suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu

CAT | ES

Recorrent la serra de Godall a peu o en BTT

La serra de Godall, tot i ser petita, ofereix diverses possibilitats a l’hora de fer activitats a l’aire lliure. Té molts racons interessants: fonts, pous, barraques de pedra seca, oliveres mil·lenàries, ...

Etiquetes   rutes, serra de godall, btt, montsia, senderisme, godall

Publicat el11/4/2014

La serra de Godall, tot i ser petita, ofereix diverses possibilitats a l'hora de fer activitats a l'aire lliure. Té molts racons interessants: fonts, pous, barraques de pedra seca, oliveres mil·lenàries, ...

Aquesta entrada vol ser una mostra d'aquesta diversitat oferint-vos una ruta que tan es pot fer a peu com en bicicleta de muntanya (BTT). Si decidiu fer-la caminant no presenta cap dificultat, tret de la pujada per la sendera de la Pedrera, però que és apta per a tothom. En canvi, aquesta mateixa pujada és força exigent si feu la ruta amb la BTT (dependrà de la vostra forma física); en qualsevol cas, si en feu un tram a peu, no és cap inconvenient.

Recorrent la serra de Godall a peu o en BTT | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...

La ruta comença al centre del poble de Godall, a l'església, però com que és circular, podeu començar-la on vulgueu, com per exemple al costat del camp de futbol (direcció Ulldecona) per temes d'aparcament o una mica abans d'entrar al poble (venint de La Galera) si voleu veure el cementiri vell.

Independentment d'on comenceu heu d'anar en direcció a Ulldecona per la carretera de la Bruixes i només sortir del poble agafar un camí amb un indicador que diu "pou pixador" per on passa la ruta. Un tram de suau pujada us portarà a una pista que transcorre entre oliveres que us portarà a la sendera de la Pedrera, que rep aquest nom perquè antigament s'extreia pedra per a fer moles de molí, piques, etc.

Recorrent la serra de Godall a peu o en BTT | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...

Aquest tram de sender de pujada és la màxima dificultat de la ruta, sobretot si aneu amb la bici. Anireu pujant entre restes d'aquella explotació de pedra i passareu pel costat de blocs de pedra, una mola de molí gairebé acabada, restes de cases i corrals que van abandonar els darrers treballadors perquè segurament ja no els hi sortia a compte treballar-hi.

Tan bon punt acabeu la pujada, sortireu a un camí asfaltat que heu de seguir a l'esquerra (a la dreta arriba a unes antenes); al cap d'uns 600 m deixareu aquest camí per a seguir per un sender senyalitzat que porta fins a l'ermita de la Pietat (Ulldecona). Passareu per un antiga paridora on els pastors tancaven els ramats d'ovelles i per un mirador que ofereix una magnífica vista de la Foia d'Ulldecona, la serra de Montsià i del poble i el castell d'Ulldecona.

Compte que heu de deixar la sendera (no heu d'arribar a l'ermita), agafant la sendera de les Talaies a la vostra esquerra. Aquesta sendera planeja en tot moment sense perdre de vista la serra de Montsià i la Foia fins que remunta una mica fins arribar al camí de la Solsida, cap a la mola de Godall.

Deixareu a la vostra esquerra la sendera de la Mina; podeu seguir-la i us portarà fins a Roca Alta; però la ruta segueix una mica més endavant per a trobar la sendera "del descens" (tothom l'anomena així perquè s'hi practica el descens amb BTT tant per a entrenar com per a una competició que es fa anualment). Aquest sender us portarà directament fins a Roca Alta i des d'aquí podeu seguir recte o girar a la dreta (deixareu el sender del descens), que és per on va l'itinerari, fins arribar al camí de les Fontanes.

Recorrent la serra de Godall a peu o en BTT | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...

Quan sortiu al camí, si aneu amb bicicleta de muntanya, l'heu de seguir fins arribar al poble de Godall i si aneu a peu podeu seguir fins a l'àrea de medi ambient i baixar fins al poble per unes escales (no poden passar les bicis).

La ruta acaba on havia començat, a l'església, però com que us agafa de camí podeu passar pel Centre d'Interpretació de la serra de Godall on també està l'oficina de turisme i el casal municipal.

Si voleu més informació de la serra de Godall, sapigueu que l'editorial Piolet ha editat un mapa de la serra de Godall amb la col·laboració d'entitats i gent que coneixen la Serra pam a pam. Molt recomanable.


Recorrent la serra de Godall a peu o en BTT | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...

Fitxa tècnica: 

  • Tipus: a peu o BTT
  • Distància: 9,7 Km 
  • Dificultat: fàcil (a peu) / mitjana (BTT) 
  • Temps: 2 h (a peu) / 1h 30m (BTT, tingueu en compte que hi ha bastant de sender) 
  • Desnivell acumulat: 406 m 
Recorrent la serra de Godall a peu o en BTT | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...