Ara i tot l´any, compra producte de proximitat al Montsià

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#12/8/2021#) AND (caducitat>=#12/8/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Finalitza la remodelació dels Graus de Barrots, Carresclet i Carbassal, al Parc Natural de Montsant

S’ha optat per mantenir la filosofia dels camins originals i s’ha seguit l’estil de ‘via cordata’, que suposa que no disposa de línia de vida i les persones han de progressar utilitzant tècniques i material d’escalada

Etiquetes   entorn, activitats outdoor, escalada, turisme aventura, parc natural serra montsant

Publicat el8/9/2020

Finalitza la remodelació dels Graus de Barrots, Carresclet i Carbassal, al Parc Natural de Montsant | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


El Parc Natural de Montsant ha reobert els Graus de Barrots, Carresclet i Carbassal, un cop s'han completat les obres de remodelació i millora d'aquests camins equipats de “via cordata”. Els itineraris, que superen una orografia complicada, amb fort pendent i exposició vertical, estaven tancats al públic des del juliol del 2019.

En aquest sentit, una comissió de seguretat, integrada, per personal del parc natural, Mossos d'Esquadra, Cos d'Agents Rurals, Bombers, l'Ajuntament la Morera de Montsant, i la FEEC, ha treballat des de l'any passat per a la millora de la seguretat en aquestes vies, que presentaven signes de deteriorament d'alguns suports.

L'actuació, ha inclòs la reparació i millora de la senyalització. S'ha optat per mantenir la configuració dels camins originals i s'han renovat seguint l'estil de “via cordata”, que, a diferència de la “via ferrata”, no té línia de vida. Així, requereixen l'ús de material i tècniques d'escalada per progressar amb seguretat i tenir els coneixements necessaris per utilitzar aquest material.


Recomanacions a visitants

Per això, el Parc Natural de Montsant ha col·locat senyalització específica per a recordar les persones visitants les recomanacions a seguir per afavorir una experiència segura, així com el fet que aquests recorreguts s'han de fer sota la seva responsabilitat. Entre aquestes recomanacions es troba:

  • Portar roba i calçat adequats, aigua i menjar, i un plànol del recorregut; tenir en compte les hores de llum. 
  • No s'aconsella pujar a Montsant en cas de pluja o terreny moll ni en cas de boira. 
  • Seguir les recomanacions de seguretat del Parc Natural de Montsant pel que fa al material necessari en funció de la dificultat del grau. 
  • Seguir els senyals direccionals dels Graus. 
  • Atenció a la caiguda de pedres. 
  • En cas d'accident trucar al telèfon d'emergències 112.


Renovació de suports

Les obres han inclòs la substitució i col·locació d'ancoratges, cadenes, i material de reforç en baranes i escales, principalment. Al Grau de Barrots, s'ha actuat en sis trams, on s'han extret parts de cable i baranes existents i s'han col·locat suports nous. Per la seva banda, al Grau de Carrasclet, s'han estret els ancoratges mecànics, i col·locat d'altres a uns 2 metres de distància entre si, de manera que es pugui assegurar el grau amb mitjans d'escalada. Al final del grau s'ha muntat una reunió amb 2 ancoratges per poder assegurar els segons de corda. Finalment, al Grau de Carbassal, s'ha treballat en sis trams, on s'han extret ancoratges, s'ha fixat un tram d'escala, s'ha reforçat la barana, i s'han col·locat trams de cadena inoxidable. També aquí s'han instal·lat ancoratges de manera que es pugui assegurar el grau amb mitjans d'escalada, i s'ha muntat una reunió amb 2 ancoratges per poder assegurar els segons de corda. No es planteja que el grau es pugui descendir rapelant.


Per: Redacció

Foto: Cedida