El tren de Bot Lo Sarmentero. Bar-cafeteria, Punt d´informació turística. Antiga Estació de Bot (Terra Alta)

CAT | ES

«Al KM Vertical de Roquetes es decidirà la Copa Catalana de curses verticals»

Hem entrevistat a Ivan Garcia del Trail Roquetes, director del KM Vertical de Roquetes. L’única cursa d’aquest estiu que s’organitza a les Terres de l’Ebre i que està inclosa a 9è Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l’Ebre i a la 7a Copa Catalana de Curses Verticals.

Publicat el16/8/2016

Totes les curses per muntanya que es fan a les Terres de l'Ebre destaquen per alguna cosa: el recorregut, l'atenció personalitzada als participants, la distància, l'horari, ... entre totes n'hi ha una en concret que se'n surt de “l'estàndard” per tractar-se d'un KM vertical, l'única cursa d'aquest estil que es fa a les Terres de l'Ebre. Ja haureu deduït que parlem del KM vertical que organitza Trail Roquetes entre la Caramella i el cim de Caro, el proper 27 d'agost.

Em entrevistat a Ivan Garcia Maigí, secretari del club organitzador i director de la cursa, perquè ens parli sobre una de les moltes activitats que organitzen al llarg de l'any des de Trail Roquetes Associació Esportiva i Cultural.

Ivan ens explica que “un KM vertical és una modalitat de cursa per muntanya amb un recorregut ascendent i sense cap gran baixada, i que ha de tenir una llargada màxima de 8 Km i un desnivell positiu de, com a mínim, 750 metres.”. En el cas del KM vertical que organitza Trail Roquetes el recorregut, tot un clàssic, va des de la Caramella (casa de Carvallo) fins al cim de Caro (1.447 m), per a cobrir una distància de 6 Km i 1.363 metres de desnivell positiu. Des de Trail Roquetes van decidir-se per aquesta modalitat perquè “el terme de Roquetes ofereix diverses opcions per a fer una cursa d'aquest tipus i per a oferir una cursa diferent al sud de Catalunya”.

«Al KM Vertical de Roquetes es decidirà la Copa Catalana de curses verticals» | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...participants del 6è KM Vertical de Roquetes (agost 2015)


Més activitats al voltant del KMV

La prova, inclosa dins del Circuit de Curses per Muntanya de les Terres de l'Ebre es disputarà el dissabte 27 de maig a partir de les 4 de la tarda. Però el KM vertical de Roquetes no és només la cursa sinó que hi ha moltes més activitats que hi giren al voltant durant tot el dia. Ivan Garcia ens explica que “de les 10 del matí estarà oberta a tothom, amb entrada gratuïta, una nova edició de l'ExpoTrail, la fira del món de la muntanya; els més menuts podran córrer al KMV Kids i també tindran inflables. A les 11 del matí, tothom que ho vulgui podrà fer una visita guiada a l'Observatori de l'Ebre. A més, enguany hem canviat la “zona zero” del KMV que estarà ubicada al pati dels Til·lers del Centre Cívic, molt prop del pavelló poliesportiu. En aquesta ubicació serà on se serviran els àpats, dinar i sopar, als participants i acompanyants i des d'un sortiran els autobusos, a partir de les 15.30 h., per a traslladar als corredors a la zona de sortida.”.


Un recorregut tot de pujada

A nivell organitzatiu el principal problema amb el que es troben els organitzadors del KM Vertical de Roquetes és haver de “traslladar als participants a 7 Km des de la ciutat fins al punt de sortida, però ho solucionem posant autobusos, que surten a les 15.30 i a les 16.15. Això podria ser un inconvenient en una cursa “estàndard” però per al KM Vertical no influeix perquè “els participants no surten tots alhora sinó que, per a evitar taps a la sortida, se surt de forma individual cada 30 segons; el sistema de cronometratge informatitzat dóna el temps de cada participant”.

Els 6 Km del recorregut, com tot KM vertical, és gairebé tot de pujada amb diversitat de terrenys que van des de “zones de barrancs i matolls, zones tècniques, grans pinars i la part més alpina del cim de Caro (1.447 m) on el vent de Mestral de mostra la seva força i insistència”. Ivan també ens explica que “els primers 3 Km són els més verticals gairebé sense descansos després, cap a la meitat del recorregut, s'alternen pujades més suaus amb forts desnivells”.

Com en totes les curses per muntanya cal una planificació prèvia. Els organitzadors i voluntaris comencen a treballar setmanes o mesos abans. Potser en el cas del KM vertical la tasca de neteja no és tanta perquè el recorregut és més curt que en una cursa “convencional” i és una zona força visitada per excursionistes i corredors. Tot i això “fem una neteja important unes setmanes abans de la cursa”. Pensant en la calor del mes d'agost “la cursa de desenvolupa per la tarda, a partir de les 16 h., per evitar les hores de més sol encara que al cim Caro sempre fa més fresca del que la gent es pensa”. Els corredors i corredores es trobaran “3 avituallaments, dos amb menjar i beure i un només amb beguda; a més a l'arribada hi haurà pastes i beguda”. Ivan ens diu que al voltant de 150 voluntaris estaran pendents que no falti de res als participants i acompanyants”.

«Al KM Vertical de Roquetes es decidirà la Copa Catalana de curses verticals» | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Gemma Colomé, guanyadora de les edicions del 2014 i 2015 del KM Vertical de Roquets i que també participarà a l'edició d'enguany.


Un KM dins la Copa Catalana

El 7è KM Vertical de Roquetes, està inclòs a la 7a Copa Catalana de Curses Verticals que organitza la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). El fet d'estar dins la Copa Catalana “implica que s'han de complir uns mínims de qualitat, el que suposa tenir un «segell de qualitat»”. Trail Roquetes preveu que “la participació estigui al voltant dels 200 participants, el 70% dels quals vindran de fora de les Terres de l'Ebre mentre que el 30% seran ebrencs”.

«Al KM Vertical de Roquetes es decidirà la Copa Catalana de curses verticals» | EbreActiu.cat, revista digital per a la gent activa | Terres de l’Ebre...Agustí Roc, guanyador de les edicions 2013 i 2015 del Km Vertical de Roquetes.


La Copa Catalana es decidirà a Roquetes

Per a finalitzar la conversa amb Ivan Garcia, anima a la gent a que participi al KM Vertical de Roquetes, dient-nos que “és una cursa que es pot fer sense gaire entrenament, arribant al cim de Caro per a contemplar la vall de l'Ebre; a més de passar el dia sencer fent activitats, des del matí fins a la nit. El fet que el KM Vertical de Roquetes sigui la darrera prova de la Copa Catalana i que hi hagi molt pocs punts de diferència entre els 5 primers classificats de la general d'homes i dones farà “que els guanyadors de la Copa es decidiran a Roquetes. I si amb tots aquests al·licients encara algú té dubtes de participar-hi ens assegura que “és una molt bona manera de competir amb corredors destacats a nivell local i nacional, en el que serà un gran dia per a tots els que ens vulguin acompanyar”.

Comentaris