Descobreix els secrets de La Rąpita, Delta de l“Ebre

CAT | ES

Dibuixant per salvar la tórtora euroasiątica

Diversos artistes de renom dibuixaran aquest ocell i els dibuixos seran sortejats durant el Delta Birding Festival

Etiquetes   natura patrimoni, birdwatching, delta ebre

Publicat el29/8/2018

Dibuixant per salvar la tórtora euroasiątica | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... El Delta Birding Festival 2018 se celebrarą del 21 al 23 de setembre


L'edició 2018 del Delta Birding Festival, que se celebrarą del 21 al 23 de setembre, concentrarą diversos artistes de renom que no només impartiran xerrades o participaran en esdeveniments, sinó que també faran una contribució al projecte de conservació d'aquest any: l'estudi de la tórtora euroasiątica. Killian Mullarney, Blanca Martķ, Ian Lewington, Martķ Franch i Toni Llobet, dibuixaran un exemplar d'aquest ocell, cada un amb el seu estil i materials, i donaran la pintura, que serą sortejada al Festival.

Els tiquets per al sorteig es poden comprar a diversos punts del Festival a un preu de 3 €. El sorteig es durą a terme el diumenge a la Carpa 1 conjuntament amb l'entrega de premis de la Cursa ORNITHO-SWAROVSKI.

L'import aconseguit amb la venda de tiquets es destinarą al projecte de conservació de la tórtora eurasiątica, un ocell que en les śltimes dčcades ha experimentat una marcada disminució de les seves poblacions. Les tórtores, molt comunes fa anys, ja han desaparegut de moltes zones del Regne Unit (on ha disminuļt un 93%!), d'Alemanya, de Franēa, d'Europa Oriental i prącticament de tots els paļsos en major o menor mesura.

Dibuixant per salvar la tórtora euroasiątica | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...El projecte de conservació estą conduļt per l'IREC (Instituto de Investigación en Recursos Cinegéticos) en col·laboració amb altres centres de recerca (ICO, CTFC, RSPB, Birdlife i altres). El 2017, el DBF va contribuir al projecte i el 2018 també té com a objectiu aquest ocell. Les tórtores es marquen amb diferents dispositius, des de radioemissors VHF a GPSs que permetran l'estudi de la seva biologia reproductiva i migració.

Es creu que algunes poblacions més estables, com la catalana, migren per sobre el mar, suportant aixķ menys pressió de caēa que altres poblacions que creuen una gran ąrea on es cacen en grans quantitats, principalment a Espanya i Franēa.


Śltimes places per a les activitats del Festival

L'edició d'enguany del Festival incorpora moltes novetats pel que fa a les activitats que s'organitzen. L'any passat es va fer la primera incursió en el món de les sortides nocturnes i va tenir tant čxit que aquest any s'han duplicat el nombre de places a la sortida "Ocells de la nit" (divendres i dissabte 19 h) i s'ha afegit la sortida "La nit dels ratpenats" (dissabte a les 19 h) i "El cel nocturn del delta" dissabte a les 18.30 h. Algunes de les altres sortides guiades fins i tot ja tenen les places exhaurides.

Els fotņgrafs aficionats també estan d'enhorabona perquč al cląssic "Lumix Delta Photo Tour" (dissabte i diumenge 7:00), s'afegeix l'activitat "Photolympus" (dissabte i diumenge a les 7 h) i repetim l'activitat "Photodigiscoping" (diumenge a les 7 h).

Aquells que volen fer les seves primeres passes en ornitologia també ho tenen fącil amb les cląssiques "Emprčn el vol" (divendres i dissabte a les 17.30 h i dissabte i diumenge a les 10 h). I els que vulguin anar a descobrir nous indrets al delta tenen on triar grącies a "Un paradķs secret al delta" (dissabte i diumenge 8:00) i "Delta hot spots" (diumenge 16.30 h).

Si el vostre punt dčbil són els cants dels ocells, trobareu tota l'ajuda necessąria amb "Els sons de la natura al capvespre" (dissabte 18:30) i "Natura a l'orella" (diumenge 8:00); i si voleu anar una mica més lluny, no us perdeu "Green birding" (dissabte i diumenge 8 h).

Per śltim, no podien faltar les cląssiques sortides en vaixell "Un riu d'ocells" (dissabte i diumenge 9 h) i "Les aus pelągiques del delta" (diumenge a les 8 h).


suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu