Món Natura Delta de l´Ebre. Gaudeix de la màgia del Delta de l´Ebre

CAT | ES


Xerta preparada per acollir la UT Les Fonts, la primera ultra trail de l'any a les Terres de l'Ebre

A les portes d’una de les proves de muntanya grans que s’organitzen a les Terres de l’Ebre, entrevistem a Karim Chobaib, director de cursa, perquè ens descobrixi els detalls d’aquesta prova dividida en 3 etapes i que passa per Xerta, Paüls, Aldover, Prat de Comte i Alfara de Carles. El divendres 11 es farà La Nocturneta (23 Km), dissabte el Trail de les Fonts (70 Km) i diumenge, dins del Circuit de les Terres de l’Ebre, la Cursa de les Fonts (27 Km).

Etiquetes   entrevistes, curses muntanya, xerta, ultratrail, baix ebre, terres ebre, circuitebre, activitats outdoor

Publicat el10/3/2016

Ens trobem a les portes d'una de les proves de muntanya grans que s'organitzen a les Terres de l'Ebre. Aquest divendres, 11 de març a les 9 del vespre, es donarà la sortida a l'ultra trail Les Fonts a Xerta. La Nocturneta, amb 23 Km, serà la primera etapa; l'endemà dissabte a les 6 del matí es donarà la sortida a la prova reina, el Trail de les Fonts amb 70 Km, i per a finalitzar, diumenge a les 8 del matí, es disputarà la Cursa de les Fonts amb 27 Km, que a més és la sisena cursa del Circuit de curses per muntanya de les Terres de l'Ebre 2016. La d'enguany serà la 6a edició de l'UT Les Fonts amb un total de 120 Km i 6.000 metres de desnivell positiu i que passarà pels pobles de Xerta, Paüls, Aldover, Prat de Comte i Alfara de Carles. Als 219 inscrits a l'UT Les Fonts cal sumar els 120 inscrits a la Cursa del diumenge i els prop de 50 a la Nocturneta. 

Entrevistem a Karim Chobaib, director de cursa, que ens dóna a conèixer els detalls d'aquesta ultra trail.


Quan les curses per muntanya a les Terres de l'Ebre començaven a consolidar-se, vosaltres vau crear la primera ultra trail al territori. Com va sorgir la idea?

Al 2008, com bé dieu, les curses de muntanya ja estaven consolidant-se a les nostres terres, nosaltres ja organitzàvem la cursa de Les Fonts dins del Circuit de curses per muntanya de les Terres de l'Ebre. Al 2011 vam voler donar un nou aire a la nostra prova per a diferenciar-la de les altres i donar-li un atractiu nou per als corredors, de manera que no fos una cursa més.
Pensant què podíem fer va sorgir la idea de fer un ultra trail per etapes, una modalitat que al nostre territori no es feia però que França ja era un activitat consolidada i amb força èxit. D'aquí vam agafar la idea.


Xerta preparada per acollir la UT Les Fonts, la primera ultra trail de l’any a les Terres de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Karim Chobaib (esquerra), director de cursa, al control de pas de Prat de Comte a l'UT Les Fonts del 2015

Si organitzar una cursa o una ultra, ja és complicat, la vostra és una prova encara més complexa perquè organitzeu 3 curses en 3 dies. Com ho plantegeu?

És cert que és complicat però, per sort, som un equip en el que cadascú s'ocupa d'una secció: recorregut i marcatge, cuina i avituallaments, inscripcions, dorsals i cronometratge, web i xarxes socials, categories i trofeus, logística…. Un cop a la setmana ens reunim per anar tancant temes, coordinar-nos i posar-ho tot apunt. Tota aquesta feina però, no serviria de res sense la col·laboració desinteressada dels voluntaris que, durant els tres dies que dura l'esdeveniment, ho donen tot per a que es desenvolupi correctament i als corredors no els hi falti de res.


Quanta gent està implicada en l'organització ?

L'equip organitzador formem part del CEX, som unes 10 persones; i més d'un centenar de voluntaris del nostre poble i dels altres municipis per on hi passen les etapes: Paüls, Aldover, Prat de Comte i Alfara de Carles. També hi ha altres entitats esportives que ens donen el seu suport.


Xerta preparada per acollir la UT Les Fonts, la primera ultra trail de l’any a les Terres de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...control i avituallament de la UT Les Fonts del 2015, a l'ermita de Sant Roc (Paüls)Teniu novetats previstes per enguany ?

Per enguany no hi ha novetats, però ja estem treballant per introduir algun canvi a l'edició del 2017, en la que ja serà la 7a UT Les Fonts.


