Mˇn Natura Delta de l┤Ebre. Gaudeix de la mÓgia del Delta de l┤Ebre

CAT | ES

El trencal˛s torna a la Tinenša

Sĺhan alliberat les dos primeres cries de de trencal˛s (’Gypaetus barbatus’)

Etiquetes   natura patrimoni, baix amestrat, rossell, bel

Publicat el1/6/2018

El trencal˛s torna a la Tinenša | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... 


Aquest passat dimecres 30 de maig, van arribar a Bel (Baix Maestrat) les dos primeres cries de trencal˛s (’Gypaetus barbatus’). A l’acte van participar, entre d’altres, la vicepresidenta del Consell i consellera d'Igualtat i PolÝtiques Inclusives, Mˇnica Oltra, i la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi ClimÓtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana, Elena Cebrißn, aixÝ com els alcaldes dels municipis que formen part del Parc Natural de la Tinenša de BenifassÓ: Rossell, Vallibona i la Pobla de BenifassÓ.

La vicepresidenta ha destacat que ôes tracta d'un dia hist˛ric" perquŔ "recuperem una au que ha estat caracterÝstica d’aquestes muntanyes i que ha format part de la forma de vida" de la zona, mentre que la consellera d’Agricultura ha ressaltat la implicaciˇ de totes les entitats participants per dur a terme un projecte "tan singular, tan important i amb tanta responsabilitat".

L’acte ha tingut un carÓcter festiu, per tal de donar la benvinguda als exemplars, que seran instalĚlats en el hacking (punt d’aclimataciˇ) constru´t per aquest efecte. AllÓ romandran fins que puguen volar, d’aquÝ a aproximadament un mes i mig. Les cries han estat batejades pels xiquets de les escoles de Rossell i la Pobla de BenifassÓ com Al˛s i Amic.

El projecte, que s'ha estat gestant des de fa prop de dos anys, va partir de la constataciˇ de la presŔncia hist˛rica de l’espŔcie a la zona, a partir de la qual es va contactar amb el Ministeri de Medi Ambient i els governs d’Aragˇ i Catalunya, on viuen les poblacions naturals de l’espŔcie. En el projecte participa tambÚ la Vulture Conservation Foundation (VFC), entitat de referŔncia que coordina la recuperaciˇ del trencal˛s a tot Europa.


Pics Mont Caro. Especialistes de la muntanya