XÓrter NÓutic Eli. Excursions amb llanxa pel Delta de lĺEbre

CAT | ES

Localitzada una nova poblaciˇ de cranc de riu aut˛cton a la Terra Alta

Anys enrere, el cranc de riu aut˛cton abundava a molts rius del paÝs, per˛ una malaltia introdu´da pel cranc de riu americÓ en va reduir drÓsticament les poblacions.

Publicat el11/8/2016

Localitzada una nova poblaciˇ de cranc de riu aut˛cton a la Terra Alta  | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...   Exemplar de ranc de riu aut˛cton (Austropotamobius pallipes) | Foto: TES


  • El Parc Natural dels Ports realitza dues prospeccions nocturnes i censa els exemplars de l'espŔcie a la zona.
  • S'ha treballat en 23 itineraris duts a terme per treballadors del Parc, el Cos d'Agents Rurals, Forestal Catalana i estudiants en prÓctiques.


Durant els mesos de juny i juliol el Parc Natural dels Ports ha realitzat dues prospeccions nocturnes per censar el cranc de riu aut˛cton que habita a la zona. En total s'ha treballat en 23 itineraris i s'han classificat els exemplars en tres classes d'edat, en funciˇ de la mida -menys de 3 cm; entre 3 i 6 cm i mÚs de 6-.

Amb aquestes prospeccions s'ha localitzat una nova poblaciˇ a la Terra Alta, en una zona fins ara desconeguda. El cens s'ha dut a terme per treballadors del Parc, el Cos d'Agents Rurals, Forestal Catalana i estudiants en prÓctiques. 

El cranc de riu aut˛cton (Austropotamobius pallipes) Ús un invertebrat que anys enrere abundava a molts rius del paÝs, per˛ una malaltia introdu´da pel cranc de riu americÓ (Procambarus clarkii) en va reduir drÓsticament les poblacions. Per aquest motiu, actualment es considera una espŔcie amenašada. Al Parc Natural dels Ports habita de forma molt localitzada en alguns trams de riu.

El 2007 es va iniciar el seu seguiment als rius del Parc Natural dels Ports. Els censos, que segueixen la mateixa metodologia a tots els rius catalans amb cranc aut˛cton, es fan a l'estiu mitjanšant itineraris nocturns d'uns 100 metres.

Comentaris