Roquetes.  Muntanya, ciència i tradició

CAT | ES

Ebrencs a la 15a Zegama-Aizkorri

Sortim de les nostres Terres per parlar dels 6 ebrencs que participaran Zegama-Aizkorri, és una de les curses per muntanya que forma part de l’Skyrunner World Series 2016. Albert Giné i Sandra Burgués tenien la inscripció garantida per haver guanyat el circuit de les Terres de l’Ebre del 2015; Jonatan Cuesta formarà part de la selecció catalana; i Josep Garcia i Àngel Accensi han aconseguit el dorsal al sorteig entre els més de 5.400 preinscrits. A més cal comptar amb el júnior Youssef Abaghad.

Etiquetes   curses muntanya, zegama

Publicat el18/5/2016

Avui sortim de les nostres Terres per a parlar-vos d'una cursa per muntanya que es fa al País Basc. Si us en parlem no és tant perquè sigui una de les curses més importants de l'Estat i una de les més destacades a nivell internacional, que també, sinó perquè hi haurà 5 ebrencs que hi participaran.

La Zegama-Aizkorri va començar com una iniciativa del que aleshores era l'alcalde del poble, i ara és el director tècnic de la cursa, per tal de dinamitzar-lo veient que el jovent marxava a viure a les ciutats. Després de provar-ho amb una romeria, va pensar que tindria més èxit una cursa per muntanya, just quan començaven a organitzar-se a l'Estat Espanyol.

Ebrencs a la 15a Zegama-Aizkorri | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...La Zegama-Aizkorri és coneguda per la gran quantitat de públic per tot el recorregut (foto: salernophoto.fr)


Al 2002, a la primera edició, van tenir 226 participants. Des de llavors ha anat guanyant prestigi a nivell internacional al mateix temps que augmentava el nombre d'interessats en participar-hi. Diem “interessats” perquè la participació està limitat a 450 persones. Per tal de ser equànime, l'organització obre una llista de preinscripcions i posteriorment es fa un sorteig per determinar quins seran els afortunats en poder córrer la Zegama-Aizkorri. Enguany han arribat als 5.542 preinscrits. Entre els participants, a més dels que hagin tingut sort al sorteig, hi haurà els que hagin fet bons temps en les dues edicions anteriors, els que hagin participat a totes les edicions i altres “convidats” per l'organització.

Com dèiem abans, entre els participants a l'edició d'enguany de la Zegama-Aizkorri, que es disputarà el 22 de maig, hi haurà 6 persones de les Terres de l'Ebre. Concretament dues, Albert Giné i Sandra Burgués, ambdós membres del Trail Roquetes, es van guanyar la plaça per haver guanyat el Circuit de curses per muntanya de les Terres de l'Ebre del 2015, fet que suposa la inscripció garantida, i gratuïta, per a la Zegama-Aizkorri. Jonatan Cuesta, membre del Centre Excursionista Refalgarí de La Sénia, participarà com a membre de la selecció catalana de curses per muntanya de la FEEC; els altres dos corredors, es van guanyar el dorsal amb el sorteig entre els més de 5.500 preinscrits, són el canareu Josep Garcia Bort de l'A.E. Alcanar i el tortosí Àngel Accensi Andreu, membre del club Atletisme Terres de l'Ebre (ATE). També cal tenir en compte al júnior, membre de la UEC Tortosa, Youssef Abaghad i que des de fa uns mesos s'està formant al Centre de Tecnificació de Curses per Muntanya de la FEEC.

Ebrencs a la 15a Zegama-Aizkorri | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Sandra Burgués i Albert Giné guanyadors del Circuit de curses per muntanya del 2015, participaran a la 15a Zegama-Aizkorri


Pel que fa a la prova, cal dir que és una marató per muntanya, per tant té una distància de 42,195 Km, i compta amb un desnivell de 5.400 metres positius; està dins de la «5a LIGA MONTAÑA KIROLPROBAK» i de la Skyrunner World Series 2016 Skyrunner National Series 2016. Es tracta d'un recorregut tècnic i amb dificultat alta pel massís d'Aratz i la serra de Aizkorri, passat per quatre dels cims més alts d'Euskadi com són Aratz, Aizkorri, Aketegi i Aitxuri. El terreny és força variat des dels carrers del mateix poble de Zegama, passant per fagedes, zones rocoses i prats de pastura. Entre els favorits a emportar-se la victòria final, i mostra de la importància internacional de la cursa, estan Kilian Jornet, Luís Alberto Hernando, Tadei Pivk (guanyador al 2015), Zaid Ait, Marco de Gasperi, Remi Bonnet i en dones Azahara García (guanyadora al 2015) i Megan Kimmel.


Ebrencs a la 15a Zegama-Aizkorri | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...els 6 ebrencs que participaran a la 15a Zegama-Aizkorri.
Fotos Jonatan, Albert, Sandra, Àngel i Youssef (EbreActiu.cat); Foto Josep Garcia (Juan Bordes)profisio - fisioteràpia esportiva i per a la salut - Amposta - Joan Lluís Fernàndez (col·legiat 10289)