Què significa per a Xerta l'UT Les Fonts ?

L'UT de les Fonts per a la gent de Xerta és un cap de setmana de festa, ens sentim orgullosos de la nostra Cursa i, qui més qui menys, hi està implicat d'alguna manera. És un esdeveniment que ha ajudat a ubicar Xerta al mapa donant a conèixer el nostre poble arreu i l'acollidora que és la seva gent.


A més de Xerta, la vostra ultra també passa pels termes d'Aldover, Paüls, Prat de Comte i Alfara de Carles. Com acull la seva gent l'UT i com s'impliquen?

Els municipis veïns per on passa l'UT Les Fonts, s'involucren al 100%, ja sigui en tasques de voluntariat com en animar als corredors quan passen per cadascun dels pobles.


Expliqueu-nos com planifiqueu els recorreguts?

Fins ara els recorreguts han variat molt poc en cada edició. Cada any revisem la totalitat dels itineraris, fent-hi tasques de manteniment. Per cada etapa determinem un temps per a completar-la, amb temps de tall que han estat estudiats per part nostra per al bon desenvolupament de la Cursa i que no es poden sobrepassar.


Ens podeu descriure, en línies generals, el recorregut ?

Doncs l'UT Les Fonts té un recorregut de 120 Km amb 6.000 metres de desnivell positiu dividits en tres etapes:
La primera etapa és la Nocturneta. És una mitja marató amb desnivell i en semi-autosuficiència. Es tracta d'una cursa ràpida i dura, amb 23 Km i 350 m. de desnivell positiu, en la que si no es controla el ritme es pot pagar molt car l'endemà a l'etapa reina. Transcorre majoritàriament per pista amb trams de sendera i una mica d'asfalt als voltants d'Aldover i de Xerta.
La segona etapa, el Trail de les Fonts, és l'etapa reina de l'UT les Fonts. Són 70 Km amb 4.000 m. de desnivell positiu acumulat, en semi-autosuficiència. Passa per Paüls, Prat de Comte i Alfara de Carles. Com es pot deduir és una etapa llarga i dura on el terreny es majoritàriament sendera amb trams de pista i una mica d'asfalt als voltants de Xerta, Paüls, Prat de Comte i Alfara de Carles.
La tercera i darrera etapa és la clàssica Cursa de les Fonts que es desenvolupa en semi-autosuficiència. Es tracta d'una cursa per muntanya llarga i exigent amb uns 27 Km. i 1.650 m. de desnivell positiu. És l'últim esglaó a superar abans d'aconseguir l'objectiu: completar l'UT Les Fonts. El terreny predominant són senders amb alguns trams de pista i una mica d'asfalt als voltants de Xerta.


Com valoreu la participació en edicions anteriors i quin ritme d'inscripcions porteu enguany?

L'any passat vam tenir un boom d'inscripcions, cosa que enguany no ha passat. Des de l'organització creiem que aquesta davallada en les inscripcions és deguda a que hi ha molta oferta de curses i la gent ha d'escollir la que més li ve de gust de participar. Tot i no tenir els mateixos inscrits que l'any passat, ja amb les inscripcions tancades, estem dins dels paràmetres de participants, o potser una mica més, que en les 4 primeres edicions.


Xerta preparada per acollir la UT Les Fonts, la primera ultra trail de l’any a les Terres de l’Ebre | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...arribada de Dani Aguirre guanyador de la 5a UT Les Fonts


Per les edicions anteriors i les inscripcions que porteu d'enguany, d'on provenen els participants?

L'origen dels participants de l'UT Les Fonts, és molt divers. Venen d'arreu de l'estat espanyol i, fins i tot, n'hi ha alguns de més lluny.


Qui són “els Ministres” de Les Fonts ?

Els Ministres de les Fonts són els valents que han acabat totes les edicions de l'UT les Fonts. Després de la quinta edició de l'UT les Fonts, continuen quedant 5 Ministres i des de l'organització els volem retre un petit homenatge.


Abans de la sortida aquest divendres a la nit, vols dir alguna cosa als participants ?

Des de l'organització volem dir-los que ens deixarem la pell tant els organitzadors com tots els voluntaris, que hi haurà repartits pels 5 pobles, per tal que els corredors i acompanyats estiguin com a casa seva. Creiem que aquesta atenció personalitzada, és el que fa que cada any tinguem al voltant de 500 corredors. Segur que tindran moments d'eufòria i d'altres de patiment, però estic convençut que tiraran endavant per a poder acabar les 3 etapes que hem preparat i, per tant, seran finishers del 6è UT Les Fonts.


comparteix-ho