Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#6/17/2021#) AND (caducitat>=#6/17/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Les nevades i el temporal Filomena han afectat un total de 35.000 hectàrees de conreus d'olivera

Al delta de l’Ebre, no hi ha danys rellevants als arrossars com els soferts, fa un any, amb el pas del Glòria

Etiquetes   natura entorn, temporal, filomena, nevada, priorat, terra alta, terres ebre, catalunya

Publicat el12/1/2021

Les nevades i el temporal Filomena han afectat un total de 35.000 hectàrees de conreus d’olivera | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya confirma que les nevades i el temporal Filomena han afectat un total de 35.000 hectàrees de conreus d'olivera i alerta que la durada de les baixes temperatures i la magnitud del fred podrien arribar a provocar un tipus d'afectació similar a les gelades de 2001, malgrat que la superfície afectada en l'actualitat és menys extensa. Les comarques amb majors danys en olivera són la Ribera d'Ebre, la Terra Alta, el Priorat, les Garrigues, el Segrià i l'Urgell.

Antoni Galceran, responsable d'oli d'oliva de la FCAC, avança que “de moment, la major part de danys en oliveres s'han produït a les branques, que s'han trencat pel pes de la neu, però la continuïtat de vent i possibles gelades durant els pròxims dies provocarien danys en els arbres, afectant el potencial productiu d'anys futurs. Caldrà estar atents a com evoluciona aquesta situació, avui mateix, s'han registrat temperatures al voltant de -5ºC i -6ºC a poblacions com la Granadella, Maials, Falset i Ulldemolins, entre d'altres”.

Pel que fa a la collita, en general ha resultat poc afectada perquè pràcticament havia finalitzat a moltes zones on ha nevat més, tot i que a diferents comarques encara hi havia fruit a l'arbre i caldrà esperar uns dies per veure si es pot acabar de collir.

A les zones arrosseres del delta de l'Ebre, sembla que l'afectació seria inferior als danys que va provocar el temporal Glòria al gener de 2020.

Finalment, la FCAC destaca la intervenció de ramaders i agricultors amb maquinària pesant que ha estat clau per a la neteja dels camins i per garantir els accessos a les granges dels camions de bestiar o de pinsos.

En aquest sentit, les cooperatives agràries lamenten que l'Administració sovint s'oblida de les carreteres secundàries, però valoren molt positivament que el transport de productes i subministraments per a establiments agroalimentaris i granges així com el transport d'animals vius s'hagin considerat essencials i la Generalitat n'hagi autoritzat el transport.


Per: Redacció

Fotos: FCAC