Vols fer voluntariat en el marc de l´emergència sanitària pel coronavirus?

CAT | ES

Delta Birding Festival, l'únic festival ornitològic de Catalunya.

La sisena edició del festival tindrà lloc a les instal·lacions de MónNatura Delta del 20 al 22 de setembre de 2019

Etiquetes  

Delta Birding Festival, l’únic festival ornitològic de Catalunya. | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


Com cada any, al Delta de l'Ebre, un dels espais naturals més importants de la Mediterrània Occidental, el Delta Birding Festival ofereix un programa d'activitats ampli i atractiu amb conferències, cursos, tallers, concursos, etc… acompanyat d'una gran fira de productes i serveis per als ornitòlegs i per a la gent que gaudeix de la natura en general.

El 2019 serà la sisena edició de l'únic festival ornitològic que es celebra a Catalunya. A més, continua essent l'únic festival a l'estat espanyol que destina el benefici econòmic de les entrades a projectes relacionats amb l'estudi i la conservació dels ocells i la natura i el que més visitants estrangers rep.

El festival ha assolit un gran prestigi entre els ornitòlegs per la categoria dels seus ponents, de reconegut de prestigi internacional, pel gran nombre d'activitats programades com ara sortides en vaixell, visites a alguna de les reserves integrals del Delta, tallers, etcètera i per la gran quantitat d'expositors, destacant la gran participació de les principals marques d'òptica i fotografia i un gran nombre d'estands de productes i serveis.

El Delta Birding Festival es celebra a MónNatura Delta, un conjunt d'instal·lacions de la FCLP situades a l'hemidelta sud del Delta de l'Ebre, en un paisatge d'arrossars i llacunes molt característic i de gran riquesa en una de les zones humides més importants de l'Europa occidental. Terra i aigua s'uneixen i creen un escenari propici per a la concentració d'una fauna única i variada, sobretot d'aus aquàtiques.

La Fundació Catalunya La Pedrera ha restaurat els terrenys de les antigues salines de la Tancada, amb una superfície de 41,2 hectàrees i ha creat un centre d'interpretació i una proposta d'activitats lúdiques i didàctiques que permeten conèixer de prop el valor d'aquesta àrea i que el visitant del Festival tindrà la oportunitat de visitar. El Delta Birding Festival ocupa aquestes instal·lacions de MónNatura Delta, aprofitant la infraestructura existent i afegint carpes per desenvolupar la majoria d'activitats i la fira comercial.

ORYX, la botiga de l'amant de la natura, és la impulsora del Delta Birding Festival que organitza conjuntament amb l'Institut Català d'Ornitologia (ICO) i la Fundació Catalunya – la Pedrera (FCLP), entitats de reconegut prestigi dedicades a l'estudi i la conservació dels ocells i dels espais naturals.


Delta Birding Festival, l’únic festival ornitològic de Catalunya. | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


El projecte de conservació

El Delta Birding Festival té com un dels objectius principals recaptar diners per a projectes d'investigació i conservació. En el darrers anys, gràcies a la venda de les entrades i a la implicació dels visitants han aconseguit recaptar més de 20.000€ per dedicar-los a projectes com l'Atles d'Ocells nidificants Europeu o els estudis sobre la tórtora eurasiàtica, entre d'altres. Fins ara, el criteri per decidir a quin projecte es destinaven als diners recaptats, l'establia l'organització del festival. A partir de l'edició del 2019 són els assistents al festival els que decidiran quin és el projecte guanyador. Amb aquesta novetat es vol implicar encara més als visitants del festival, fent-los partícips del propi projecte a més de donar ressò als projectes presentats.

Els projectes que poden presentar-se a la convocatòria han d'estar dirigits a alguna de les següents àrees clau per a la conservació de la natura:

  • Estudis de caràcter científic sobre la biologia o l'ecologia d'espècies d'ocells amenaçats, en declivi o de les quals hi ha poca informació per a avaluar el seu estat de conservació. 
  • Projectes específics de conservació d'espècies d'ocells amenaçats o en declivi. 
  • Estudis i projectes sobre problemàtiques que afectin als ocells o als seus hàbitats. 
  • D'entre tots els projectes presentats, el Comitè Organitzador del Delta Birding Festival seleccionarà entre 3 i 5 projectes.

Els projectes finalistes tindran destinat un espai al festival a més de disposar d'una sessió pública per a explicar els projectes. Així mateix, l'organització del festival proporcionarà als assistents informació de tots els projectes finalistes juntament amb instruccions precises per a l'elecció del projecte guanyador.

Finalment, el diumenge 22 de setembre de 2019 es donarà a conèixer el projecte guanyador com a acte final del festival.

L'import del premi variarà en funció de la quantitat de entrades venudes i de la implicació dels assistents, però el Comitè Organitzador garantirà un premi amb un import mínim de 2000€.


Delta Birding Festival, l’únic festival ornitològic de Catalunya. | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...