Jornades del Pinxo de Benicarló. Del 20 de setembre al 6 d’octubre 2024

CAT | ES


La cursa de Falset fa 10 anys i ho celebren amb moltes novetats

La propera cursa del Circuit ebrenc es farà l’11 de setembre a Falset, sí es fa per la Diada i es fa fora de les Terres de l’Ebre. Hem entrevistat a Josep Clua perquè ens expliqui aquestes peculiaritats, les novetats d’enguany, que no són poques, i tot allò relacionat amb aquesta cursa. La proximitat de Falset, al Priorat, amb les Terres de l’Ebre i les relacions personals van fer que a les curses ebrenques, aleshores n’eren poques, s’hi afegís la de Falset

Publicat el8/9/2016

La propera cursa del Circuit ebrenc es farà l'11 de setembre a Falset, sí es fa per la Diada i es fa fora de les Terres de l'Ebre. Hem entrevistat a Josep Clua, portaveu del Comitè Organitzador de la 10a Cursa Vila de Falset perquè ens expliqui aquestes peculiaritats, les novetats d'enguany, que no són poques, i tot allò relacionat amb aquesta cursa.

La cursa per muntanya de Falset, compleix enguany 10 anys. Al 2007 l'Ajuntament de Falset assistit per un Comitè Organitzador format per 8 persones, van decidir posar en marxa aquest projecte “buscant elements propers per a desenvolupar-lo, aleshores va ser quan va néixer el Circuit de les Terres de l'Ebre, quan a Falset ja feia 2 anys que fèiem la nostra cursa”. La proximitat de Falset, al Priorat, amb les Terres de l'Ebre i les relacions personals van fer que a les curses ebrenques, aleshores n'eren poques, s'hi afegís la de Falset.


Una cursa per la Diada

Des de la primera edició, comenta Josep Clua, “ens va semblar una bona manera de fer una aportació a la Diada, organitzant una cursa per muntanya que agermanés gent de totes les contrades de Catalunya. En aquella època no es feien grans concentracions ni manifestacions però tot i els grans actes dels darrers anys, que ens han suposat algun entrebanc, hem estat cabuts i hem mantingut la data”.


Més que una cursa

A diferència d'altres curses que tenen les curses absoluta, la júnior i cadet i la marxa, a Falset fan més d'una cursa, en fan quatre, tot i que el que anomenen cursa curta hi ha gent que l'emprèn com una marxa, caminant, a un ritme més tranquil. Així la cursa absoluta té una distància de 28 Km i 1.700 metres de desnivell positiu, la cursa júnior, la cadet i la cursa curta comparteixen recorregut amb 13 Km i 600 m. positius acumulats. Segons Clua “es tracta de dos recorreguts que combinen perfectament tots els elements d'una bona cursa per muntanya, zones tècniques, senders corredors, trams de pista, pujades dures, pujades suaus...” i ens remet a la web de la 10a cursa vila de Falset per a més informació de cada recorregut.

A més enguany, al tram cronometrat que sempre ha tingut la cursa absoluta, també s'ha incorporat un tram de cronoescalada a la cursa curta. A la cursa absoluta el tram cronometrat té poc més d'1 Km, per un sender de pujada sense gaire complicacions tècniques. A la cursa curta el tram cronometrat té una distància de 800 m. A banda de les classificacions generals i per categories, hi haurà una classificació per als que hagin fet aquest tram cronometrat en menys temps “ara bé, per a poder ser guanyador o guanyadora de la cronoescalada cal que el participant quedi classificat entre els 20 primers de la cursa en el cas dels homes i entre les 10 primeres en el cas de les dones; no hi busqueu cap tipus de discriminació, senzillament l'estadística ens diu que a la nostra cursa hi participen, més o menys el doble d'homes que de dones”.

La cursa de Falset fa 10 anys i ho celebren amb moltes novetats | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Novetats i més novetats

A Falset compleixen amb el lema “reinventem la cursa any rere any” perquè a part de la novetat del tram cronometrat de la cursa curta, a Falset han volgut commemorar els 10 anys de se la seva cursa amb un reguitzell de novetats. Josep Clua ens diu que “enguany gairebé tot són novetats”. Només per començar han canviat el parc logístic “hem canviant la plaça de l'Artesana pel pavelló poliesportiu; en lloc de fer una sortida conjunta per als de la llarga i la curta es faran dues sortides: a les 8 sortiran els corredors de la cursa de 28Km i a les 8:30 els que facin la cursa de 13Km.”, a més “els dos recorreguts són nous”. Si això no fos prou, també s'han fet canvis que potser passaran desapercebuts a molts corredors però que cal tenir en compte com ara “samarretes diferenciades pel Comitè organitzador, un desfibril·lador extern automàtic (DEA) al circuit, nous plafons senyalitzadors, nova imatge corporativa...”. Això sí Josep ens garanteix que “hi ha coses que no canviem ni pensem canviar com ara l'atenció als participants és la nostra principal fita; intentem que quan la gent ve a la nostra cursa marxi dient: l'any que ve tornaré, m'han tractat de manera excel·lent!.

La cursa de Falset fa 10 anys i ho celebren amb moltes novetats | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Atenció màxima als participants

Totes les curses per muntanya del Circuit de les Terres de l'Ebre es caracteritzen per l'elevat nombre de voluntaris, a banda dels implicats directament en l'organització, que el dia de la cursa fan de tot per atendre als participants. El cas de Falset no es queda curt perquè “en total hi ha unes 150 persones implicades en la cursa, en un o altre àmbit de l'organització. A més dels 8 membres del Comitè Organitzador “uns 125 voluntaris que col·laboren el dia de la cursa en els diferents punts i tasques, el personal de la brigada municipal que durant la setmana prèvia a la cursa i els dies posteriors es dedica a treballar per a la mateixa (muntatge i desmuntatge de la rampa a la sortida del túnel sota el vial de la N420, posar i treure llums al túnel, posar i treure tendals per a que els participants tinguin zones d'ombra...), el regidor d'esports i la tècnica de cultura que coordinen i s'encarreguen de les tasques de relació amb les entitats, vigilants municipals que el dia de la cursa s'encarreguen dels talls de carrers i ordenació del trànsit i segurament algú altre que em puc deixar; sense tots ells seria impossible organitzar una cursa com aquesta.

A tot això Josep Clua ens resumeix tot el que es trobaran els participants: “només arribar un bon lloc per a aparcar a tocar del pavelló, unes pastes i un cafè de benvinguda, la bossa del corredor amb una samarreta tècnica, una gorra, un buf, una bossa motxilla, una ampolla de vi, beguda energètica, xocolata, una barreta energètica, galetes, vals de descompte d'empreses de caire esportiu.... La cursa curta tindrà 4 avituallament (3 de líquids i un de sòlid) i la cursa llarga tindrà 9 avituallaments (4 de líquids i 5 de sòlids). I per acabar, en acabar la cursa, “al pavelló hi haurà un avituallament amb barra lliure de menjar i beure, servei de fisioteràpia, se sortejaran més de 205 lots de regal així que serà estrany que algú marxi sense premi !”.

Per a tancar l'entrevista Josep Clua s'acomiada amb una declaració d'intencions: “esperem als corredors i corredores amb els braços oberts, els que no vinguin es perdran l'ocasió de participar en una gran cursa!!”.

comparteix-ho