Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda

CAT | ES


Eufònic 2020 desplega prop de 40 propostes artístiques vinculades a l'art sonor i visual i digital

El festival de les Terres de l’Ebre aposta per un format híbrid d’accions presencials i virtuals entre les quals destaca la primera immersió al món metavers de Playmodes

Etiquetes   vida activa, cultura, sant carles de la rapita, amposta, ulldecona, terres ebre, tortosa

Publicat el19/8/2020

Eufònic 2020 desplega prop de 40 propostes artístiques vinculades a l’art sonor i visual i digital | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Més necessari que mai davant l'allau de cancel·lacions generades per l'actual situació de pandèmia mundial, Eufònic, el festival d'arts sonores, visuals i digital-performatives de les Terres de l'Ebre, irromprà amb força del 27 al 30 d'agost adaptat, això sí, als nous temps i amb totes les mesures necessàries per garantir la seguretat del públic i dels artistes participants. Així, en aquesta novena edició, Eufònic ha reforçat alguns dels aspectes que caracteritzen el festival des dels seus inicis i formen part del seu ADN: les instal·lacions artístiques en espais singulars i les propostes de format més reduït. A banda d'això, aquest 2020 ha incorporat com a novetat accions telemàtiques entre les quals destaca la primera immersió al món metavers de Playmodes. Concretament, el tàndem de creatius catalans, coneguts per les seues instal·lacions i performances immersives, presenten Beyond, un túnel llarg i immersiu que juga amb els conceptes interior/exterior i llum/foscor, dins Sala sintètica / Synthetic room, el nou espai virtual del festival on només s'hi pot accedir amb avatar i en el qual també hi haurà, dins l'Eufònic Pro, una xerrada virtual amb avatar amb diversos experts en el món metavers.

Entre les accions telemàtiques també cal destacar la de Ferran Fages i Carme Torrent, Angles tendres, als trulls del molí d'oli d'Ulldecona, un treball de dansa i so realitzat des d'un espai singular, que el converteix en una proposta única que només es podrà veure per streaming; o la peça de Miguel Espada, Post-mortem Rhapsody, una mena de somni en les parets de les Casetes de la Torreta, uns masos abandonats i inaccessibles prop de Sant Carles de la Ràpita. Una acció que només es podrà veure i escoltar via streaming.

Enric Casasses amb Don Simon i Telefunken, Magalí Sare, Lu Rois, Tarta Relena, Cruhda, Odina, la musica electrònica d'avantguarda, l'experimentació i la investigació sonora amb propostes com Lume, Zoon van Snook, Auver Less o Vacca, són alguns dels altres noms importants que passaran per Eufònic 2020, on enguany tenen també un pes important les apostes quilòmetre zero com la del duo Auver Less, integrat per dos ebrenques Mar Llopis i Núria Querol, formades al Conservatori de Música de Tortosa i l'ESMUC; o la del raper rapitenc Ophi, que debutarà presencialment dins el marc d'Eufònic 2020. Tota la programació del festival es va presentat ahir al matí en roda de premsa a la glorieta de l'Escola Carles III de Sant Carles de la Ràpita. Es tracta d'un nou espai dins el mapa d'Eufònic a Sant Carles de la Ràpita i un dels escenaris principals del festival. Paral·lelament, el certamen manté com espai l'Església Nova i el Mercat Vell, però renuncia al pavelló firal, on hi havia les actuacions nocturnes.

D'altra banda, amb l'objectiu de regular l'aforament per garantir les mesures de seguretat, activitats que fins ara eren gratuïtes, com el vermut musical als Ullals de Baltasar, enguany passen a ser de pagament. “Les singularitats d'Eufònic com a festival no massificat, amb una combinació de propostes més populars amb d'altres més minoritàries i molt vinculat a un espai natural com el delta, l'han fet més adaptable als nous temps que d'altres esdeveniments d'aquest tipus”, ha apuntat Vicent Fibla durant la roda de premsa.

Per la seua banda, la regidora de Cultura, Èrika Ferraté ha destacat l'aposta de l'Ajuntament per Eufònic i ha remarcat que se seguiran estrictament totes les mesures de seguretat per evitar qualsevol risc de contagi. “S'han adaptat els aforaments i serà necessari la reserva prèvia de places”, ha especificat Ferraté tot remarcant que “la cultura és segura”.


Pòrtic Eufònic

El dijous 27 d'agost l'espectacle Orbiten del poeta Enric Casasses amb Don Simon i Telefunken donarà el tret de sortida a l'Eufònic 2020 amb una combinació còsmica de poesia i pop electritzant, però aquest proper cap de setmana hi haurà una prèvia d'Eufònic amb la posada en marxa de diverses instal·lacions artístiques. Així, aquest divendres, 21 d'agost, al Centre d'Art Lo Pati, a Amposta obrirà Sous les violons, la plage, de cabosanroque, una instal·lació trencadora i interactiva que proposa al públic destruir de manera col·lectiva un quartet de Haydn. També a Lo Pati i a l'Oficina de Turisme d'Amposta, respectivament, es podran visitar a partir d'aquest mateix divendres les instal·lacions d'Elsa Paricio, Land Tape; i Nuno Vicente, El ornitólogo amateur, els resultats de dos de les residències artístiques convocades per Lo Pati i Eufònic. Dissabte, 22 al Museu de Tortosa, hi haurà una doble proposta: la inauguració de la instal·lació sonora Gran Hall, de Vacca, i un concert de la pianista, compositora i cantant, Lu Rois. I finalment, diumenge 23, l'artista visual Marta Verde, presentarà al Castell d'Ulldecona la instal·lació Memòories. A partir de la llum i la mateixa arquitectura, l'artista visual materialitza el fet imperceptible, la memòria interna oculta de l'espai. Aquest mateix diumenge i també a Ulldecona tindrà lloc la teleacció Angles Tendres, de Ferran Fages i Carme Torrent.


Per: Redacció

Foto: Cedida

comparteix-ho