, aparcament, horts ecològics, àrea de jocs infantils i producció d'energia a partir de fonts renovables.

La Comissió d'urbanisme ha valorat les mesures correctores de l'impacte paisatgístic que incorpora el projecte i el fet que respecti tots els elements existents a la finca. La implantació d'aquest nucli zoològic incentivarà l'economia de Tivissa i ampliarà l'oferta turística, reforçant l'aposta per l'agroturisme i les rutes verdes.


Tivissa comptarà amb un nucli zoològic a l’antic Mas del Maco | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...  Ordenació proposada del nucli zoològic de Tivissa | Foto: Territori i Sostenibilitat


profisio - fisioteràpia esportiva i per a la salut - Amposta - Joan Lluís Fernàndez (col·legiat 10289)