XXII Festa de l´Oli de la Fatarella. Del 4 al 5 de desembre 2021

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#11/30/2021#) AND (caducitat>=#11/30/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

El Parc Natural de Montsant estudia mesures per ordenar la pràctica de l’escalada a la zona de Margalef

Un estudi encarregat pel parc natural mostra que els sectors de Margalef acullen prop de 10.000 visites més a l’any per practicar l’escalada de les que pot suportar tenint en compte la seva capacitat física i turística

Etiquetes   activitats outdoor, escalada, parc natural serra montsant, margalef, turisme, turisme aventura

Publicat el6/4/2021

El Parc Natural de Montsant estudia mesures per ordenar la pràctica de l’escalada a la zona de Margalef | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Escaladors al Parc Natural del Montsant


Un estudi encarregat pel Parc Natural de Montsant posa de relleu la pressió que suporta la zona de Margalef, atreta per persones aficionades a l'escalada, durant la major part de l'any. Les xifres demostren que aquesta afluència supera la capacitat que presenta el parc, en quant a infraestructures i equipaments turístics, la qual cosa genera un desequilibri que pot repercutir en l'harmonia d'aquest espai natural.

En total, l'estudi detecta gairebé 10.000 visites d'escaladors i escaladores més de les que el parc pot assumir en aquesta zona.

L'anàlisi, elaborada per l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya, dona continuïtat a l'estudi de freqüentació que va elaborar el parc natural l'any 2019 que indicava que la meitat de les visites a aquest espai natural es concentraven a la zona de Margalef per a l'escalada. L'estudi ha de servir de base per desenvolupar les accions de millora proposades i com a punt de referència pel seu seguiment per tal d'avaluar-ne l'efectivitat.


Reordenar i canalitzar la pràctica

L'estudi ha permès detectar bàsicament l'existència de dues problemàtiques: la superació puntual de la capacitat de càrrega en determinats mesos de l'any, i la falta de funcionalitat de les àrees d'acollida (ocupació no òptima), amb efectes colaterals en la gestió de residus, aparcament de vehicles a les vores de la carretera d'accés, etc.

Per tal de compaginar aquesta pràctica esportiva amb la preservació i conservació d'aquest espai natural, l'estudi incorpora un seguit de recomanacions que el parc natural estudiarà, de cara a aplicar mesures correctores.

En aquest sentit, l'estudi aposta per aplicar tres estratègies:

Reordenar la pràctica de l'escalada a la zona de Margalef: Inclou valorar l'eficàcia de la ubicació i/o funcionament del punt d'informació de Margalef; incrementar la presència de senyalització respecte a la normativa d'ús del Parc; impulsar la constitució d'una associació de veïns i/o escaladors per a una gestió més participativa i activa del territori; revisar a fons la situació d'infraestructures i neteja en general de la zona per promoure un ús més respectuós del medi, en col·laboració amb l'Ajuntament de Margalef; posar en marxa una campanya d'educació del mínim impacte, i valorar, en èpoques de màxima freqüentació, la instal·lació de lavabos portàtils (Polyklyn) o lavabos secs.

Canalitzar l'ús actual de la zona de Margalef cap a altres sectors/zones del Parc: L'estudi identifica 5 macro sectors més per acollir la pràctica de l'escalada en l'àmbit del parc natural i el seu entorn, que tindrien marge i permetrien alliberar pressió a la zona de Margalef. Per això, planteja redistribuir i canalitzar l'escalada dels sectors de Margalef (Espadelles, Pantà i Sant Salvador) durant els mesos més crítics de gener, febrer, abril, octubre, novembre i desembre, cap a altres sectors, com ara Albarca, Cornudella, La Morera, Escaladei, i Cabacés, que podrien en part absorbir aquesta sobre freqüentació. L'estratègia inclou la difusió d'aquests altres sectors, reforçar la senyalització del conjunt de les zones d'escalada, i aplicar sistemes de dissuasió en l'ús del macro sector de Margalef amb control d'accessos (control aforament), o prioritzar el control de la visita de grups nombrosos a la zona.

Posar en marxa un sistema de control d'aforament i dimensionament de zones d'aparcament diürn, nocturn i àrees d'acollida: L'estudi aposta per replantejar en profunditat opcions que ajudin a ampliar la capacitat de les places d'aparcament a la zona (ja sigui dins o fora parc) i redirigir l'acampada en zones no autoritzades cap a les dues àrees d'acollida habilitades per aquesta funció, encara que sigui puntualment. Entre les mesures, proposa rendibilitzar l'ús de les àrees d'acollida, més enllà d'un servei bàsic de pernoctació, ampliar puntualment la capacitat d'aparcament i zones de pernoctació en les èpoques de màxima afluència, implementar algun sistema de control d'aforament, ja sigui en relació a la reserva d'aparcament obligatori a través d'un sistema online o posant en marxa una ecotaxa prèviament pactada amb les parts implicades, l'emissió de permisos permanents a habitants dels municipis de la zona, valorar la implementació d'una taxa amb descomptes per les persones que consumeixin a la zona, i desenvolupar un sistema de seguiment actiu de l'afluència.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu