Restaurant L´Estany Casa de Fusta. Cuina tradicional deltaica

CAT | ES


Pau Capell i Susana Rivero guanyen el 5è TrencaCims

Dissabte 1 d’abril, va disputar-se el 5è TrencaCims, la que és amb tota seguretat la cursa per muntanya més dura de totes les que es fan a les Terres de l’Ebre si tenim en compte la combinació de quilòmetres i el desnivell acumulat. Diumenge, 2 d’abril, va ser el torn de les germanes petites: la mitja marató i la marxa. Les tres proves van tenir una alta participació sobretot de gent vinguda de fora de les Terres de l’Ebre, d’arreu de Catalunya i del País Valencià, entre altres procedències.

Publicat el4/4/2017

Capell guanya TrencaCims 2017, amb el mateix temps que Simón

Dissabte, a les 6.30, encara de nit, després del control de material obligatori el Casal de Paüls aplegava gairebé 300 corredors per muntanya per a enfrontar-se als 50 Km i, segons el dispositiu amb el que es va mesurar, entre 4.100 i 4.500 metres de desnivell positiu acumulat. Concentrats tots els participants al calaix de sortida, per a fer ambient, un xiquet donava la benvinguda en diferents idiomes a Paüls i a TrencaCims; després les mirades van mirar cap al cel per veure el castell de focs artificials i tot seguit, per acabar de fer més èpica la sortida, sonava la música de l'Elèctrica Dharma amb «La presó del Rei de França» tot un clàssic de TrencaCims. Immediatament, sota els flashos del públic concentrat a banda i banda del carrer, començava la 5a TrencaCims Paüls.

El recorregut començava pels carrers estrets i empinats de Paüls per a sortir del poble pel cementiri i emprendre la primera pujada forta, de les 4 de tot el recorregut, remuntant el barranc del Montsagre per arribar a la Mola Grossa (1.043 m) després de passar per la font del Montsagre de Paüls i el pas de la Finella. Després de passar pel coll de la Refoia tocava remuntar una mica fins al peu del Tossal d'en Grilló (1.047 m) i tot seguit un puja-baixa per la font del Montsagre d'Horta, els colls d'Atans i la Gilaberta i el Lloà fins a arribar a la font de la Canaleta (705 m). On tocava remuntar la segona pujada forta fins a la mítica Punta de l'Aigua (1.091 m). Després de tornar a passar pel coll de la Gilaberta, des d'on tot era baixada fins als ullals del Morellà (370 m). Una zona amb una mica de “descans” portà als corredors a Sant Roc (Km 27), si fa no fa la meitat de del TrencaCims. Des del camí d'Alfara tocava una nova pujada fins al coll de l'Enrajolada (1.100 m). Uns quilòmetres més endavant amb un terreny divers, en arribar al coll de Camp es baixà al mas de Castillo i les Canals (750 m) per emprendre la darrera pujada forta del dia fins a Joan Gran (Punta del Vacarissal, 1.073 m). Des d'aquí tot era baixada fins a entrar a Paüls i arribar a la línia d'arribada.

Pau Capell i Susana Rivero guanyen el 5è TrencaCims | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Participants del 5è TrencaCims a Sant Roc


Amb una sortida força conservadora per part de tots, un grup de 7 corredors va encapçalar l'ultramarató fins arribar a la Punta de l'Aigua (Km 20) fins que es va partir en dos, un primer trio format per Pau Capell (North Face), Andreu Simón (Inverse Team) i Dani Aguirre, seguits a una mica de distància per Carlos Bartrina (pedala.cat Balaguer), Ander Cangas (Goinea-Cumulus), Raúl Butaci (Esports Querol) i Emili Rafecas (Team Decavi). El grup de Capell, Simón i Aguirre anava guanyant distància respecte als perseguidors; van anar junts fins a la pujada Joan Gran (Km 44 quan Aguirre es va despenjar, quedant-se liderant la cursa Capell i Simón. A només 2 Km de l’arribada Simón va distànciar-se mig minut de Capell però va baixar el ritme per arribar Paüls junts creuant la línia d'arribada amb al mateix temps, amb un crono impressionant de 6 hores 1 minut i 55 segons, molt prop del rècord del 2013 quan aleshores TrencaCims tenia un recorregut una mica diferent amb uns 500 metres menys de desnivell. A poc més de 3 minuts dels guanyadors, completava el podi absolut, el Dani Aguirre (6:05:06).

Pau Capell i Susana Rivero guanyen el 5è TrencaCims | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Capell, Simón i Aguirre van anar junts gairebé els 50 Km del TrencaCims


En dones va haver una mica més d'emoció amb tres clares protagonistes: La Sonia Regueiro, Susana Rivero i Lucía Caballero. Regueiro va liderar la cursa fins a la pujada a Joan Gran, quan la va avançar Rivero amb Caballero empenyent fort des de la tercera posició. Finalment Susana Rivero (Comando Voll Damm) va ser la primera en creuar la línia d'arribada amb 8 hores 21 minuts i 47 segons, un minut després arribava la Sonia Regueiro (Waa Team) amb 8:22:46 i en tercera posició arribava la Lucía Caballero (CE Independents de Catalunya) amb 8:25:54 després d'una gran remuntada en la part final.

