Eports Ample de Banda i Internet

CAT | ES


Via ferrada de Roca Blanca

La via ferra de Roca Blanca a la vessant SE de la serra de Montsià és una bona opció per a iniciar-vos en el món de les vies ferrades. Té un accés fàcil (tot i la pujada) i està molt ben equipada. Són 100 metres de desnivell per 260 metres de recorregut. Si la feu gaudireu de privilegiades vistes de la badia dels Alfacs i el delta de l’Ebre "penjats" de la paret.

Etiquetes   vies ferrades, serra de montsia, montsia, sant carles de la rapita

La definició de via ferrada a la viquipèdia diu que “és un itinerari, normalment vertical, equipat amb material divers: claus, grapes, preses, passamans, cadenes, ponts tibetans i nepalesos i tirolines que permeten, d'una manera segura, arribar a zones remotes de difícil accés per a senderistes i no avesats a l'escalada”. A les Terres de l'Ebre tenim diverses vies ferrades que ja anirem descrivint a EbreActiu.com. Per a iniciar-vos en aquest món, que podríem dir que està entre el senderisme i l'escalada, o per descobrir-ne una de nova us en proposem una que està a la vessant SE de la serra de Montsià: la de Roca Blanca, amb unes magnífiques vistes, si el dia acompanya, de la badia dels Alfacs i el delta de l'Ebre.

La via ferrada de Roca Blanca té un recorregut de 260 metres, un desnivell de 100 metres i dificultat mitjana. La via està equipada amb trams de corda (on hi ha molt poc desnivell) i amb cables d'acer i passamans en els trams verticals.

Via ferrada de Roca Blanca | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...paret de Roca Blanca (dreta de la imatge)


L'accés es fa pel camí del barranc del Llop des de la N-340, entre els quilòmetres 1068 i 1069, entre Sant Carles de la Ràpita i la fàbrica de ciment d'Alcanar (coordenades: 40.598743,0.559440). Al cap de 2,1 Km trobarem una cadena al camí on deixarem el vehicle per a seguir a peu per una pista de pujada amb uns quants revolts. Al cap d'uns 500 metres deixarem la pista just quan a la nostra esquerra vegem una caseta blanca i seguirem un sender que passa a tocar d'aquesta casa. A partir d'aquí el sender puja fort durant 300 m. fins arribar al punt on ja ens hem d'equipar per a començar la via ferrada.

Via ferrada de Roca Blanca | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...magnífiques vistes del delta de l'Ebre (Sant Carles de la Ràpita al fons)


Els primers metres estan equipats amb cordes però ràpidament trobem els cables metàl·lics quan la via comença a fer-se vertical, amb trams força aeris des d'on, si mirem enrere, gaudirem de magnífiques vistes de la badia dels Alfacs, la punta de la Banya i la resta del delta de l'Ebre. Seguim evolucionant entre parets i cables fins que trobem l'equipament de vies d'escalada i passamans enganxats a la paret en forma d'U que ens serviran per a avançar pel tram final que és el més vertical de la via. Ja sense assegurar arribem a una zona plana (a sota de l'Ereta) on recollim el material i gaudim de les vistes.

Via ferrada de Roca Blanca | EbreActiu.cat, revista digital d’oci actiu | Terres de l’Ebre ...un tram de baixada amb passamans


Comencem la tornada per un sender de forta baixada amb marques verdes i fites de pedres passant pel mal pas de Rialla, on hi ha un cable que pot ajudar a sentir-nos més segurs tot i que es fa caminant sense gaire complicacions. Passem pel corral del Mariquito i, poc després arribem a una pista i a la caseta per la que hem passat al començament de la ruta, seguim baixant fins arribar al vehicle.

Fitxa tècnica:
Distància: 260 m.
Desnivell: 100 m.
Equipament: cordes, cable d'acer i passamans.
Material necessari: arnés, dissipador, casc; opcional: cinta de descans i guants
Temps:
 - aproximació: 30 minuts
 - via ferrada: 1 h 10' minuts
 - baixada: 40 minuts
Consells: Porteu aigua, gorra i eviteu fer-la en hores de màxima insolació.

Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca Via ferrada de Roca Blanca


Track de l'accés i via ferrada de Roca Blanca: