iProjecta. Educació ambiental i guiatges

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#10/25/2021#) AND (caducitat>=#10/25/2021# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l'Ebre

Conferències, sortida de camp i exposició de bolets a les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre organitzades per l’Associació Micològica de les Terres de l’Ebre «Bitxac» i el Museu de les Terres de l’Ebre per a apropar el món dels bolets a neòfits, aficionats i experts.

Etiquetes   bolets, micologia, els ports, amposta, la senia, fredes

Publicat el20/10/2014

Segurament la frase “aquest és un bon any de bolets”, és una de les més repetides en les darreres setmanes a muntanya, en cercles d'amics i coneguts. I és ben cert perquè aquest any s'han alineat els astres i han donat una d'aquelles situacions que tots els boletaires esperen cada 3 o 4 anys. Temperatures moderades i pluges intermitents a l'època estival van fer que els micelis es despertessin amb força a final de l'estiu i començament de la tardor repartint els seus fruits, els fongs, per les superfícies boscoses i no tan boscoses.

Tot i aquest “any perfecte”, molta gent encara no sabem anar a fer bolets i veiem amb enveja com els veïns, amics i coneguts tornen amb cistells i caixes a vessar de diverses varietats de bolets. Per a posar solució a aquest desconeixement dels bolets o per a ampliar coneixements es va crear l'Associació Micològica de les Terres de l'Ebre “Bitxac” que ja fa 10 anys, junt amb el Museu de les Terres de l'Ebre, organitzen les Jornades Micològiques de les Terres de l'Ebre. Són unes jornades, que ocupen tot un cap de setmana, en les que es troben tant neòfits, aficionats, com experts per tal d'aprendre i compartir coneixements.

En aquesta edició els actes sota cobert, conferències i exposició, s'han realitzat al Museu de les Terres de l'Ebre, mentre que la sortida de camp s'ha fet a la zona de La Sénia i la Tinença de Benifassà, al massís dels Ports.

El divendres 17 d'octubre, després de la inauguració oficial de les Jornades a la sala d'actes del Museu de les Terres de l'Ebre, que estava plena a de gom a gom, es van fer dues conferències, la primera sota el títol “Bolets que es mengen i bolets que es confonen” a càrrec del Dr. Jaume Llistosella, professor titular de la facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i la segona “Secs o en conserva, mengem bolets tot l'any”, a càrrec de Manolo Arrufat vicepresident de l'Associació “Bitxac”.

El dissabte al matí va ser el torn de la sortida de camp per a buscar i reconèixer els bolets en el seu hàbitat natural. Unes 30 persones, amb l'ajuda de membres de l'Associació Bitxac i del micòleg Jaume Llistosella, van participar en aquesta activitat per la zona del convent de Benifassà i Fredes. No es tractava tant d'anar a fer bolets, tal com ho tenim entès, sinó de collir tot allò que es trobés per a després, en una reunió de tots els participants, identificar-los amb les nocions que donaven els experts. Així, es van trobar una gran diversitat de bolets com ara pets de llop, rossinyols, ceps, peus de rata, amanita ovoidea, amanita proxima, amanita phalloides, bitxacs, morenetes o fredolics, xampinyons, camagrocs, rovellons, rússules, bolets de bestiar ...

La tarda de dissabte i diumenge al matí i tarda es va poder visitar l'exposició que hi havia al vestíbul del Museu de les Terres de l'Ebre amb els bolets collits a la sortida de camp i amb els que, dies abans, membres de Bitxac havien collit expressament per a mostrar-los. A més, components de l'Associació Micològica de les Terres de l'Ebre van fer diverses visites guiades als bolets exposats per tal d'explicar les característiques per a identificar-los (textura, color, làmines, peu, olor, nom científic, ...).


Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre Celebrades les 10es Jornades Micològiques de les Terres de l’Ebre