Pau Capell i Susana Rivero guanyen el 5è TrencaCims | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Les tres primeres classificades de TrencaCims 2017: Susana Rivero (esquerra), Sonia Regueiro (dreta) i Lucía Caballero (mig)Rubén Hernández guanya la mitja marató i continua líder de la Lliga Catalana

Des de la primera edició TrencaCims tenia una germana petita, la marxa, però al 2016 li va sortir una germana mitjana: la mitja marató, dins la Lliga Catalana de Curses per Muntanya. Així al 2017 s'ha disputat la segona edició d'aquesta cursa per muntanya de 23 Km i 1900 metres de desnivell. Aquesta distància i desnivell eren els previstos per l'organització però es va haver d'escurçar pel fort vent que bufava a la cresta de pujada a la Punta de l'Aigua, retallant poc més d'1 Km i uns 200 metres de desnivell.

De com va anar aquesta cursa ens en parla el nostre col·laborador, Joan Carles Comas, que va viure aquesta cursa des de dins:

TrencaCims, és un "trencacames", un "trencacocos", un "trencatot" ... però és addictiva. Amb més de 200 inscrits i molt bon ambient, en tot moment tens la sensació d'estar fent una cursa de les grans, en la que, com a corredor, et posa a lloc tant pels desnivells a superar com per l'esforç que t'exigeixen les zones tècniques en les que has de posar tots els sentits.

Pau Capell i Susana Rivero guanyen el 5è TrencaCims | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Rubén Hernández (dreta) i Marcel Romaní, primer i segon classificats de la mitja marató TrencaCims 2017


Molts corredors demostraven la seva satisfacció amb “oooooh!!” al veure els espectaculars paisatges per on passava el recorregut que, tot i la duresa, era com si demanessin que allò no s'acabés. Els coneixedors del terreny no paraven d'aconsellar als altres que es dosifiquessin. Potser haurien “apretat” una mica més si haguessin sabut que es tallava, pel fort vent, la pujada i corresponent baixada a la Punta de l'Aigua, una excusa més per a tornar l'any que ve.

Per a mi (diu en Joan Carles) és de les curses més dures que he fet i vist, amb baixades per corriols humits i amb grans desnivells; zones de pedra solta, alguna grimpada, pujades i baixades tècniques ... però també amb zones que et permeten córrer durant llargues estones. Vaja una cursa que té de tot.

A nivell organitzatiu cal destacar la decisió encertada, de retallar una mica el recorregut pel fort vent a la zona de la Punta de l'Aigua que hagués posat en risc als participants i als voluntaris, tot i que algun corredor no va entendre-ho. Els avituallaments, situats a distància suficient com per no haver de portar res a sobre. L'atenció dels voluntaris va ser excel·lent que, a més d'estar als avituallaments, et donaven informació de la distància restant i d'allò que ens trobaríem en els propers quilòmetres.

La mitja marató de TrencaCims la va guanyar el Rubén Hernández (BTR Pro Team) amb un temps de 2:03:07, treient-li 2 minuts al segon classificat el Marcel Romaní (UEC Gràcia) i gairebé 10 minuts al tercer que va ser el Gil López (Runnbikes). En dones la victòria va ser per a Roser Español (UE Urgellenca) amb 2:35:43, Giulia Portaluri (AAEE Valls Borges Trail) amb 2:41:52 i Clara Rada (Trail Morvedre) amb un temps de 2:47:24. Després de TrencaCims, la segona cursa de la Lliga Catalana de Curses per Muntanya, Rubén Hernández continua líder absolut masculí, mentre que Roser Español estrena liderat en absolut femení, en substitució d'Eli Gordón.


La marxa també amb molta participació

Mitja hora més tard de la mitja marató, a les 9 del matí, es donava la sortida a la marxa de TrencaCims amb 164 participants que van fer un recorregut de 13 Km i 750 metres de desnivell positiu. L'itinerari va ser el mateix que l'any anterior però, per temes logístics, es va fer en sentit contrari. Amb una primera pujada d'uns 4 Km, passant per la caseta del Serafí, el corral de Carlet, la bassa d'en Povill i la barraca de Jordi per arribar al pla de l'Hedera. Des d'aquí un tram de descans d'1 Km i ràpida baixada de gairebé 4 Km fins a Sant Roc. Nova pujada pel camí dels Corrals i el sender de l'Artigueta. Des del Km 9,5 tot era baixada fins arribar a Paüls, passant, per la bassa d'en Povill i l'àrea de la Fonteta.

Pau Capell i Susana Rivero guanyen el 5è TrencaCims | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...participants de la marxa TrencaCims 2017 poc abans de la sortida


Més informació:


comparteix-ho