Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES


Per la vora de l'Ebre pel GR-99: Benifallet - Miravet - Rasquera - Benifallet (BTT)

Aquesta ruta surt de Benifallet segueix gairebé en paral·lel el recorregut de l’Ebre fins a Miravet pel GR-99. A Miravet es creua el riu pel pas de barca per a fer el recorregut de tornada passant per Rasquera gaudint de vistes impressionants de l’Ebre i el seu entorn.

Etiquetes   benifallet, miravet, rasquera, gr99, riu ebre, btt, ribera ebre, rutes

A partir d'una fotografia publicada a la pàgina oficial al Facebook de Terres de l'Ebre sobre el camí de Sirga, de Benifallet a Mequinensa, vam voler fer aquest camí (una part) amb la bici de muntanya. Després de preguntar i buscar per la xarxa, no vam trobar res clar i definit, i vam decidir "fer" una ruta a partir del Google Earth pels camins que a vista d'ocell es veien més propers al riu.

Si heu fet mai aquest exercici (fer una ruta amb el Google Earth o Maps), sobretot per muntanya, hi ha un moment en què els camins s'endinsen en masses de vegetació i es perden. Així que teníem un seguit de trams, molt aprofitables però inconnexos. En endinsar-nos novament a la xarxa per a trobar els trams que ens feien falta i va ser aleshores, quan vam trobar allò que amb les primeres cerques no havíem sabut trobar. Resulta que hi ha un sender de gran recorregut, el GR-99, que va des del Delta de l'Ebre fins a Fontibre que coincideix amb una part del recorregut que nosaltres volíem fer.

El GR99, per la zona del delta de l'Ebre té dues variants, una per cada riba del riu, i des d'Amposta, riu amunt va passant d'una banda a l'altra de l'Ebre aprofitant els ponts i passos de barca. Des de Benifallet a Miravet només cal seguir les marques del GR-99, també és conegut com a "camí natural de l'Ebre"o "camí de l'Ebre" i, per la seva proximitat al riu, també se'l coneix com a "camí de sirga".

Per la vora de l’Ebre pel GR-99: Benifallet - Miravet - Rasquera - Benifallet (BTT) | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

El recorregut és principalment de pista asfaltada i de terra, amb alguns trams de sender molt bons que passen a tocar de l'aigua de l'Ebre (pas de Barrufemes); tot i això hi ha alguns trams (molt curt) que s'han de fer a peu. Ja que estàvem "creant una ruta" vam pensar de posar-li alguna cosa que se'n sortís del GR i teníem el lloc perfecte: el castell de Miravet. A uns 500 metres abans d'arribar al poble, just a la soca del garrofer de l'Onso, comença un PR (marques grogues i blanques) que porten fins al mateix castell. Tingueu en compte que aquest PR (tot de pujada) s'ha de fer tot a peu, això sí, la baixada del castell al poble de Miravet per sender, sí que es pot fer amb la BTT.

Per la vora de l’Ebre pel GR-99: Benifallet - Miravet - Rasquera - Benifallet (BTT) | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Arribats al poble de Miravet, es deixa el GR99 per a seguir l'itinerari per anar a buscar el pas de barca per a creuar l'Ebre i començar el recorregut de tornada cap a Benifallet, passant abans per Rasquera. Aquesta segona part del recorregut ja era una mica més improvisada perquè no seguíem el GR-99, si bé esporàdicament coincideix amb la variant d'aquest sender de gran recorregut per la riba esquerra de l'Ebre.

Creuar el riu per un dels pocs passos de barca que funcionen a l'Ebre català té el seu encant amb la tranquil·litat de l'aigua del riu des d'on es pot contemplar el castell de Miravet. El pas de barca no deixa de ser curiós perquè funciona sense motor, només amb la força del corrent de l'aigua, amb uns cables metàl·lics que "enganxen" l'embarcació a ambdues ribes del riu i amb 2 grans timons amb els quals el barquer dirigeix la barcassa.

Per la vora de l’Ebre pel GR-99: Benifallet - Miravet - Rasquera - Benifallet (BTT) | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Després de creuar el riu la ruta transcorre per camins que van pujant i baixant fins a arribar al poble de Rasquera, des d'on se segueix per una carretera antiga i molt tranquil·la que puja una mica i que ofereix unes espectaculars vistes del riu Ebre. Al final de la pujada el camí comença a baixar fins a arribar a tocar del riu que ja no es deixa cap moment fins a arribar a Benifallet.

Per la vora de l’Ebre pel GR-99: Benifallet - Miravet - Rasquera - Benifallet (BTT) | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

Fitxa tècnica

  • Distància: 31,5 Km 
  • Temps: 3h 20' (aproximadament) 
  • Desnivell acumulat: 1.300 m 
  • Llocs d'interès: Benifallet, pont del Llaguter, riu Ebre, GR-99, castell de Miravet, Miravet, pas de barca de Miravet, Rasquera. 
  • Preu pas de barca: 1,5 € per persona+bici

comparteix-ho