Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#10/24/2021#) AND (caducitat>=#10/24/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

El Govern alerta que aquest estiu la Campanya Forestal pot ser complicada

La primavera no ha dut les precipitacions esperades i, si el mes de juny no plou, podem encarar una Campanya Forestal complicada

Etiquetes   entorn, incendi, terres ebre

Publicat el6/6/2019

El Govern alerta que aquest estiu la Campanya Forestal pot ser complicada  | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


L'any 2018 va presentar unes condicions molts favorables i l'afectació per incendis forestals va ser molt baixa i es va tancar amb només 140 hectàrees forestals cremades. Bona part d'aquest èxit correspon a una meteorologia favorable però també a un sistema de prevenció i extinció d'incendis forestals consolidat a Catalunya. Així ho van defensar la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Teresa Jordà, i el conseller d'Interior, Miquel Buch, durant la seva compareixença ahir al Parlament de Catalunya per exposar les actuacions que es porten a terme en matèria de prevenció i extinció d'incendis, especialment pel que fa a la Campanya d'incendis forestals 2019.

Jordà i Buch han transmès un missatge de “coordinació absoluta i d'unitat d'acció per reforçar de manera clara la gestió forestal i la prevenció dels grans incendis forestals que poden tenir efectes devastadors”.

Referint-se a la situació actual, el conseller d'Interior ha volgut recordar que “venim d'un hivern llarg, càlid i sec similar als que vam viure el 2004-2005 o el 2011-2012”, i que la campanya d'hivern ha estat molt activa i s'ha solapat amb la d'estiu. A més, si durant les properes setmanes no plou, les comarques on més ràpidament s'incrementarà el perill seran les dels dos extrems del país (Empordà i Ebre) on es pot donar un dèficit hídric respecte la mitjana, que pot esdevenir més accentuat.


Prevenció i acció sobre el terreny

La prevenció d'incendis es realitza durant tot l'any. Un eix bàsic de la prevenció que es porta a terme des del Cos d'Agents Rurals és la sensibilització ciutadà en el marc del programa EduCAR que enguany compleix 10 anys i altres campanyes preventives com són la campanya del borrissol, la Sant Joan i la de la sega, amb què s'ha aconseguit en els darrers anys una reducció del 80% d'incendis per aquesta causa. A més, aquest estiu s'intensificarà una campanya per evitar el llançament de burilles tant des dels vehicles com des del medi natural per evitar incendis com el que l'any 2012 va cremar més de 10.000 hectàrees a l'Empordà.

El pressupost destinat aquest 2019 a prevenció d'incendis, és de més de 15,2M €, dels qual 12,6 M€ corresponen a actuacions de prevenció a través d'inversió directa del DARP o a través de línies d'ajut per actuacions de prevenció a particulars, ajuntaments i Agrupacions de Defensa Forestal (ADF).Amposta. Delta de l’Ebre tot l’any


Reforç del dispositiu dels Bombers de la Generalitat

El conseller Buch ha explicat també que enguany els Bombers de la Generalitat “treballen amb la millora, a nivell tecnològic, dels centres de comandament, que son uns punts estratègics en la gestió dels incendis forestals i també en la coordinació i la gestió integral de qualsevol altra emergència destacada”.

En la mateixa línia, i per reforçar els 74 parcs de bombers funcionaris, durant el període de Campanya Forestal cada dia obriran diversos parcs de bombers voluntaris de totes les regions d’emergències, i s’activaran, com és habitual, els punts de guaita.

Quant als mitjans aeris per fer front aquesta Campanya Forestal, els Bombers de la Generalitat disposaran de 37 mitjans aeris (25 helicòpters i 12 avions). A partir del mes de març han començat a incorporar-se algunes aeronaus, tot i que el gruix principal arriba aquest mes de juny. Es disposarà de 30 bases, distribuïdes a tot el territori i 7 més a fora de Catalunya, comptant amb els 7 mitjans aeris del Ministeri de Agricultura, Pesca y Alimentación amb base fora de Catalunya.

La flota mòbil dels Bombers de la Generalitat està composada per 761 vehicles, entre els quals 268 d'intervenció directa als incendis forestals (197 són Bombes Rurals Pensants (BRP), 41 Bombes Forestals Pesants (BFP), 23 Bombes Nodrisses Pesants (BNP), 4 Bombes Rurals Lleugeres (BRL) i 3 Bombes Forestals Lleugeres (BFL)) i 357 vehicles més preparats per realitzar tasques de suport i logística o també el transport de personal.

Finalment el Conseller d'Interior va fer una crida a la ciutadania a tenir cura amb les seves activitats prop del bosc. “És important i vital la col·laboració de la ciutadania” en la lluita contra els incendis.


Foto: Pixabay