CAT | ES
Amb 2.000 cries, el 2017 ha estat un molt bon any per a la reproducció dels flamencs al delta de l´Ebre. 200 persones entre tècnics i voluntaris van participar en el desè anellament que es fa al Delta de l´Ebre, l´únic lloc de Catalunya on crien els flamencs.
Publicat el18/7/2017
Amb 2.000 cries, el 2017 ha estat un molt bon any per a la reproducció dels flamencs al delta de l’Ebre. La colònia d’aquestes aus tan característiques del Delta, actualment compta entre 6.000 i 8.000 exemplars, va establir-se al 1992 i fins ara han criat en 22 ocasions, amb més o menys nous natas. Per tal de gestionar i controlar la colònia i fer-ne un seguiment individualitzat des del Parc Natural del delta de l’Ebre s’organitza una jornada d’anellament de polls de flamenc que enguany arribava a la desena edició. La Punta de la Banya és l’únic lloc de Catalunya on crien aquestes aus de l’espècie Phoenicopterus roseus.
El tècnic del parc natural, Toni Curcó, ens explicava que «per diversos motius han hi hagut alguns anys en que els flamencs no han criat al delta de l’Ebre, ja sigui per la intervenció humana, com al1995 quan un hidroavió va espantar bona part de la colònia mentre carregava aigua per a l’extinció d’un incendi, o pels depredadors com ara els gavians o les raboses que es mengen els ous». L’any va ser un mal any amb només 500 polls, dels quals només se’n van anellar uns 90.
El 16 de juliol de 2017, va estar el dia triat pel parc natural del delta de l’Ebre per a fer l’anellament que es va desenvolupar amb total normalitat, amb 2.000 polls que han nascut a la punta de la Banya, en part, gràcies a les bones condicions climatològiques. Al voltant de 200 persones entre tècnics del parc natural del delta de l’Ebre i voluntaris van participar en l’anellament per a identificar 400 flamencs, que com sempre es va fer a la Punta de la Banya, a Sant Carles de la Ràpita, que és l’únic lloc de Catalunya on crien els flamencs i on tenen una colònia estable, en un indret idoni amb aiguamolls i accés restringit.
Voluntaris anellant un flamenc al delta de l’Ebre
L’activitat requereix una organització molt complexa i acurada en la que tothom ha de saber què ha de fer. Per a garantir un bon desenvolupament els voluntaris estaven convocats a una reunió informativa en la que Toni Curcó i el director del Parc, Francesc Vidal, van explicar les tasques que haurien de fer l’endemà. A les 4.30 de la matinada tots els implicats en l’anellament van acudir a les salines de la Trinitat. Inicialment es van fer 3 grups per tal de conduir als polls des de “la guarderia” fins al corral que els tècnics havien instal·lat del dia abans en un illot.
Voluntàries mesurat el bec d’un flamenc
En aquesta tasca els adults, en principi ja anellats en altres ocasions al Delta o altres zones, marxen volant mentre que els exemplars que interessa anellar, els més joves, com que encara no volen només poden "escapar" dels voluntaris caminant per la zona d’aiguamolls. La tasca de tancament al corral va finalitzar cap a les 7 del matí. Aleshores, ja amb la llum del dia, va començar la feina de l’anellament.
Aquí les feines ja estan més repartides, amb voluntaris que separen els polls dins del corral i els entreguen fora del tancat als “portadors” que aguantaran cada flamenc mentre se’ls anella, se’ls mesura el bec, una pota i una ala i se’ls pesa. Després els “soltadors” que s’encarreguen de portar el poll fins a la vora de l’aigua des d’on els deixen anar.
Voluntaris i tècnics participants en el 10è anellament de flamencs al delta de l’Ebre
Al voltant de les 9 del matí la feina estava acabada i només quedava deixar anar els polls que no s’havien anellat, perquè sempre se’n fan entrar al corral uns exemplars de més per si n’hi ha algun que no pugui ser anellat per massa jove o per algun tipus de ferida que s’hagi pogut fer durant el tancament.
Pots veure totes les fotos de l’anellament de flamencs al delta de l’Ebre (16/7/2017).
31
EbreActiu.cat
Què és EbreActiu
Contactar
Publicitat
Butlletí electrònic d'EbreActiu
Informació i avís legal
Política de cookies
Selecció d'enllaços: