Tuna Tour. Possiblement, una de les millors aventures de la teva vida

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#8/12/2022#) AND (caducitat>=#8/12/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Benissanet celebra la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre

La pluja no va impedir escenificar la jota foguejada de Benissanet en la festa comarcal d’aquest ball. S’hi van puntejar les 16 jotes de la Ribera d’Ebre, a més de la jota del peuet, recuperada i incorporada al repertori l’any passat

Etiquetes   benissanet, ribera ebre

Publicat el17/9/2018

Benissanet celebra la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


La pluja caiguda aquest passat dissabte a la tarda va obligar a traslladar a l'últim moment la 9a Festa de la Jota de la Ribera d'Ebre que se celebrava a Benissanet, de la plaça de la Verdura al Casal Municipal de la població. Aquest imprevist va retardar l'inici de la festa, però en cap moment va obligar a deixar de celebrar cap de les activitats previstes: així, s'hi va fer el taller per ensenyar a ballar la jota del poble amfitrió; s'hi van puntejar les 16 jotes de la comarca a més de la jota del peuet, recuperada i incorporada al repertori l'any passat, totes amb els acords de la Banda de Música Municipal de Benissanet; s'hi van sortejar dues coques dolces, una de les quals es va donar per part del guanyador a l'Associació de la lluita contra el càncer, que va ser l'encarregada de gestionar la barra durant la festa, i s'hi va repartir també coca dolça per a berenar. Segons la presidenta de Lo Fardell Patxetí, associació encarregada d'organitzar anualment aquesta festa juntament amb el Consell Comarcal riberenc, Mireia Grangé, «el més important és que la gent s'ho va passar igualment bé, potser la pluja, com era previsible ja que sempre fa una mica de por, ens va restar balladors i públic, però els que hi vam ser ens ho vam passar molt bé ballant i admirant totes les jotes, que com sempre dic és l'objectiu d'aquesta festa».

Des de l'organització també valoren molt positivament que al final es pogués viure l'essència de la jota foguejada del poble amfitrió, segons Grangé, «estem contents que la pluja respectés el gruix de l'espectacle pirotècnic que havíem preparat com a final de festa. Ens feia molta il·lusió reviure la jota foguejada».

 La jota foguejada de Benissanet es va deixar de ballar abans de la Guerra Civil, consistia que mentre les parelles la ballaven els amics dels balladors anaven tirant petards per encendre les faldetes de les balladores. Les noies, que esperaven aquesta mena de ritual, ja les portaven mullades de casa per evitar cremades al cos. La noia que acabava amb les faldilles més cremades era considerada la més guapa. A la festa de la jota d'aquest dissabte es va simular aquesta cremada amb una gran foguerada de focs d'artifici al mig de la plaça mentre que els balladors dansaven la jota de Benissanet al seu voltant: en acabar la dansada es va fer un gran castell de focs d'artifici final.

Els encarregats d'obrir la jornada enguany i de donar la benvinguda als balladors vinguts de tots els pobles de la comarca, i d'altres indrets de la Catalunya Central i de la demarcació de Tarragona, van ser el conseller comarcal de Cultura, Josep M. Sáez, i l'alcalde de Benissanet, Xavier Arbó, juntament amb el director territorial de Cultura, Ferran Bladé, el president del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, Juanjo Duran, i la presidenta de Lo Fardell Patxetí. Tots ells van reivindicar la jota com a ball tradicional de la nostra cultura, fent valer el paper que fan Lo Fardell Patxetí i el Consell Comarcal, organitzadors de la festa, per a la recuperació de la jota. Tots ells van tenir unes paraules pel Conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig, que l'any passat va participar en la festa celebrada a la Torre de l'Espanyol.


Benissanet celebra la Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Fotos: Consell Comarcal Ribera d'EbreCàmping Ampolla Playa. Relax i diversió al Delta de l’Ebre