Biciselectriques.cat

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#9/16/2021#) AND (caducitat>=#9/16/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Darmós multiplica per 15 la seva població en una exitosa Festa comarcal de la Clotxa

Els germans Roca del Celler de Can Roca, pregonrs de la 16a Festa de la Cloxta de la Ribera d’Ebre

Etiquetes   productes km0, clotxa, darmos, ribera ebre

Publicat el19/3/2019

Darmós multiplica per 15 la seva població en una exitosa Festa comarcal de la Clotxa | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... 98 voluntaris van fer possible que la Festa de la Clotxa fos un èxit. Foto: cedida


Darmós, el poble més petit de la Ribera d'Ebre amb encara no un centenar de veïns empadronats, va servir aquest passat diumenge 1.500 clotxes en una jornada marcada per un dia esplèndid en què els visitants van poder gaudir de l'espectacular paisatge i el patrimoni darmosenc tot degustant el plat típic de la comarca, a base de pa i productes de la terra.

Un any més, la Festa de la Clotxa de la Ribera d'Ebre va arrancar amb el pregó i els discursos institucionals anunciant que s'havien exhaurit els tiquets posats a la venda per degustar la clotxa, i complint totes les expectatives de la seva organització.

Impressionant”. Així titllava la jornada l'alcaldessa de Darmós, Rosa Maria Molluna, expressant els sentiments del seu poble per aquesta cita: “És un dia molt especial, estem orgullosos de la festa comarcal i de servir l'esmorzar dels nostres avantpassats a tanta gent que ens ha vingut a visitar”. Molluna també va tenir paraules d'agraïment cap als 98 voluntaris que “sempre que els necessitem, acudeixen a fer poble”, entre ells també veïns de Tivissa i de Móra la Nova, així com de fora vila que hi estiuegen o hi tenen la seva segona residència. “Així es veu l'estima que tants tenen cap a Darmós”, va dir emocionada. “És tota una lliçó d'unitat i humilitat”, va dir Jordi Jardí, alcalde de Tivissa, municipi al qual pertany Darmós, que va mostrar com se senten “orgullosos d'entre tots haver organitzat la festa gastronòmica comarcal” per excel·lència “a la capital mundial del vi”, en referència als 5 cellers vitivinícoles que hi ha en un poble d'encara no 100 habitants com és Darmós.


La clotxa, una peça gastronòmica històrica que identifica la comarca

Enguany, els pregoners de la festa van ser els germans Roca del Celler de Can Roca, un dels millors restaurants del món que, com ells mateixos van explicar a través d'un vídeo, “van pel món agafant idees i la clotxa n'és una, símbol de saber i sabor, patrimoni de Catalunya que ens connecta als nostres avantpassats i al lloc d'on som i amb qui som”. Reconeguts amb tres estrelles Michelin, els gironins Joan, Josep i Jordi Roca van instar als riberencs a mostrar-se “orgullosos de la Ribera d'Ebre i hereus d'una cultura mengívola reconeguda”, també amb la festa comarcal. Els que diumenge eren a Darmós van poder veure la reinterpretació de la clotxa de la Ribera d'Ebre que els germans Roca fan al seu restaurant, a base de pa de brioix arrebossat, amb tots els ingredients típics del menjar riberenc reduïts, escalivats i combinats per “aconseguir la intensitat dels sabors” dels productes de la terra i del menjar típic dels pagesos quan antigament anaven al tros. Tot plegat, “una peça gastronòmica històrica que ens identifica”, van recordar als presents.


Darmós multiplica per 15 la seva població en una exitosa Festa comarcal de la Clotxa | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre... Es van exhaurir tots els tíquets per a degustar la clotxa. Foto: cedida


Els voluntaris, peça clau de la Festa

Cinc hores abans, a les 6 del matí, els 98 voluntaris de la festa encenien el foc per fer les brases i coure tots els ingredients per fer les 1.500 clotxes servides al camp de futbol vell de Darmós: 3.000 tomàquets, 1.500 cebes i 4.500 alls, a més de 750 pans de mig quilo i 1.500 arengades.


Visitants d'arreu, també per veure la floració

Visitants vinguts d'arreu de la comarca i de territoris propers van fer cap a Darmós, des d'on es van poder menjar la clotxa rodejats d'unes vistes espectaculars, en 360 graus, a la Serra del Montsant, la Picossa, Santa Magdalena, les serres de Cavalls i Pàndols, el castell de Miravet amb els Ports al darrere, Cardó, i la Serra de Tivissa i Llaberia, i rodejats de cultius de vinya, oliveres i ametllers propers al poble.Comarca del Matarranya