Riba-roja d´Ebre, l´aigua en tots els sentits

CAT | ES

La informació actualitzada sobre l'estat de les platges, disponible a l'aplicació PlatgesCat

L’Agència Catalana de l’Aigua va iniciar el passat divendres l’actualització de la informació de la qualitat de 265 platges. El Servei Meteorològic de Catalunya ofereix també la predicció marítima pels practicants d’activitats a l’aire lliure.

Publicat el20/6/2016

L'aplicació per a mòbils PlatgesCat, desenvolupada per l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), va començar el passat divendres a oferir informació actualitzada sobre l'estat de 265 platges. L'eina mostra dades sobre la qualitat sanitària de l'aigua de bany, la temperatura o els serveis que es poden trobar a cada platja, en set idiomes i fins el 18 de setembre, quan acaba el Pla de Vigilància i Control de les aigües de bany.

També ofererix dades dels punts d'interès associats, com ara mapes de la zona, localització d'equipaments esportius propers o fotografies; informació sobre les característiques físiques i ambientals de cada zona de bany, i les pàgines més consultades.

Durant l'estiu del 2015, aquest aplicatiu va registrar 12.000 descàrregues i 74.000 accessos, amb una mitjana de 1.000 visualitzacions diàries.

El pla de vigilància que porta a terme l'ACA vetlla per la bona qualitat sanitària de les aigües de bany i fa un seguiment de possibles alteracions temporals degudes, principalment, a episodis de pluges. Es duran a terme un mínim de nou controls a cada zona de bany i s'aplicaran els criteris de la Directiva europea sobre la gestió de la qualitat d'aquestes aigües.

També es fa un seguiment d'eventuals proliferacions de fitoplàncton —algues microscòpiques—, la majoria de les quals solen ser innòcues per als banyistes. Aquesta informació també està disponible a PlatgesCat.

Cal destacar que l'ACA, a més de controlar la qualitat de les aigües de bany litorals, també vetllarà pel bon estat de 12 zones de bany interior. En aquestes zones es duran a terme quatre controls entre l'1 de juliol i el 31 d'agost, tal com estableix la directiva europea d'aigües de bany.

El Departament de Territori i Sostenibilitat disposa també d'altres eines d'informació a la ciutadania sobre el litoral. Així, el Servei Meteorològic de Catalunya ofereix la seva predicció per a platges i esports nàutics, pensada pels practicants d'activitats a l'aire lliure a la costa que necessiten dades meteorològiques i nàutiques. Aquesta predicció s'actualitza diàriament al voltant de les 8 hores.

Per a cada punt de control s'ofereixen les dades següents, amb una predicció cada tres hores a dos dies vista:

  • Temperatura de l'aigua.
  • UVI (índex de radiació ultraviolada) màxima.
  • Estat del cel.
  • Temperatura.
  • Humitat relativa.
  • Vent.
  • Estat de la mar.
  • Direcció de l'onada.

A banda, també es pot consultar la predicció meteorològica i marítima de qualsevol platja introduint el seu nom o el nom del municipi directament en el cercador.

La informació actualitzada sobre l’estat de les platges, disponible a l’aplicació PlatgesCat | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Platja de l'Estany Podrit, al terme de L'Ametlla de Mar. Foto: Ebreactiu.cat

Comentaris