Activitats estiu 2023 Vandellòs i Hospitalet de l’Infant

CAT | ES


Falset supera amb nota la seva 10a cursa per muntanya

Falset va acollir la desena edició de la seva cursa per muntanya amb un seguit de novetats, que anaven des del lloc de sortida fins als recorreguts de les curses, passant per altres aspectes organitzatius. Lluisma Mas i Ester Casajuana van guanyar la cursa absoluta, de 28 Km.

Etiquetes   curses muntanya, circuitebre, falset, priorat

Publicat el12/9/2016

Falset va acollir la desena edició de la seva cursa per muntanya amb un seguit de novetats, que anaven des del lloc de sortida fins als recorreguts de les curses, passant per altres aspectes organitzatius.

Tot i la davallada de participació que han notat algunes curses del Circuit de curses per muntanya de les Terres de l'Ebre la “cursa de muntanya vila de Falset” no va notar-ho arribant als 285 inscrits entre totes les modalitats: cursa absoluta, cursa curta, cursa cadet i cursa júnior. Concretament la cursa absoluta llarga, de 28 Km i 1.700 metres de desnivell positiu, va comptar amb 97 inscrits, la cursa curta, amb 13 Km i 600 metres, va tenir 176 inscrits, i les curses cadet i júnior, que compartien recorregut amb la cursa curta, va tenir 12 inscrits.

Pel que fa a les novetats, tal com diu el lema de la cursa “nosaltres reinventem la cursa any rere any”, es van fer recorreguts nous per a les dues distàncies, de 28 Km i 13 Km, a diferència d'edicions anteriors es van fer sortides diferents per cada cursa per evitar que els feien la distància llarga es veiessin arrossegats pels de la distància curta; es va canviar el lloc de sortida i arribada, de la plaça de l'Artesana al pavelló poliesportiu; es va millorar la senyalització... Aquestes novetats i altres aspectes de la cursa de Falset, ens els comentava uns dies enrere el Josep Clua, membre del comitè organitzatiu en una entrevista.

El que no va canviar va ser la data, perquè a Falset sempre han fet la seva cursa per muntanya el dia Onze de Setembre o sigui, per la Diada; i tampoc va canviar l'atenció que donen als participants. A més d'aquest dia fixe al calendari, caigui el dia que caigui, una altra peculiaritat és que la “cursa de muntanya vila de Falset” és l'única del circuit ebrenc que es fa fora de les 4 comarques de l'Ebre. Així, a les 8 del matí de l'11 de setembre de 2016 es donava la sortida a la cursa llarga, mentre que mitja hora més tard sortien els que feien el recorregut curt.

Falset supera amb nota la seva 10a cursa per muntanya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


A la cursa absoluta, la de 28 Km, es va notar l'absència dels líders masculí i femení del Circuit. Per motius personals, Mustapha Basiyd (UEC Tortosa) i Marta (BTT Montbike Amposta) no van participar a la cursa de Falset, mentre que van acudir altres corredors, menys habituals a les curses de l'Ebre, procedents de poblacions del Camp de Tarragona més properes a la capital Priorat. Des del primer moment es va formar un grup d'uns 15 corredors que van anar intercanviant posicions, sempre amb Lluisma Mas (Club Patxanguerus d'Alforja), guanyador absolut de la cursa. El primer quilòmetre va servir per a deixar enrere Falset per tocar ja terreny de muntanya pel camí a la Torre de Fontaubella, per una breu pujada i posterior baixada fins al barranc del Pas. Aquí començava la primera pujada seriosa de la cursa d'uns 4 Km amb un descans a la meitat, al pla de les Femades, tot creuant alguna vinya i boscos frondosos. En acabar la pujada s'arribava al capdamunt la mola de Colldejou des d'on tocava baixar fort fins al coll de Guix (Km 10) per emprendre una nova pujada fins a la miranda de Llaberia. Aquest tram de poc més d'1 Km era la cronoescalada d'enguany. Lluisma Mas va ser l'home en pujar en menys temps (0:13:23) i Ester Casajuana va ser la dona més ràpida (0:17:24). Després d'aquesta pujada es baixava a Llaberia. L'organització havia deixar fins a 2 hores i 50 minuts per arribar fins a aquest punt. El que arribaven més tard estaven fora de temps i eren traslladats amb vehicles fins a Falset. Després de passar pel poble de Llaberia (Km 13,5) se seguia pel GR7 fins al Portell. Des d'aquí tocava baixar pels Revolts deixant el GR per a seguir pel PR-C-53 per la pista de les Maçanes, fins al coll de la Torniola (Km 18) per a tornar a passar pel pla d eles Femades. Els darrers 4 Km eren els mateixos quilòmetres del començament de la cursa que van portar als corredors a la línia d'arribada.

