Lo Sirgador, llagut turístic. Activitats al riu Ebre i a la Via Verda

CAT | ES


La vinya a Catalunya: cap a la certificació 100% ecològica

El cultiu de vinya ecològica suposa, a més, el 42% del total de cultius treballats en agricultura ecològica a Catalunya, posicionant així el sector del vi com un dels motors fonamentals pel que fa al model econòmic basat en l’ecologia

Etiquetes   de la terra, vi, terra alta, ribera ebre, terres ebre, priorat, do montsant, do priorat, do tarragona, do terra alta, vinya, vinya ecologica

Publicat el1/12/2020

La vinya a Catalunya: cap a la certificació 100% ecològica | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...


Els principis de sostenibilitat i respecte cap al medi ambient són cada vegada més presents a les vinyes catalanes, on viticultors i cellers emparats sota les 11 denominacions d'origen vinícoles treballen amb intensitat per fer un canvi de model i orientar-se cap a la viticultura ecològica. Així ho indiquen les xifres del darrer informe del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE) corresponent al passat 2019.

Segons aquest informe, Catalunya consolida el seu lideratge estatal en la producció ecològica en general, i se situa entre els principals territoris de l'Estat pel que fa a la conversió de milers d'hectàrees de vinya al cultiu ecològic. De les 53.699 hectàrees de vinya registrades el 2019 a Catalunya, una mica més d'un terç (18.632 ha) ja són ecològiques, el que suposa un increment de l'11,7% respecte a l'any 2018.

Pel que fa a demarcacions, la meitat de les vinyes treballades en ecològic (51,7%) estan situades a Barcelona. Tarragona ocupa la segona posició, amb un 39,1% de vinyes eco. Girona és, per la seva banda, la demarcació que més creix en cultiu de vinya ecològica, amb un increment del 59% respecte a l'any 2018, seguida per Lleida, que creix un 21%.

El cultiu de vinya ecològica suposa, a més, el 42% del total de cultius treballats en agricultura ecològica a Catalunya, posicionant així el sector del vi com un dels motors fonamentals pel que fa al model econòmic basat en l'ecologia. I és que no només és líder en els treballs al camp, sinó que l'elaboració i embotellament de vi, caves i escumosos ocupa la segona posició en el rànquing d'activitats de les indústries agroalimentàries ecològiques, amb 273 empreses i un percentatge del 12% del total.

Si analitzem aquestes dades des del punt de vista econòmic, i basant-nos en les darreres xifres disponibles, corresponents a l'any 2018, el volum de facturació econòmica del sector vitivinícola és de 134,66 milions d'euros, el que suposa un 19,30% del total de facturacions, el segon més important, per darrere només del negoci de la comercialització i la distribució. Un indicador més de la tendència a l'alça del sector vitivinícola, que creix un 26% respecte a l'any 2017, quan comptava amb un volum de facturació de 98 milions i mig d'euros.


Canvi climàtic

L'enorme afectació per míldiu que han patit les vinyes catalanes enguany ha estat especialment important en aquelles vinyes treballades en ecològic, degut fonamentalment a les intenses pluges de la primavera.

Tot i aquest episodi, no s'espera que les xifres de vinyes ecològiques baixin en els anys vinents. I és que aquest no deixa de ser un episodi puntual. Les previsions climàtiques continuen mostrant un escenari de canvi climàtic amb temperatures cada vegada més altes i reducció de pluges, especialment a l'arc mediterrani, condicions que, d'altra banda, afavoreixen els cultius ecològics.

Aquest escenari de canvi climàtic, sumat a l'increment de l'interès del consumidor pels productes de proximitat, sostenibles i ecològics (tal com indiquen diferents estudis com ara el Mapa Motivacional de l'OIVE o el Baròmetre del Consum de Vi a Catalunya, tots dos de 2019) aplanen el camí per seguir creixent en el camp de la viticultura ecològica.


Per: Redacció

Foto: EbreActiu


La vinya a Catalunya: cap a la certificació 100% ecològica | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...

comparteix-ho