Molí Hospital. Un antic molí del segle XIV restaurat i convertit en habitatge turístic de categoria superior

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#9/29/2022#) AND (caducitat>=#9/29/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Retrobada l’orquídia Orchis cazorlensis a Catalunya

Amb la troballa d’aquesta orquídia amenaçada a Catalunya culminen 5 anys de treballs de prospecció de l’espècie al Parc Natural dels Ports. Les dues úniques cites segures a Catalunya daten de 1915 i 1953 en dos indrets del massís. Aquest mes de maig ha estat localitzada en una pineda mixta de pi roig i pinassa, dins el Parc Natural.

Etiquetes   natura, botanica, parc natural ports, la senia, terres ebre

Publicat el5/6/2020

Retrobada l’orquídia Orchis cazorlensis a Catalunya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... Orchis cazorlensis retrobada al Parc Natural dels Ports per Bruno Duran i Marc Aixarc


L’Orchis cazorlensis és una orquídia endèmica de la meitat oriental de la península ibèrica i Mallorca. A Catalunya, les úniques cites segures corresponen a Font i Quer el 1915 i a Llensa de Gelcen el 1953, ambdues dins el massís dels Ports. 67 anys després de la darrera cita i fruit de 5 anys de prospeccions, ara ha estat retrobada al Parc Natural dels Ports.


Una joia botànica a Catalunya

A Catalunya l’Orchis cazorlensis, inclosa al Catàleg de flora amenaçada en la categoria “en perill d'extinció”, només hauria estat citada amb certesa dues vegades en el passat, la qual cosa posa de manifest la raresa d'aquesta planta al nostre país. Pius Font i Quer la va herboritzar del vessant occidental de Caro, el 15 de juny de 1915, mentre que unes dècades més tard, Santiago Llensa de Gelcen va recol·lectar-ne dos individus florits a la font de l'Espada, el 25 de maig de 1953.

Des de les cites d’aquests dos botànics catalans ningú més havia pogut localitzar-la a Catalunya. El passat 6 de maig, els ambientòlegs Marc Aixarch i Bruno Durán, en el marc d’uns treballs de prospecció de flora amenaçada del Parc, van localitzar l'espècie al sector sud-oest del Parc Natural dels Ports, en concret a la zona de Refalgarí, al terme municipal de la Sénia.

L'hàbitat on es localitza la planta es correspon a una pineda mixta esclarissada de pi rojal (Pinus sylvestris) amb predomini pràcticament absolut de pinassa (Pinus nigra subsp. salzmannii), per sobre els 1.080 m d’altitud.

De moment s'ha trobat un únic individu reproductiu. A efectes biològics, aquest exemplar podria ser un nou nucli de la població aragonesa d'Orchis cazorlensis propera als límits del Parc, i de la que des de 2009 ja s'havien anat detectant nous rodals. Així doncs, en base a l’observació d’aquest únic exemplar, podem confirmar la presència d'aquesta orquidàcia a Catalunya.

Amb la troballa d’aquesta orquídia amenaçada a Catalunya culminen 5 anys de prospeccions de l’espècie, en el marc dels treballs duts a terme pel Parc Natural dels Ports amb l'objectiu de millorar el coneixement sobre la flora amenaçada present dins l’àmbit d’aquest espai natural.


Per: Redacció

Fotos: Cedida