Sant Jaume d´Enveja, harmonia natural

CAT | ES

La FAO declara Patrimoni Agrícola Mundial a les oliveres mil·lenàries del territori Sénia

Les Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia es converteixen en el tercer SIPAM d’Espanya, juntament amb el del Valle Salado, a Àlaba i el de la Uva pasa de la Axarquía, a Málaga. Actualment només hi ha 57 57 paisatges notables en tot el món

Etiquetes   natura, oliveres millenaries, territori senia

Publicat el9/1/2019

La FAO declara Patrimoni Agrícola Mundial a les oliveres mil·lenàries del territori Sénia | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... La Mancomunitat Taula del Sénia inclou 27 municipis


La Mancomunitat Taula del Sénia, amb la col·laboració de l'Associació Territori Sénia i el suport del Ministeri d'Agricultura, els consellers d'Agricultura de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó i els presidents de les Diputacions de Castelló, Tarragona i Terol, va presentar a la FAO la candidatura de les Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia per a ser reconegudes com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM).

En la reunió d'aquest passat desembre del Grup d'Assessors Científics de GIAHS i basant-se en en criteris de selecció, que inclouen: importància global, el seu valor com a bé públic en matèria de suport a la seguretat alimentària i de subsistència, agro biodiversitat, sistemes de coneixement, tecnologies adaptades, cultures i paisatges destacats, es va aprovar reconèixer tres nous SIPAM: el Sistema agrícola de safrà basat en reg de Qanat a Gonabad (Iran), el Sistema agro pastoral basat en Argan, a la regió d'Ait Souab-Ait Mansour (Marroc) i el Sistema Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia.

D'aquesta manera i de forma oficial, des del passat 14 de desembre de 2018, les Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia es converteixen en el tercer SIPAM d'Espanya, juntament amb el del Valle Salado, a Àlaba i el de la Uva pasa de la Axarquía, a Málaga.

Els SIPAM són paisatges estèticament impressionants que combinen la biodiversitat agrícola amb ecosistemes resilients i un valuós patrimoni cultural. Estan situats en llocs específics del món, on aporten de forma sostenible múltiples béns i serveis, aliments i uns mitjans de subsistència assegurances per a milions de petits agricultors.

El Territori Sènia es troba al punt de trobada entre les comarques de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó. Aquest territori inclou 27 municipis vinculats per la seva geografia, la seva història, el seu llenguatge i la seva cultura i també tenen la major concentració d'oliveres antigues del món.

L'existència de 5.000 oliveres antigues és el que fa d'aquest territori un lloc únic que ofereix a les comunitats locals nombroses oportunitats per al desenvolupament rural, inclosa la recuperació d'oliveres antigues abandonades i la seva utilització per a la producció, una major cooperació entre sectors econòmics, producció d'oli d'oliva, oleoturisme i molts altres. La producció mitjana anual d'oli d'oliva a la zona s'estima en més de 12.000 tones. Aquestes activitats generadores d'ingressos han contribuït significativament a millorar les condicions de vida de les persones locals. A més, hi ha diferents varietats d'olives a cada finca, per millorar la pol·linització de les flors i les futures varietats d'olives, contribuint a la biodiversitat.

Amb aquestes ctualment, la xarxa mundial de patrimoni agrícola de la FAO comprèn 57 paisatges notables en 21 països del món.suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu


SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/22/2021#) AND (caducitat>=#1/22/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())