Trans Garrotxa, la ruta dels volcans. El paradís de la btt

CAT | ES

Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre recullen 31,3 quilos de brossa marina a la platja del Serrallo

En el marc de la campanya ‘Marine Litter Watch Month’, han pentinat 4.500 m2 de la platja per retirar, classificar i analitzar la brossa marina existent

Etiquetes   natura patrimoni, medi ambient, delta ebre

Publicat el23/7/2018

Tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre recullen 31,3 quilos de brossa marina a la platja del Serrallo | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Imatge de la recollida 


Tècnics del Parc Natural del Delta de l'Ebre van recolli el divendres passat 31,3 quilos de brossa marina a la platja del Serrallo (Sant Jaume d'Enveja), en una jornada de control, classificació i anàlisi de residus que s'ha organitzat dins de les accions del “Marine Litter Watch Month”. Es tracta d'una campanya que promou la participació durant un mes en accions per monitoritzar la brossa marina a espais que formen part del projecte europeu Interreg ACT4LITTER, que treballa en la lluita contra la contaminació dels ecosistemes de la Mediterrània. En aquest sentit, el Parc Natural del Delta de l'Ebre és una de les 10 àrees marines protegides escollides a tota la Mediterrània, l'única de tot Catalunya.

L'acció, s'ha desenvolupat en un espai de 4.500 m2 d'aquesta platja i ha consistit en la delimitació i tancat de la zona a mostrejar en dues àrees, la recollida dels residus i la seva classificació per tipus, amb la participació de set persones. A més de la recollida de deixalles, l'objectiu és aprofundir en el coneixement de la composició de la brossa marina existent en aquests espais protegits i actuar per promoure un canvi en l'activitat humana que la genera. Entre els 31,3 quilos de brossa recollits hi havia un palet industrial i una xarxa de pescadors que ha pesat 12 quilos.

Es tracta de la tercera vegada que s'organitza aquesta acció, que es fa alhora amb altres indrets socis del projecte. La primera va tenir lloc el passat desembre, en aquest mateix espai i en altres 10 punts del Mediterrani situats a Albània, França, Grècia, Itàlia, Turquia i l’estat Espanyol. Aquesta vegada es van recollir 22.867 articles de brossa marina, xifra considerada relativament alta, amb 1,2 elements per m2. El 82% dels articles eren de material plàstic. Concretament al delta de l’Ebre, a la platja del Serrallo, la densitat de brossa va ser molt més baixa, amb 0,03 objectes per m2. El control de la brossa en espais protegits de la Mediterrània va continuar la passada primavera amb noves accions i seguirà la propera tardor.


Brossa Marina a la Mediterrània

El mar Mediterrani és dels més afectats per la problemàtica que genera la brossa marina a tot el món. El projecte vol avançar en l'estudi d'aquesta matèria, per actuar i evitar l'impacte negatiu que suposa sobre sectors econòmics vitals com ara la pesca, l’aqüicultura, la navegació i el turisme, així com sobre les espècies i hàbitats marins, i persones.

Els principals socis del projecte Interreg ACT4LITTER són l'Agència de Residus de Catalunya, Sant'Anna School of Advanced Studies (Itàlia); MedPAN – Network of Marine Protected Area Managers in the Mediterranean (França), i Mediterranean Information Office for Environment, Culture and Sustainable Development (Grècia).

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#9/23/2020#) AND (caducitat>=#9/23/2020# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())