Falset supera amb nota la seva 10a cursa per muntanya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...corredors de la cursa de 28 Km de Falset, amb Lluisma Mas (a la dreta), guanyador absolut


Al capdamunt del podi absolut va pujar el Lluisma Mas (2:45:43), acompanyat per Pau Vila (2:51:11) de la Unió Excursionista Lo Passador, Joan Lluís Fernández (2:51:53) del Club BTT Montbike d'Amposta, Víctor Hugo Vicente (2:52:45), Aleix Arrufat (2:57:20) de la Unió Excursionista Lo Passador i David Arredondo (2:59:20) del Centre Excursionista la Xiruca Foradada.

En dones va dominar des del primer moment la corredora del Borges Trail - AAEET, Ester Casajuana (3:30:52), seguida per Eva Cristina Llobat (3:43:22) del Club BTT Montibke Amposta, Ariadna Martín (3:47:55), Ana Belén Castells (3:59:48) de la UEC Tortosa, Diana Garcia (4:02:22) també de la UEC Tortosa i la independent Susana Milián (4:04:26).

Falset supera amb nota la seva 10a cursa per muntanya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Ester Casajuana, va creuar la línia d'arribada amb el seva gossa que l'esperava a Falset.


La cursa curta de 13 Km i 600 metres de desnivell positiu, feta per alguns participants de manera tranquil·la com si es tractés d'una marxa, va començar a les 8:30. El primer quilòmetre, compartit amb la cursa llarga, portà als participants fins a la creu de Terme, seguint per una pujada suau d'uns 500 metres pel camí de les Muntanyes seguida d'una baixada fins al barranc de Sant Gregori i el pla del Castanyes. En aquest punt començava el tram cronometrat d'uns 800 metres de llargada que passava per l'ermita de Sant Gregori i el pla de la Creu, fins al final de la pujada al grau de les Torres, el punt més alt de la cursa (600 m).

Falset supera amb nota la seva 10a cursa per muntanya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ... participants de la cursa de 13 Km de Falset, en plena cronoescalada passant per l'ermita de Sant Gregori


Des d'aquí, al Km 2,6, es baixava per una pista fins al coll de Falset fins al Km 4,9 per a seguir pujant per sender fins al coll de l'Eudalda amb bones vistes de la Mola, Marçà i la cubeta de Móra. Una forta baixada per un corriol portava als participants al camí vell de Falset a la Torre de Fontaubella, fins al Km 7,6 per a seguir per un sender força tècnic fins a un camí carreter. En aquest punt, quan mancaven 5,4 Km fins al final, coincidien els recorreguts llarg i curt fins al final. Aquests darrers quilòmetres començaven planejant per una pista fins a creuar el barranc de les Trampetes per un antic pont, tot seguit es pujava per un sender fins al Km 10,5 fins al camí de Fontaubella fins a la creu de Terme des d'on només quedava 1 Km, el mateix que a la sortida, fins a la línia d'arribada.

El guanyador de la cursa curta va ser Adrià Gelonch (1:04:57), seguit per Jordi Martí (1:05:38) del Club Excursionista Trail Tarraco, Jordi Argudo (1:07:04) de l'Ateneu d'Acció Cultural, Xavier Freixinet (1:07:13) del Club Esp. Pedala de Balaguer, Sergi Furió (1:09:13) i Òscar Griñó (1:09:38) del Club Excursionista Serres de Mestral.
En dones la primera classificada va ser Lídia Artero (1:25:54), seguida per Audit Bozzo (1:27:27), Júlia Rius (1:27:32) de l'Associació Excursionista d'Amposta, Cristina Tinajas (1:27:50), Paula Domenech (1:30:53) i Cristina Garrobo (1:33:19) del Club Excursionista Trail Tarraco.
La cronoescalada de la cursa de 13 Km. la va guanyar, en homes, Adrià Gelonch (0:08:03) i, en dones, Júlia Rius (0:10:41).

Falset supera amb nota la seva 10a cursa per muntanya | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...participants de la cursa de 13 Km de Falset


Les impressions dels participants recollides pels organitzadors en acabar la cursa, van ser que els canvis de la desena edició de la “cursa de muntanya vila de Falset” van ser tot un encert. Molts dels participants de la cursa de 28 Km qualificaven que la prova havia estat “molt dura, però espectacular a la que no t'hi pots enfrontar sense una bona preparació”, mentre que els participants de la cursa curta, de 13 Km, coincidien amb que “havia estat un recorregut molt assequible”.


Fotos de la 10a Cursa de muntanya vila de Falset: