Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES

Deltebre i l'Ampolla celebren aquest pròxim diumenge les seues Festes de la Sega

La Finca Bombita de Deltebre i el port pesquer de l’Ampolla seran els escenaris de les festes de tardor de l’arròs

Etiquetes   Turisme, Ampolla, Deltebre, Delta Ebre

Publicat el14/9/2017

La Finca Bombita torna a ser el lloc escollit pel municipi de Deltebre per mostrar als visitants com se segava antigament l'arròs al Delta de l'Ebre, durant la celebració d'una nova edició de la Festa de la Sega de Deltebre.

La diada començarà ben d'hora, a les 9.30 hores, amb un esmorzar típic i popular. A partir de les 11 hores del matí, s'iniciarà l'activitat amb l'arribada i presentació dels segadors a la Finca de Bombita. De fet, durant el transcurs de tot el matí s'explicarà tot el procés de la sega. Un fet que, segons el tinent d'alcalde d'Afers Interns i Institucionals, Kilian Franch, “és una oportunitat per posar en valor, novament, la cultura i tradició del nostre municipi”.

Així, hi haurà la construcció d'una garbera i la demostració de les tasques relacionades amb la sega: solejar, ventar, ensacar... Al mateix temps, els visitants podran gaudir de visites guiades, mercadet artesanal, exposició de motos clàssiques, demostració de tirar el rall i perxar, jocs tradicionals, tirada de birles, les actuacions de la Colla Sardanista i de Jotes de Deltebre i la Rondalla dels 3 Cantadors.

La tinenta d'alcalde de Dinamització Econòmica i Enfocament Turístic i Cultural, Anna Giménez, ha destacat que “una vegada més, amb les festes de l'arròs, potenciem la marca turística de Deltebre i oferim, a tots els visitants, l'oportunitat de conèixer les nostres arrels”. Els visitants podran degustar plats típics del Delta, a partir de les 13 hores, per poder dinar al mateix recinte. Una vegada finalitzat el dinar, la tarda continuarà amb cantada i ballada popular de jotes.


Deltebre i l’Ampolla celebren aquest pròxim diumenge les seues Festes de la Sega | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


El port pesquer de l'Ampolla es transforma en un sequer

La XVIII edició de la Festa de la Sega de l'Ampolla, que començarà a les 11 hores, transformarà el port pesquer en un sequer. Allí es mostrarà als visitants el procés tradicional de transformació de l’arròs un cop segat fins al moment de l’ensacat. L’esdeveniment està organitzat pel Patronat Municipal de Turisme de l’Ampolla.

El procés de sega

El procés de sega s’inicia un cop es tenen les garbes d’arròs ja preparades, les quals es transporten amb el tiràs (una mena de trineu que s’utilitza per transportar les garbes per l’arrossar). A continuació, es desfan les garbes, es mesclen amb palla i s’inicia el procés de trillar l’arròs (separar el gra de la palla), en aquest cas se’n mostraran dos tipus: trillar a potes (amb les potes de l’animal) i trillar amb el trill (amb una mena de corró circular amb claus que és arrossegat per l’animal).

Un cop trillat l’arròs es neteja el gra de la palla, el que s’anomena despallar, amb forques, s’amuntega el gra i, mitjançant el ventat amb pales de fusta, se separa les restes de palla més petita i la pols del gra.

Tot seguit, s’inicia el procés d’assecat, és a dir, s’amuntega l’arròs i posteriorment es fan rieres amb els peus per estendre totalment l’arròs sobre l’era o sequer, i un cop estès, s’asseca al sol (de cara a la nit, en el passat, es tornava a amuntegar i es tapava per evitar la humitat de la rosada).

Un cop sec l’arròs, es neteja per últim cop el gra, per a la qual cosa s’utilitza el garbell, que a més, abans també servia per classificar l’arròs. Finalment, l’arròs ja està preparat per a l’ensacat.


Degustació de tipus d’arròs

El proper diumenge també es portarà a terme, a partir de les 12 hores, una degustació de diversos tipus d’arròs cuinats per restauradors de l’Ampolla. A més, es podran degustar postres i productes elaborats amb aquest cereal i al llarg de la festa es podrà gaudir de la música tradicional de rondalla i la jota.


XVIII Jornades Gastronòmiques de l’arròs de l’Ampolla

Aquesta festa dona el tret de sortida a les XVIII Jornades Gastronòmiques de l’arròs de l’Ampolla, que tindran lloc del 17 de setembre a l’1 d’octubre, i on 11 restaurants del municipi presentaran diversos menús al preu comú de 27 euros.

Els restaurant adherits a les jornades són: Restaurant Botavara, Restaurant Can Piñana, Restaurant Casa David, Restaurant Casa Llambrich - Juani, Restaurant Club Nàutic - Casa Montero, Restaurant Del Mar - Flamingo, Restaurant El Pescador, Restaurant la Roca Plana, Restaurant Lo Goleró, Restaurant Perales, i Restaurant Sol.


Deltebre i l’Ampolla celebren aquest pròxim diumenge les seues Festes de la Sega | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


L’Aldea i Amposta tancaran la temporada de festes de la sega

El diumenge 24 de setembre serà L'Aldea la que celebrarà la seua Festa de la Sega, mentre que Amposta, el dia 1 d'octubre tancarà el cicle de les festes tradicionals de tardor de l'arròs.suma’t al telegram d’EbreActiu i ho sabras tot abans que ningú