El tren de Bot Lo Sarmentero. Bar-cafeteria, Punt d´informació turística. Antiga Estació de Bot (Terra Alta)

CAT | ES

La Festa de Sant Antoni d'Alcanar, inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

Aquest matí s’ha presentat al programa d’activitats de la festivitat, que tindrà lloc aquest pròxim cap de setmana 21 i 22 de gener

Publicat el16/1/2017

La Festa de Sant Antoni d’Alcanar, inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Presentació del programa d'actes de la Festa de Sant Antoni d'Alcanar | Foto: Ajuntament d'Alcanar


Alfons Montserrat ha obert l'acte agraint la participació a totes les persones que fan possible la festa i comunicant que “la Festivitat de Sant Antoni d'Alcanar ha estat inscrita en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya”. L'Ajuntament d'Alcanar va rebre la notificació oficial del Departament de Cultura de la Generalitat el passat mes de desembre, “una notícia molt esperada i que reconeix el valor del nostre patrimoni immaterial, així com la feina ben feta de la Comissió de Sant Antoni”, ha remarcat l'alcalde.

El següent pas, i la voluntat de l'entitat, és que la celebració de Sant Antoni d'Alcanar sigui declarada Festa Patrimonial d'Interès Nacional, per tenir més de 100 anys d'història i molta participació popular. Núria Balada ha mostrat la seva alegria, “no pensàvem que arribaríem fins aquí, però seguirem treballant de valent per aconseguir la nostra fita.”

El document més antic trobat fins ara acredita que la festa de Sant Antoni compta amb més de 100 anys d'història. “Es tracta d'una llibreta de notes de l'any 1873, escrita a ploma pel capellà d'Alcanar Andrés Queralt Sancho, on relata les seues vivències”, ha detallat la membre de la Comissió de Sant Antoni. Un altre document de gran valor que disposa l'entitat és un manuscrit de l'obra de teatre “La Barraca de San Antonio”, amb data de 25 de gener de 1936, que es representava a Alcanar amb motiu d'aquesta celebració.

Aquest reconeixement aconseguit era un dels objectius del projecte de recerca etnològica per a la promoció dels elements més tradicionals i característics d'aquesta festivitat i l'estudi del seu desenvolupament al llarg dels últims segles. El treball de la Comissió de Sant Antoni d'Alcanar, amb el suport del Consorci del Museu de les Terres de l'Ebre i l'Ajuntament d'Alcanar, està elaborat a partir de testimonis orals, fotografies i documents aportats per la gent del municipi. La investigació es va iniciar ara fa tres anys i encara té més reptes, “en aquest marc d'actuació, volem recuperar i divulgar la memòria històrica, i, a la vegada, crear un fons documental propi de la festivitat”, ha explicat Núria.


Una programació molt variada

La Festa de Sant Antoni d’Alcanar, inscrita al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Isidre Balda ha estat l'encarregat d'explicar la programació de la festivitat de Sant Antoni d'enguany, que compta “amb dos dies festius molt plens d'actes”. Durant el cap de setmana, i en diferents horaris i torns, tindrà lloc el tradicional ball popular, però tothom que ho vulgui també podrà participar de les diferents activitats paral·leles.

Destaca la tradicional Despertada en honor a Sant Antoni, diumenge a les 4 de la matinada, els membres de la Rondalla Verge del Remei i del Cor Iúbilo cantaran cançons tradicionals en els encreuaments de diferents carrers d'Alcanar, “aquella quietud de la fresca nit i la ressonància del bombo el converteixen en un dels actes més emotius de la festa”, ha narrat Isidre. En acabar, a les 8 h, tindrà lloc la popular xocolatada preparada pels veïns i veïnes del carrer Sant Antoni. Altres actes emblemàtics, que se celebraran el 21 i 22 de gener, són la cercavila a càrrec de la Banda Municipal de Música d'Alcanar, la missa i processó en honor a Sant Antoni, la benedicció dels animals, el sorteig del mantó i la faixa, o la cursa de cintes i trencada d'olles. El programa complet es pot consultar en paper o al web de l'Ajuntament d'Alcanar.

Per acabar, Isidre ha volgut destacar la bona salut de la Festa de Sant Antoni, “actualment ballen més de 300 persones, això suposa un increment molt gran de la participació, ja que als anys setanta es reduïa pràcticament a una desena de parelles”. Així mateix, ha recalcat que “és un ball popular i fàcil, per això tothom hi té cabuda, la gent no té vergonya i vol lluir la vestimenta típica de la gent canareva de fa 150 o 200 anys”.

Comentaris