Horta de Sant Joan, un paradís a la Terra Alta

CAT | ES

SELECT top 1 * FROM g_banners WHERE actiu='s' AND seccio=2 AND (activacio<=#9/29/2022#) AND (caducitat>=#9/29/2022# OR caducitat IS NULL) ORDER BY Rnd(- id * 1000 * Timer())

Els Agents Rurals recorden el perill de llençar petards i coets en zones pròximes a vegetació

La revetlla d’enguany estarà marcada per les mesures restrictives derivades de l’emergència sanitària

Etiquetes   entorn, incendi, prevenció, terres ebre, catalunya

Publicat el22/6/2020

Els Agents Rurals recorden el perill de llençar petards i coets en zones pròximes a vegetació | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


El Cos d'Agents Rurals de Catalunya demana molta prudència i la màxima col·laboració ciutadana per evitar negligències entorn a l'ús de material pirotècnic durant la revetlla de Sant Joan i els dies anteriors i posteriors.

El Decret 64/1995, de 7 de març, sobre mesures de prevenció d’incendis forestals estableix que està totalment prohibit fer focs d'esbarjo o llençar coets, globus, focs d’artifici, fanalets o altres artefactes que continguin foc en els terrenys forestals o dins la franja de 500 metres que els envolta.

Els agents recomanen que si es llencen coets, es faci sempre en direcció contrària a la zona forestal i a les zones agrícoles amb conreu de cereal. Precisament, tenint en compte que la meteorologia actual ha demorat els treballs de la sega en aquests conreus, des del Cos d'Agents Rurals es demana no llençar cap tipus de material pirotècnic prop de terrenys agrícoles pel gran risc d'incendi que pot suposar.


67 incendis forestals els darrers 5 anys

El llançament de material pirotècnic i la realització de fogueres ha provocat 67 incendis forestals entre els anys 2015-2019 i ha cremat un total de 124,22 hectàrees, de les quals 102,79 han sigut forestals.

L'any passat es van produir un total de 10 incendis forestals provocats per aquesta causa, que van cremar 12,53 hectàrees.

Dispositiu especial dels Agents Rurals El Cos d'Agents Rurals ha organitzat, com en anys anteriors, un operatiu de vigilància especial per prevenir incendis forestals durant els dies previs a la revetlla en què s'intensifica la vigilància sobre l'ús de material pirotècnic i la localització de fogueres. En concret, es farà control sobre la ubicació de les tradicionals fogueres de Sant Joan i la detecció d'ús de material pirotècnic prop de zones forestals i susceptibles de provocar incendis forestals, com ara solars urbans amb vegetació propers a zones forestals. En el cas d'observar alguna foguera que comporti perill, els Agents Rurals traslladaran la incidència a l'Ajuntament o la policia local per tal que adoptin les mesures oportunes en el cas que hi pugui haver risc d'incendi forestal.


Un revetlla marcada per la COVID-19 

La revetlla d'enguany estarà marcada per les mesures restrictives derivades de l'emergència sanitària. Per aquest motiu és més important que mai seguir totes les recomanacions establertes per Protecció Civil, especialment pel que fa les mesures d'higiene, de respecte a la distància física i a evitar concentracions o aglomeracions de gent.

Per celebrar un Sant Joan amb responsabilitat i seguretat, es recomana fer-ho amb grups reduïts i dins l'entorn familiar. Aquests noves mesures, però, no poden fer abaixar la guàrdia sobre les recomanacions de seguretat pròpies de tots els anys. Qualsevol negligència pot comportar l'inici d'un incendi forestal que sobrecarregaria encara més els serveis sanitaris i d'emergències.

Donades les actuals circumstàncies i la incertesa fins fa pocs dies de les mesures aplicables a la diada d'enguany, a dia d'avui s'han sol·licitat aproximadament la meitat d'autoritzacions per a fogueres o activitats amb foc que les registrades en anys anteriors.


Dispositiu de la Flama del Canigó

A moltes poblacions de Catalunya i com activitat tradicional, les fogueres de Sant Joan s'encenen amb l'arribada de la Flama del Canigó. Per garantir que el recorregut es fa amb seguretat i vetllant per la prevenció d'incendis, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA) i Òmnium Cultural han creat un registre específic per a poder fer seguiment dels trajectes i de les mesures de seguretat entre tots els equips de foc encarregats de traslladar la flama des del Canigó fins a totes les poblacions del país.


[img1]


Por: Redacció