Benifallet, un paisatge que enamora

CAT | ES

Cultivar cloïsses en arrossars salinitzats del delta de l'Ebre per evitar els danys del cranc blau

L’espècie invasora depreda els bivalves en totes les fases de desenvolupament, i això en fa impossible el cultiu al litoral mediterrani

Etiquetes   natura entorn, delta ebre, aquicultura

Publicat el8/4/2020

Cultivar cloïsses en arrossars salinitzats del delta de l’Ebre per evitar els danys del cranc blau | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


El cultiu de la cloïssa està en declivi al litoral mediterrani, entre d'altres a causa del cranc blau, una espècie invasora que se n'alimenta en totes les seves fases de desenvolupament. Ara, investigadors de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) estudiaran si és possible i econòmicament rendible fer la cria de la cloïssa en basses a terra. En concret, ho faran en camps d'arròs de la badia dels Alfacs, al Delta de l'Ebre, amb poc rendiment pel fet d'haver-se salinitzat arran de la subsidència del delta i la pujada del nivell del mar provocada pel canvi climàtic. «Això aportaria una alternativa per poder mantenir tant el cultiu de la cloïssa com el marisqueig en un moment en el què els bancs naturals de bivalves estan molt reduïts» , comenta la investigadora de l'IRTA Margarita Fernández.

La recerca es fa en el marc del projecte Fitogel, d'un any i mig de durada, en què també participa l'Instituto de Acuicultura de Torre de Sal (IATS-CSIC), de Castelló.

A més, el projecte no només vol estudiar la possibilitat de realitzar el cultiu de la cloïssa en basses a terra, sinó també com millorar l'alimentació de les cloïsses cultivades. Per fer-ho, s'utilitzaran gels de fitoplàncton i noves soques de microalgues que poden ser interessants per a la seva alimentació i que permetin simplificar els requeriments necessaris en instal·lacions i inversions per produir aliment per a les cloïsses. «Durant les primeres etapes de vida és necessari alimentar les cloïsses amb cultius de fitoplàncton; disposar de més diversitat d'espècies de microalgues permetrà alimentar-les amb un producte més nutritiu, per la qual cosa milloraran tant el seu creixement com la supervivència», explica la investigadora de l'IRTA.

Per a la realització d'aquest projecte, l'IRTA ha comptat amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic, essent el projecte Fitogel beneficiari dins de la Convocatòria de Subvencions del Programa Pleamar, cofinançada pel Fons Europeu Marítim i de Pesca.


Per: Redacció

Fotos: IRTA


suma’t al canal whatsapp d’EbreActiu