Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES

El Perelló reviu la memòria dels bombardejos feixistes que van arrasar el poble fa 80 anys

Una ruta dramatitzada per diferents escenaris permetrà visitar, els dies 14 i 15 de desembre, un refugi antiaeri recuperat i una exposició sobre el conflicte. Historiadors i testimonis participaran en un acte sobre els atacs, que van causar la mort de més de 20 persones i la destrucció de més de 500 cases

Etiquetes   turisme, el perello

Publicat el5/12/2018

El Perelló reviu la memòria dels bombardejos feixistes que van arrasar el poble fa 80 anys | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...El Perelló reviurà la memòria dels bombardejos feixistes que els dies 15, 16 i 17 de desembre de 1938 van arrasar el poble, causant la mort d’entre 20 i 30 persones i destruint més de 500 cases. La comissió ciutadana de les jornades “Memòria contra les bombes: 80 anys de la devastació del Perelló” i l’Ajuntament han organitzat diversos actes, els dies 14 i 15 de desembre, per recordar i explicar aquest tràgic episodi, durant el qual l’aviació dels aliats internacionals del general Franco, principalment la Legió Còndor de l’Alemanya nazi, van llançar més de 2.000 bombes sobre el nucli urbà i van metrallar sense pietat la població civil.

Després de dècades de silenci forçat, la divulgació d’aquests fets no només vol contribuir a honorar les víctimes, sinó que s’ha marcat com a principal objectiu difondre obertament les seves causes i conseqüències, a partir de les vivències dels mateixos testimonis contextualitzades pel relat dels historiadors. Especialment, entre els més joves del poble. Així, els alumnes de l’Institut Blanca d’Anjou participaran activament en els actes, amb una ruta guiada i un xerrada amb persones que van viure els bombardejos que tindran lloc el matí de divendres 14.

Durant les últimes setmanes, els estudiants han treballat a classe els bombardejos de la Guerra Civil i han exposat dins del mateix centre els dibuixos que han fet sobre l’episodi. De fet, el cartell de les jornades és obra de l’estudiant Traian Sabater, que ha comptat amb el suport en el disseny del professor d’Educació Visual i Plàstica del centre, Ramon Forns.


Refugi recuperat i exposició

Tant divendres a la tarda com dissabte al matí una ruta dramatitzada recorrerà diversos escenaris del poble amb la participació del grup teatral Tracamaca Diccionari de Butxaca. Aquesta activitat permetrà, per primer cop, visitar el refugi antiaeri de la Panavera (tot i que, de moment, no es permetrà al públic l’accés al seu interior per motius de seguretat). L’espai ha estat recuperat durant les últimes setmanes per l’Ajuntament del Perelló. La ruta recordarà els principals episodis dels bombardejos: des del pànic que causava l’arribada dels avions, l’evacuació del poble a les casetes de camp després dels primers atacs (que va permetre evitar una xifra de baixes encara molt superior), la convivència a la rereguarda amb el V cos de l’Exèrcit de la República o els drames que van haver de viure els veïns, com la mort dels vuit membres d’una mateixa família durant el bombardeig de migdia del 15 de desembre de 1938.

En el marc d’aquests actes, a més, tindrà lloc també la presentació de "La Rereguarda - Museu de les Guerres del Perelló", al CDI Cal Català. El centre, que obre portes per primer cop divendres 14 i es podrà visitar al llarg del cap de setmana, recopila material original dels principals episodis bèl·lics viscuts pel poble amb una especial atenció a la Guerra Civil espanyola. S’hi podran veure bombes (fins i tot, alguns dels projectils recuperats del bombardeig que va patir el poble), armament, símbols o indumentàries dels dos bàndols, però també estris de la vida militar i quotidiana de l’època.

Un dels moments àlgids de les jornades tindrà lloc divendres al vespre. Testimonis dels bombardejos participaran en un acte obert al Cinema Auditori Victòria en el qual intervindran també els historiadors Josep Sánchez Cervelló (degà de la Facultat de Lletres de la URV), David Íñiguez (UB) i David Gesalí (UB). Tots tres ajudaran a contextualitzar, des del punt de vista historiogràfic, les vivències del brutals atacs que narraran quatre veïns i veïnes del Perelló que els van viure en primera persona.

De fet, el contingut de tots aquests actes està basat, principalment, en les vivències dels testimonis dels bombardejos. Durant els últims mesos, la comissió ciutadana dels actes ’Memòria contra les bombes: 80 anys de la devastació del Perelló’ ha entrevistat una quinzena de persones, majors de 90 anys gairebé en tots els casos, per recollir i contrastar la informació disponible sobre els atacs. Alguns d’elles, participaran activament en els actes del pròxim 14 i 15 de desembre.


Repic de campanes i so de l’aviació a les hores en punt

Precisament, el dia 15 les campanes tornaran a repicar per avisar la població del perill (de la mateixa manera que es feia fa 80 anys) i el so dels avions tornarà a omplirà els carrers a les hores en punt dels quatre mortífers atacs d’aquella jornada. A les 9.20 hores del matí, amb motiu del primer bombardeig i just després dels avisos sonors, es guardaran tres minuts de silenci (pels tres dies d’atacs consecutius de l’aviació feixista) a la plaça Jaume II, així com en diferents espais públics, que aturaran el poble.

Després d’una nova representació de la ruta dramatitzada, la consellera de Justícia, Ester Capella, acompanyada de les autoritats municipals, inaugurarà un gran mapa de forja, a la plaça de la Generalitat, on es plasmen els punts del nucli urbà afectats per la caiguda de les bombes. Les jornades es tancaran amb un homenatge a les prop de 300 víctimes del conflicte bèl·lic que es troben enterrades en una fossa comuna del cementiri del Perelló.


El Perelló reviu la memòria dels bombardejos feixistes que van arrasar el poble fa 80 anys | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu