Els Ports, és autèntic

CAT | ES

Com puc identificar una vespa velutina?

La vespa asiàtica o velutina és un predador molt agressiu de les abelles, de vespes i altres pol·linitzadors, causant un greu impacte en la biodiversitat d’insectes natius i un efecte negatiu en la pol·linització

Etiquetes   natura, espècies invasores, biodiversitat, apicultura, vespa asiàtica, vespa velutina

Publicat el8/8/2019

Com puc identificar una vespa velutina? | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...


La vespa asiàtica (Vespa velutina nigrithorax) és una espècie invasora que viu originàriament a la Xina, el nord de l'Índia i Indonesia. Va introduir-se a finals del 2004 a França, al port de Bordeus, a través d'un container que venia de la Xina. Posteriorment es va estendre per tot el sud de França i l'any 2007 ja s'estimava que hi havia milers de nius. S'estima que la velocitat d'expansió ha estat de 100 km/any.

És un predador molt agressiu de les abelles, de vespes i altres pol·linitzadors, causant un greu impacte en la biodiversitat d'insectes natius i un efecte negatiu en la pol·linització, que pot provocar una pèrdua de la producció de fruits. A més, causa importants danys econòmics en l'apicultura.

Els exemplars adults s'alimenten de líquids dolços (nèctar i mel) i també de fruita madura. Les larves s'alimenten d'abelles i d'altres tipus d'insectes que són capturats pels adults i transportats als nius. Instal·la els seus nius, preferentment, a les branques altes dels arbres, tant a les zones urbanes com agrícoles o boscoses. Aprofita les valls fluvials i evita les poblacions pures de coníferes.

La destrucció dels nius, que es poden començar a veure a partir de juny, és un dels mètodes eficaços per tal de reduir les poblacions. L'època més adequada per a la destrucció dels nius coincideix amb els mesos de setembre i octubre, moment en què el niu té les dimensions i la capacitat màxima. Com que es tracta d'una vespa diürna, els nius s'han de destruir a trenc d'alba o al capvespre quan les vespes estan més inactives.

Quan la vespa asiàtica ataca un rusc, es fan servir paranys amb atraients (suc de cera vella fermentada, cervesa, vi blanc, sirop de cassís...) per capturar el màxim nombre d'individus i, d'aquesta manera, disminuir-ne la predació. És convenient instal·lar aquestes trampes a partir de juliol fins a final de temporada.

La vespa velutina no és especialment agressiva per a les persones, però pot causar problemes amb persones al·lèrgiques.

En cas de detectar la presència de la vespa asiàtica, és important comunicar-ho al cos d'Agents Rurals de Catalunya, a través del 112, al telèfon 935 617 000 o a velutinacar@gencat.cat.


Com puc identificar una vespa velutina? | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...
Els Ports, és autèntic


Fotos: Agents Rurals

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#1/16/2021#) AND (caducitat>=#1/16/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())