Benicarló, activa´t al Mediterrani

CAT | ES

El Duextrem Amposta: 3 curses amb 8 modalitats

A les portes d’una nova edició del Duextrem “Lo Coll Larg” d’Amposta, parlem amb 3 membres del Club BTT Montbike sobre les 3 curses que organitzen el 12 de juny a la finca de Cabiscol. Duatló cross, cursa BTT, cursa per muntanya i marxa són les diferents disciplines que triaran al voltant de 500 participants segons previsions dels organitzadors.

Publicat el6/6/2016

A les portes d'una nova edició del Duextrem “Lo Coll Larg” d'Amposta, parlem amb 3 membres del Club BTT Montbike, entitat organitzadora d'aquesta prova, Nando Juan, secretari del club i un dels responsables de la secció de BTT, Martí Soriano, responsable dels circuits de la cursa i marxa, i Ramon Ferré, membre de la secció de triatló del club.

El Duextrem és una de les activitats de muntanya més complexes de les que s'organitzen a les Terres de l'Ebre tant a nivell organitzatiu com logístic. A nivell organitzatiu és una activitat que comprèn 3 curses amb 8 modalitats diferents: el duatló (individual i per equips), la cursa per muntanya (absoluta, júnior i cadet) i la marxa, i les curses curta i llarga de BTT. A nivell logístic, el fet de fer-ho fora del casc urbà, a la finca de Cabiscol (Temps de Terra), implica haver de muntar-ho absolutament tot a la muntanya, des de l'aparcament, les dutxes, la línia d'arribada, ...


Com va sorgir la idea de fer el Duextrem, un duatló de muntanya, i a més 3 proves més en un sol matí?

Al 2009, quan Montbike només tenia 2 anys de vida, el Club estava creixen de manera exponencial; molts dels montbikers tenien ganes d'organitzar alguna cosa gran, i aquestes ganes i potser un pèl d'inexperiència ens van acabar portant a organitzar el primer Duextrem.


D'on ve el nom de "Coll Llarg"?

Quan vam donar-li el nom de «Duextrem» i al planificar els itineraris, vam adonar-nos que bona part dels recorreguts passaven per un coll que uneix les Set Piques amb el GR92. La toponímia anomena aquesta zona com a Coll Llarg, ens va agradar el nom i el vam “adoptar”.

El Duextrem Amposta: 3 curses amb 8 modalitats | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...participants del 7è Duextrem (14/6/2015), a la primera transició del duatló cross.


En què consisteix un duatló cross?

El duatló cross és una modalitat esportiva de muntanya que compagina la BTT amb el trail. Transcorre, per tant, per pistes de terra i corriols, evitant al màxim el terreny asfaltat. Aquest duatló, la prova base del Duextrem Amposta “Lo Coll Llarg”, comença amb una cursa per muntanya, continua amb la cursa de BTT i finalitza amb un altre tram de cursa per muntanya.


Ens expliqueu els recorreguts de la cursa per muntanya i la marxa?

Amb la cursa, que està dins del Circuit de curses per muntanya de les Terres de l'Ebre, no busquem que sigui una cursa especialment dura per les dates en què se celebra, al mes de juny, quan la calor ja comença a ser un tema important a considerar. Els nombrosos trams de pedra també contribueixen a demanar un esforç extra als corredors. Amb això, el que pretenem és que sigui una cursa entretinguda, cosa que aconseguim amb la varietat, passant per llocs singulars i emblemàtics de la serreta de Freginals i la serra de Montsià, així com també per terrenys tous i boscosos. Els participants hauran de cobrir els 21 Km amb 1.100 metres de desnivell positiu.
Pel que fa a la marxa, com hem fet els darrers anys, passa pel racó de Cedrilles tot i que enguany l'hem just a partir d'aquest punt, baixant per dos bosquets i la font de les Basulles; uns racons molt bonics. En total seran 12 Km amb 670 metres de desenivell positiu.


Ens podeu descriure breument els recorreguts de les curses de BTT?

A les curses de BTT, dins de la Xallenger BTT de les Terres de l'Ebre, es pot triar entre la llarga de 41 Km i 1.100 metres de desnivell positiu i la curta de 26 Km i 750md+, surt de la finca Cabiscol, aprofitant els racons que ens deixa aquesta magnífica finca on tenim ubicada estratègicament la cursa. La zona de l'ermita del Montsià, la serreta de Freginals i un petita incursió a la serra de Godall, aquest darrer tram, només pels que facin la cursa llarga.
El primer sector és de trail amb 12 Km i 670 metres de desnivell positiu, tot seguit es fa la cursa de BTT amb 21 Km i 670md+ i per acabar un altre tram de cursa per muntanya, aquest més curt, de 4 Km i 120 md+.

El Duextrem Amposta: 3 curses amb 8 modalitats | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...participants del Duextrem del 2015, per la serreta de Freginals


Descriviu-nos com seran els recorreguts del Duextrem?

Comença amb el sector de la cursa per muntanya fent el mateix recorregut de la marxa amb 12 Km i 670md+. En acabar es torna a la zona de sortida on, després de la primera transició, comença la cursa BTT, amb 21 Km i 670 md+, que és una versió reduïda de la cursa curta de BTT. La segona transició, porta als participants al darrer sector que torna a ser de trail, aquest ja molt més curt, de només 4 Km i 120md+, que transcorre íntegrament per dins la finca de Temps de Terra.


Com planifiqueu els recorreguts?

Durant mesos, a les reunions del Club estudiem els possibles recorreguts valorant per on es pot i per on no es pot passar, avaluant les distàncies, aspectes de seguretat, normatives de medi ambient, pensant amb el condicionant dels horaris de totes les proves, punts de pas i encreuaments de totes les modalitats... Tot plegat fa una mica més difícil d'organitzar el Duextrem que si es tractés d'una sola prova. Tots els anys intentem aportar alguna petita variant respecte a l'anterior. És força complicat encaixar els recorreguts de totes les proves, i a més posem molt d'esforços en netejar els trams amb difícil accessibilitat.

El Duextrem Amposta: 3 curses amb 8 modalitats | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...participants del Duextrem del 2015, per la serreta de Freginals


Sou de les poques activitats que no sortiu del casc urbà. Que implica això a nivell logístic?

Ens implica un increment de feina, ja que a la finca de Cabiscol no disposem d'equipaments bàsics com pavellons, dutxes i altres serveis que et permeten els nuclis urbans. Per contra, oferim als participants una de les poques curses on del Km 0 ja està a la mateixa muntanya, la qual cosa creiem que paga la pena.


Quanta gent està implicada en l'organització?

Entre socis i voluntaris superem el centenar de persones abocades plenament en que tot surti el millor possible.


Quina previsió de participació teniu per enguany?

Creiem que superarem els 500 participants entre totes les modalitats. Tot i això hem detectat una davallada general al circuit de curses per muntanya, potser per la gran quantitat de curses que hi ha a les Terres de l'Ebre i a zones properes.


Què els diríeu als que encara no s'han decidit a participar a alguna de les quatre modalitats ?

Evidentment, que vinguin a participar en aquella modalitat que més se sentin a gust. No cal ser competitiu. Gaudiran de la finca de Cabiscol, amb un entorn i ambient difícil de superar. A més, també poden venir familiars i amics a gaudir també d'aquesta diada.


suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu