Sant Jaume d´Enveja, harmonia natural

CAT | ES

L'extracte de farigola controla la proliferació d'un virus que mata les gambetes

Investigadors de la URV aconsegueixen frenar el virus de la taca blanca, que impedeix el creixement i provoca la mort d’aquest crustaci a les granges de cria

Etiquetes   natura

Publicat el13/12/2018

L’extracte de farigola controla la proliferació d’un virus que mata les gambetes | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Farigola (thymus vulgaris) florida


Les granges on es crien les gambetes que després es destinen al consum humà (Litopenaeus vannamei) fa anys que pateixen l'atac del virus de la taca blanca, una afectació que en frena el creixement i acaba, fins i tot, provocant-ne la mort. Això ha perjudicat notablement el negoci de cria d'aquests crustacis, ja que ha comportat t la pèrdua de gairebé un 100% de la producció. Aquesta problemàtica ha afectat especialment algunes zones de Brasil, la Xina i diferents països d'Amèrica Llatina, on la cria de les gambetes es fa de forma molt massiva, la qual cosa facilita la propagació del virus. Assabentats de la situació, investigadors del grup de recerca FoodIE, del Departament d'Enginyeria Química de la URV, van assumir el repte de buscar-hi una solució i ho van aconseguir encapsulant extracte de farigola i incorporant-lo a l'aliment de les gambetes.

L'equip investigador, format per Osmar Tomazelli i Sílvia de Lamo, va apostar per utilitzar un producte natural com la farigola perquè és apte per al consum animal i humà i perquè ja se'n coneixien les propietats antimicrobianes. Calia veure, però, si també podia ser efectiva com a antivírica. A partir d'oli essencial de farigola, els investigadors van fer una emulsió simple que posteriorment van encapsular utilitzant la tècnica de l'atomització, que permet que una substància passi de líquida a pols. Per fer-ho, van necessitar un material de contenció —polisacàrid—- anomenat maltodextrina, molt utilitzat en la indústria agroalimentària.

Les gambetes s'alimenten amb pèl·let —l'aliment premsat— que suren en l'aigua dels tancs on es crien. Els investigadors van introduir l'oli de farigola en càpsules dins del pèl·let en diferents concentracions en gambetes a les quals s'havia inoculat el virus. També van utilitzar un grup control amb gambetes sanes que s'alimentaven amb els pèl·let sense l'oli essencial.

Els resultats d'aquest estudi van posar en relleu que afegir un 1% d'oli essencial de farigola al menjar dels crustacis aconseguia que, tot i ser portadors del virus, no desenvolupessin la malaltia. Així, podien créixer fins a arribar a la mida ideal de la fase adulta per ser comercialitzats i consumits, ja que la presència del virus no té cap afectació sobre la salut humana.

La microencapsulació d'olis essencials amb propietats antimicrobrianes i antivíriques obre les portes a utilitzar aquesta tècnica per prevenir malalties en altres animals de granja a través de l'alimentació.Viu La Transcatllaràs, una ruta en bicicleta de muntanya a l’Alt Berguedà


Font: URV

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#9/28/2020#) AND (caducitat>=#9/28/2020# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())