butlletí EbreActiu

CAT | ES


Xavi Llamas i Feliciana Orquiola campions de Catalunya d'ultraresistència a Estels de Sud

Els dies 12 i 13 de maig es va disputar el 4t Ultra Trail Estels del Sud amb més de 400 inscrits entre l’ultra trail, el half i la mitja marató. La protagonista principal va ser la meteorologia que va obligar a neutralitzar l’ultra i half, com ja va passar al 2016. Tot i les inclemències, Xavi Llamas i Feliciana Orquiola van proclamar-se campions de Catalunya d’ultraresistència 2018.

Etiquetes   ultratrail, curses muntanya, arnes, terra alta, terres ebre

Publicat el15/5/2018

El cap de setmana del 12 i 13 de maig es va disputar la quarta edició de l'ultra trail Estels del Sud amb sortida i arribada des d'Arnes (Terra Alta) amb més de 400 inscrits entre les tres modalitats, l'ultratrail, el half i la mitja marató que van transcórrer pel massís dels ports a cavall de les Terres de l'Ebre i el Matarranya. Després de la treva de l'any passat, enguany el temps tornar a ser el protagonista amb una forta tempesta i boira que van impedir que bona part dels participants poguessin acabar l'ultra i la half perquè totes dues proves van haver-se de neutralitzar.

Enguany la cursa principal, l'ultra trail de 105 km i 5.150 metres de desnivell positiu, va ser el Campionat de Catalunya de curses d'ultraresistència 2018 de la FEEC, el Half Trail, de 65 km i 2.900 metres de desnivell positiu puntuava per a la 5a Copa Catalana de curses de resistència 2018 de la FEEC. A més d'aquestes dues proves també es va disputar, un any més, la mitja marató de 21 km i un desnivell positiu de 1.000 metres.

Xavi Llamas i Feliciana Orquiola campions de Catalunya d’ultraresistència a Estels de Sud | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Sortida de l'Ultra i Half Estels del Sud 2018 des d'ArnesEstels del Sud: recorrent el Port

A les 7 del matí es donava la sortida a l'Ultra i Half, amb 110 i 160 respectivament que, ràpidament s'endinsaven, al massís del Port amb un cel, de moment, seré tot i que les previsions meteorològiques anunciaven que a la tarda i vespre plouria amb certa intensitat. Els primers 6 Km tots els corredors i corredores van anar junts fins que en arribar al Mas de les Valls es van separar per no retrobar-se fins arribar al nou refugi de Caro, a la zona de l'Esquirol. Els de l'ultra Estels del Sud van seguir fins a Beseit (Matarranya), al Km 21, passant abans pel riu Estrets, el cim de Penyagalera i el riu Ulldemó. Després de l'avituallament de Beseit (Km 21,5), els corredors i corredors van passar pel Corral del Quinto (Km 33); en arribar al refugi de Font Ferrera (km 42) van continuar el recorregut senderístic Estels del Sud que dóna nom a la prova, coincidint amb el GR7 durant molts quilòmetres passant per Casetes Velles i el coll de Pallers, on van deixar momentàniament tant Estels del Sud com el GR per coronar l'emblemàtic cim de Caro (1.442 m), passant per la moleta Rodona. La baixada de Caro, portava als participants fins al nou refugi de Caro (km 63) on es reprenia l'itinerari Estels del Sud i el GR. En aquest punt d'avituallament feien cap els participants del Half Trail (km 23) que venien d'haver passat pel coll de Miralles, Terranyes i la font del Mascar. Des d'aquí fins a la meta final d'Arnes tots dos recorreguts compartien el mateix itinerari, passant per Llinars, les Clotes, les Rases del Maraco, Paüls (Km 84 de l'ultra i Km 44 del half), havent deixat les marques del GR calia pujar la temuda Gilaberta, per després encarar ja el tram final passant pel mas de Fandos, Roques Benet i el Riu Estrets i l'entrada pels carrer d'Arnes fins arribar a la plaça de l'Ajuntament.

Xavi Llamas i Feliciana Orquiola campions de Catalunya d’ultraresistència a Estels de Sud | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Feliciana Orquiola, creuant el riu Ulldemó al 4t ultra trail Estels del Sud


La meteorologia va ser la protagonista

Tot el bon temps del moment de la sortida, les previsions meteorològiques es van complir, potser una mica abans d'allò que estava anunciat i fins i tot amb més intensitat del previst pels meteoròlegs. Cap a mig dia començava a ploure de manera intermitent però amb núvols enganxats a les parts més altes del massís del Port que, a mesura que avançava el dia anirien descarregant més intensament, amb una forta tempesta que, en algun moment, va deixar caure calamarsa. A sobre, per acabar d'adobar-ho, la boira força espessa i el vent de component nord que van acabar de complicar-ho tot. Amb totes aquestes adversitats, cap al vespre, la direcció de cursa va decidir neutralitzar la cursa a Casetes Velles i a Caro. Amb això, els participants que havien passat de Caro van continuar la cursa però tots els altres van haver de finalitzar, abans d'hora, les respectives proves. El director de cursa, Jordi Pallarés, deia que «el temporal de pluja torrencial i boira molt baixa feia molt perillós i arriscat permetre que els participants passessin per certs punts del recorregut pensant, a més, en l'arribada de la nit». Aquesta és la segona ocasió en la que l'ultra Estels del Sud s'ha de neutralitzar després que al 2016 el fort vent fos el motiu de donar per finalitzada, abans d'hora.

Xavi Llamas i Feliciana Orquiola campions de Catalunya d’ultraresistència a Estels de Sud | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...Participants de l'ultra trail Estels del Sud 2018


Podis i campions de Catalunya d'ultraresistència 2018

Descomptant els neutralitzats i els abandonaments, només 27 participants de l'ultra trail Estels del Sud van poder finalitzar la cursa, concretament 24 homes i 3 dones. El guanyador fou Xavi Llamas (Cabriols AE Roses) amb un temps de 13:26:09, seguit per Israel Mercadé (CEM La Cameta Coixa) amb 13:45:50 i Gil López (AE Montmell) amb un crono de 14:04:40. En dones la guanyadora va ser la Feliciana Orquiola (CE Trail Tarraco) amb 16:05:45, seguida per Àngels Centelles (AAEAET Valls - Borges Trail) amb 16:40:58 i la Marta Batalla (AAEAET Valls - Borges Trail) amb 17:33:39. Com que tots sis eren corredors i corredores federats a la FECC, el mateix podi final va ser el podi del Campionat de Catalunya de curses d'ultraresistència 2018 de la FEEC, proclamant-se així Xavi Llamas i Feliciana Orquiola en flamants campions de Catalunya 2018 de la modalitat.

El podi del Half Trail Estels del Sud va estar format, en homes, per Francisco Ruiz (CE Cardona) amb un crono de 7:14:19, Oriol Magriñá (CE Madteam) amb 7:30:31 i Bernat Gil (UEC de Gràcia) amb 7:31:28; en dones el podi va estar format per Àngels Llobera (Inverse Team Trail) amb un temps de 8:24:47, la Sofia García (Scott España) amb 9:00:45 i l'Elena Ferreres amb 9:00:46.

La mitja marató per muntanya, que va transcórrer entre Arnes i Beseit va compartir els 21,5 Km del recorregut amb la primera part de l'ultra trail. El podi final masculí va estar format per Josep Nadal (2:03:16), Carlos Jávega (2:05:04) i Jaume Espuis (2:05:37), i en dones les tres primeres classificades van ser Íngrid Ruiz (2:30:57), Xènia Pallarès (2:33:01) i Cristina Moreno (2:37:15)

comparteix-ho